Tekna: — Dramatisk

Espen Halvorsen Bjørgan
tekna statsbudsjettet2025

— Realnedgangen innen forskning er dramatisk og svekker vår beredskapsevne og næringsutvikling. Vi trenger å styrke utdanning og forskning, ikke svekke det, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø i en pressemelding.

Der skriver Tekna at de synes det er svært urovekkende med en realnedgang for universitets- og høgskolesektoren.

— Livslang læring blir stadig viktigere i et samfunn i rask endring. Kompetansereformen må komme med midler for alle, også de med høyere utdanning. Livslang læring bør også inn som en del av undervisningsinstitusjonenes samfunnsoppdrag, gjennom økt grunnfinansiering, mener presidenten.

Tekna bemerker også at forslaget om 100 nye studoeplasser i IKT ikke er nok.

— Vi trenger flere spesialister for å utvikle fremtidens teknologiske løsninger. Dette er noe regjeringen selv etterlyser i Digitaliseringsstrategien. Da må en helhetlig teknologisatsning på plass. Det haster derfor med å få flere til å velge realfag på videregående og på universitetet. Vi trenger også flere studieplasser i IKT, ingeniørstudier og teknologi, sier Haugsbø.

Tekna peker videre på nedgangen i forskningsinnsatsen på det grønne og den digitale omstilingen.

— Vi har etterlyst en opptrappingsplan for instituttsektoren, og en økning i den offentlige andelen av finansieringen av nærings- ph.d. Dette har vi ikke sett i budsjettet.

Her kan du lese alle våre saker om Statsbudsjettet 2025.

Powered by Labrador CMS