fra teroi til praksis
NMBU-studenten Jacob Hoedeman har levd på 2000 kroner siden 2018
Danske Jacob Hoedeman (23) sover i hengkøye, gapahuk og okkuperer hytter for å bo. Han bruker nesten ikke penger og lever det gode liv i Norge.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
NMBU-studenten Jacob Hoedeman (23) er ikke som alle andre studenter.
Han vokste opp i et rikmannsstrøk i Danmark. Etter et år på Copenhagen Business School, hadde han fått nok av «rich kid-livet». Derfor flyttet han til Norge, og sov i en hengekøye bak universitetet i Ås
— Hvis man stoler på livet, så gir livet oss det beste det har å by på, sier Jacob Hoedeman.
Khrono prater med den 23 år gamle dansken på telefon, idet han er i ferd med å flytte ut av hytten han bor i på Ås.
Onsdag forrige uke kom folk fra kommunen på besøk for andre gang, og da var det ingen bønn lenger. Jacob Hoedeman måtte forlate hytten.
Og det måtte skje raskt.
— Det er jo litt trist
Det var Ås Avis som først meldte at Hoedeman, som er student ved Institutt for Internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved NMBU på Ås, nå blir kastet ut fra stedet han har bodd det siste halvannet året.
Hytten 23-åringen har bodd i ligger omtrent fem kilometer fra universitetet, i bratt terreng, et stykke bak tribune- og målområdet på Årungen stadion, for dem som er lokalkjent.
Det er Ås kommune som eier hytten, og eiendommen er regulert for friluftsliv og kan dermed ikke brukes som bolig. Dette har Hoedeman ikke brydd seg om, og i begynnelsen av april kom meldingen fra kommunen om at han måtte forlate hytten snarest.
— Nå er jeg i ferd med å pakke ned her. Det er jo litt trist, sier Hoedeman til Khrono.
Sykkelturen som endret alt
Jacob Hoedeman er oppvokst like nord for København, i et flott hus, og i trygge og gode omgivelser. Frem til for noen få år siden, var han det man må kunne kalle en vanlig ung herremann, som etter videregående tok fatt på økonomistudier ved Copenhagen Business School med stor iver.
En sykkeltur til Norge sommeren 2017 skulle endre alt. Ja, faktisk absolutt alt.
— Det må man kunne si. I løpet av denne sykkelturen forelsket jeg meg i Norge. Jeg fikk plutselig et helt nytt perspektiv på livet. På samme tidspunkt begynte jeg å bli mer og mer opptatt av klima og miljø, og hvilke konsekvenser menneskers handlinger har for kloden vår. Da jeg fant ut at man kunne studere miljøutvikling på NMBU, var jeg solgt, forteller Hoedeman.
Økonomiplanene ble umiddelbart skrinlagt, og planleggingen av norgesoppholdet ble iverksatt.
— Jeg kom inn på studiet, og fant ut at jeg bare skulle reise til Norge og se hva som skjedde. Jeg hadde ingen leilighet eller noe slikt, så i begynnelsen sov jeg i en hengekøye bak universitetet, og fant vel egentlig ut at det var ganske ålreit, humrer Hoedeman, og fortsetter:
— Det ble kaldt etter hvert, og jeg tok inn på et forlatt og nedslitt hotell i Drøbak. Men der ble jeg raskt kastet ut, så da gikk ferden videre til en gapahuk ute i skogen. Der bodde jeg i en måned, frem til denne hytten dukket opp.
Tok seg et friår
I hytten ble han altså boende i halvannet år. Han begynte på studiene ved NMBU i 2018, men akkurat nå har han tatt seg et års pause fra selve skolebenken.
På spørsmål om hvorfor han har gjort det, svarer Hoedeman at han lenge har hatt lyst til å prøve ut teori i praksis. For det er det dette handler om, for den 23 år gamle dansken.
— Det er jo det. Det blir ofte mye prat og ingen handling. Jeg har lært ufattelig mye av å studere på Ås, og vi lærer mye om utfordringer ved for eksempel det kapitalistiske systemet, om hvordan det ikke vil holde i lengden og om hvilke konsekvenser det har for jordkloden og naturen generelt. Det jeg har savnet er at vi kommer med konkrete løsninger. Vi blir introduserte for mange løsninger, men jeg savner rett og slett handling. Derfor har jeg tatt meg et friår for å kunne fokusere fullt og helt på det å være selvforsynt med jordens naturlige ressurser og det vi har tilgjengelig rundt oss, forteller en svært engasjert Hoedeman.
Han har ikke så mange tanker om sin egen fremtid. Han er glad i endringer, og liker å se an hva som skjer. Han har tanker om å vende tilbake til studiene på Ås i januar neste år, men kan ikke garantere at det skjer.
— Jeg har halvannet år igjen av studiene, og liker meg veldig godt på NMBU. Vi har mange spennende fag og miljøet er godt, understreker Hoedeman, som nå må finne seg et nytt sted å bo.
Hytten kan bli revet
Han ble vant til å klare seg uten strøm og vann i hytten, og maten han spiser finner han i matavfallsdunkene bak for eksempel matbutikker.
— Det kastes så utrolig mye mat som er fullt brukende. Og det kastes ting. Jeg har ikke kjøpt noe av det lille inventaret jeg har i hytten, alt er funnet. Jeg tror ikke jeg har brukt noe særlig mer enn 2000 kroner siden jeg kom til Ås i 2018.
Kommunalsjef for teknikk, samfunn og kultur i Ås kommune, Nils Erik Pedersen, sier til Ås Avis at kommunen nå vil gjøre en vurdering av hytten og hva som skal skje videre.
— Mye tyder på at den vil bli revet, sier Pedersen.
At hytten kanskje skal rives, synes Jacob Hoedeman er veldig leit.
— Dette er en hytte som kunne gledet mange av kommunens innbyggere. I min tid her har hytten vært et samlingspunkt for mange av vennene mine, og vi har hatt det veldig sosialt og morsomt her. Hvorfor skal vi ødelegge noe som er fullt brukende, spør dansken.
Han understreker at han har forståelse for hvorfor han blir kastet ut, men legger til at han ikke deler synspunktene til kommunen.
— De må forholde seg til det norske lovverket, og det er selvsagt helt i orden. Men i en ideell verden, hvis det finnes ubrukte ressurser, som for eksempel denne hytten, så mener jo jeg at det ikke burde være noe problem at den er i bruk. Så sant ikke hytten skal brukes til noe annet, så mener jeg at jeg burde fått lov til å bli værende. Samtidig forstår jeg dette som har å gjøre med at det er kommunen som sitter med ansvaret dersom det for eksempel skulle skje meg noe mens jeg var der, sier Hoedeman.
— Hva er planen nå?
— Jeg er åpen for det meste. Blant annet holder jeg på å pusse opp en båt i Drøbak. Kanskje jeg skal ta meg en lang seiltur eller bare sykle rundt på sykkelen min og finne nye plasser å sove, humrer Hoedeman, og legger til:
— Nå kommer sommeren og det blir snart varmt og herlig i luften. Da er det bare å kose seg. Man må stole på livet, vet du. Det som skjer, det skjer.