Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
240 seniorer samlet under samme tak. — Helt fantastisk å være her Universiteter og høgskoler har ganske likelydende avtaler når faglig ansatte går av med pensjon, men fortsatt ønsker å bidra. Men på noen punkter skiller reglene lag. Seniorsenteret ved OsloMet har plass til 240 seniorer.
Vurderer å la de som taper på ny ordning betale regninga helt selv NTNU går langt i å lage en solidarisk fordelingsmodell, der man fordeler både tap og gevinster ved ny finansieringsmodell. Ved OsloMet vurderer man å la de som taper på ny ordning betale regninga helt selv.
Nedbemanning og mindre undervisning. Nå må de styre med mindre penger De fleste statlige universiteter og høgskoler jobber med å tilpasse aktivitet til en ny økonomisk hverdag. Det handler om oppsigelser, reduksjon i studietilbud og oppbrukte reserver. Slik beskriver de situasjonen.
Har vedtatt nye regler for ansettelser i akademia På noen områder har forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel lyttet til protestene.
Tre høgskoler må rette opp mangler Tre små private høgskoler må rette opp mangler før de får godkjent på kvalitet fra Nokut.
Sveriges regjering sier nei til flere universiteter Utdanningsminister Mats Persson (Liberalerna) sier regjeringen ikke vil opprette flere universiteter fremover.
Kan bli nødt til å avgi studieplasser ved ni av ti studieprogram Et utvalg ved NTNU har kommet med forslag til hvilke krav som skal gjelde når studieporteføljen skal dimensjoneres. Det kan gå hardt utover humanistene.
Toppenes nyttårsønsker for 2023: Fred og mer penger Ledere i akademia er ganske samstemte i ønskene for det nye året.
Har fått rapporter om hets mot russere i akademia Kunnskapsdepartementet har fått rapporter om hets mot russiske ansatte og studenter, og ber i et brev alle institusjoner være oppmerksomme på dette.
Særnorske universitetsregler må fjernes — Dagens regelverk for universitetsgodkjenning er merkverdig, det er særnorsk, og det har ikke med kvalitet å gjøre.
Utdanning der folk bor Vi kan igjen få et dualt system for høyere utdanning i Norge med en forskningsbasert universitets- og høgskolesektor og en yrkesfaglig sektor med hovedtyngden på erfaringskompetanse.
Slipper noen studenter til Universiteter og høgskoler fortsatt i hovedsak stengt, men regjeringen lar studenter som er avhengig av tilgang for å unngå forsinkelser slipper til.
Høgskolene som forsvant Fusjoner. Hullene etter høgskolene må fylles med nye utdanningstilbud, skriver Per Nyborg, tidligere ekspedisjonssjef i Kultur- og vitenskapsdepartementet.
Høgskolenes betydning for regionene Struktur. Høgskolenes rolle i regional utvikling kan knapt overdrives – av mange årsaker, skriver stortingsrepresentantene Tage Pettersen og Ingjerd Schou fra Østfold.
Husebekk: Det må tas hensyn til at landets universiteter er forskjellige Struktur. Kunnskapsdepartementet kan ikke lenger ha samme forventninger til alle landets universiteter, sier rektor Anne Husebekk i Tromsø og etterlyser debatt om konsekvensene av å legge ned mange høgskoler.
Høgskolene som forsvant Nye universitet. Norge har nylig fått et nytt universitet. Det er vel det niende i rekken, men med dagens tempo er det fort gjort å miste tellingen, så jeg er snart ikke sikker, skriver Arve Hjelseth ved NTNU.
Viktige regionale høgskular Å svekke dei regionale høgskulane kan raskt straffe seg, ikkje berre for dei fylka og regionane der dei ligg, men for den nasjonale tilgangen på kvalifisert arbeidskraft.
Mindre andel av norsk forskning foregår i uh-sektor Norges forskningsinnsats øker, men universitetenes og høgskolenes andel av forskningen går nedover, viser ny rapport.
Lykken er å være et universitet Men innenfor den øvrige, regionale og mangfoldige høgskolesektoren – det finnes i dag 26 institusjoner av denne typen – er panikken desto større, skriver professor Sigurd Allern.
Seniorene styrer akademia Mari Sundli Tveit (42) er landets yngste universitetsrektor, men har en ledergruppe der aldersgjennomsnittet er blant de høyeste i sektoren. I akademia kan man også ha en lederkarriere etter fylte 60.
Utestengt og anmeldt for falskt vitnemål I øyeblikket er det 29 studenter som er utestengt fra høyere utdanning i Norge grunnet juks med vitnemål. Alle disse studentene er rapportert inn fra høgskoler, ingen fra universitetene.
Vil ha svar på private høgskolers pengebruk 20 private høgskoler og 14 fagskoler som mottar statstilskudd har fått beskjed fra departementet om å komme opp med bedre rapportering om hvordan de bruker pengene.
Venter svar på 10 spørsmål om kvalitet Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har bestilt svar på 10 spørsmål om kvalitet fra landets universiteter og høgskoler. Svarene skal han bruke som innspill til kvalitetsmeldingen.
Hvorfor skal det forskes på høgskoler? Hva er poenget med at med at det skal forskes på høgskoler, spør professor Nicolay Gausel ved Høgskolen i Østfold i denne kronikken.
Slik tar du vare på de gode hoder Alle ansatte, fra stipendiat til professor, både faste og midlertidige, bør ha en karriereplan.
Strukturmeldinga er bare slutten på begynnelsen Det kommer nye forslag rundt kategoribytte mellom høgskole og universitet i struktrumeldinga, lover statsråden. Ingen tvangsfusjoner, mer strukturpolitikk og nytt om finansiering.
Ingen enkle svar på utfordringer innen utdanning NOKUT presenterte sin nye rapport om utviklingen innen høyere utdanning mandag. Ingen hadde enkle svar på dagens utfordringer.
Borgerlige kjepper i universitetshjulene Borgerlig valgseier i høstens stortingsvalg kan bety kjepper i hjulene for HiOAs ambisjon om å bli universitet.
Nyeste artikler
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring