Det er ingen klok manøver å gjøre såpass store inngrep i Forskningsrådet rett før et eventuelt regjeringsskifte heller, mener Aps Marianne Aasen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Stortinget må få drøfte kutt i Forskningsrådet

Dersom statsråden har tenkt å følge rådene fra ekspertgruppen om kutt og omlegginger i Forskningsrådet, må han legge fram saken for Stortinget først, mener Marianne Aaasen (Ap).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går la ekspertgruppen som har vurdert kutt og endringer i Forskningsrådet fram den endelige rapporten sin. Det er sju måneder siden statsråd Torbjørn Røe Isaksen ga dem i oppdrag å granske pengestrømmene i Forskningsrådet. 

— Det vi anbefaler er å forenkle kriteriene til Forskningsrådet, og redusere kostnadene, oppsummerte leder av ekspertgruppen, Siri Hatlen (bildet) i går da hun overrakte rapporten til Isaksen. 

(Foto: Ketil Blom)

Les også: Forskningsrådet protesterer mot millionkutt og ny struktur

Det er ingen klok manøver å gjøre såpass store inngrep i Forskningsrådet rett før et eventuelt
regjeringsskifte.

Marianne Aasen

Det var under framleggingen av revidert statsbudsjett i fjor vår at regjeringen brakte nyheten om at det skulle settes ned en ekspertgruppe som skulle foreta «en områdegjennomgang av systemet for tildeling av offentlige forskningsmidler under Norges forskningsråd».  Hatlens ekspertgruppe mener at Forskningsrådet fint kan klare et kutt på 80 millioner kroner, samt en betraktelig forenkling i komplekse søkeprosesser. 

Det var ikke bare direktøren i Forskningsrådet, Arvid Hallén, som var overrasket den gangen ekspertgruppen ble lansert. 

Skeptisk Aasen

Marianne Aasen (Ap) var både skeptisk og bekymret for konsekvensene da det ble kjent at Isaksen ville ha en slik gjennomgang, etter inspirasjon fra Produktivitetskommisjonen.

Les også: Marianne Aasen spør om finansiering av forskning

Etter at ekspertgruppens rapport ble lagt fram tirsdag 7.februar, sier Aasen sier til Khrono at hun ennå ikke har sett nøye på forslagene fra ekspertgruppen, og understreker at det kan være forslag der som Arbeiderpartiet kan stille seg bak, og sikkert noe de vil være uenig i. 

Stor politikkendring

— Men jeg mener at denne saken handler om mer enn budsjett og interne anliggender i Norges forskningsråd. Her legges det opp til endringer i norsk forskningspolitikk. Og hvis departementet har tenkt å følge opp dette, må de komme til Stortinget, med saken, sier Aasen, og legger til: 

— Det må være flertall bak en politikkendring. Og akkurat disse endringene det legges opp til her, står det ingenting om i langtidsplanen for forskning, sier hun.

Store kutt allerede

Ap-representanten minner også om at Forskningsrådet har vært utsatt for store kutt, i det siste, og minner om det tekniske kuttet på 300 millioner kroner som ble tatt fra posten infrastrukturordning hos Forskningsrådet under årets statsbudsjett. Forskningsrådet overførte 3,2 milliarder kroner i ubrukte midler fra budsjettåret 2015 til 2016 og det er et engangskutt i disse pengene regjeringen la opp til i fjor høst. Direktør Hallén var heller ikke bekymret for konsekvensene av dette kuttet. 

Over statsbudsjettet 2017 ble det administrative budsjettet til Forskningsrådet kuttet med drøyt tre prosent. I tillegg kommer effektiviseringskuttet alle opplever på 0,8 prosent.

Forskningsrådet har selv endt opp med et budsjett der det allerede er kuttet 30 millioner kroner på administrasjon i 2017, ifølge det Arvid Hallén sa til Khrono i januar i år.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Les også: Hallén spent på Hatlens råd

Arbeiderpartiets Marianne Aasen sier til Khrono at hun kan forstå hvis det er en usikkerhet i Forskningsrådet om hvordan man skal forholde seg til neste års budsjett.

Ingen klok manøver

— Det er ingen klok manøver å gjøre såpass store inngrep i Forskningsrådet rett før et eventuelt regjeringsskifte heller, sier Marianne Aasen. 

Siri Hatlen, som også blant annet er styreleder ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), har ledet ekspertgruppen, og hun har hatt med seg professor og prorektor Kari Melby fra NTNU og professor Erik Arnold fra Technopolis-gruppen.

Forskningsrådet får sin nye toppsjef på plass 1.mars i år da medisineren John-Arne Røttingen overtar adm.dir.-jobben etter Arvid Hallén som har hatt den i over 12 år. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS