Universiteter og høgskoler blir utfordret til å hente inn mer eksterne midler fra nye kilder. Strammere økonomi får flere av dem til å vende seg mot private givere i håp om å spe på inntektene.
Flere gjør som NMBU og vil jakte private penger. Ved Universitetet i Stavanger har rektor Klaus Mohn satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe strukturert med fundraising.Foto: Siri Øverland Eriksen
— Ja, vi har faktisk diskutert behovet for en mer systematisk og helhetlig tilnærming for fundraising også hos oss, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold.
Som Khrono har skrevet, er Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i startfasen i et prosjekt de kaller «Fundraising». Det handler om koordinert og systematisk innhenting av finansiering fra private kilder, som enkeltpersoner eller bedrifter. Dette skal bidra til å hente inn «nye penger» som i mange tilfeller ikke krever motytelser.
— Vi må føle oss litt fram, for dette er det liten tradisjon for i norsk akademia, sa Finn A. Weltizen, prorektor for forskning ved NMBU, til Khrono.
Også Jelsness-Jørgensen sier at de er tidlig i prosessen.
— Vi har ikke lagt konkrete planer for hvordan dette skal organiseres, men opplagt ser vi at vi bør ha større bevissthet på dette — ikke minst for å øke bidragsinntektene, sier Østfold-rektoren.
Orienterer styret
Bakgrunnen er strammere økonomiske rammer for universitetet og både krav om og behov for å spe på inntektene med bidrag fra private givere.
Styret ved NMBU blir orientert om saken 23. januar.
Rektor Siri Fjellheim skriver i styrepapirene at det ikke er bevilget satsingsmidler for 2025 til fundraisingsprosjektet, men at de overfører ca. 1,4 millioner i ubrukte midler fra 2024. Det innebærer at man primært bruker interne ressurser for å etablere og gjennomføre fundraisingssatsingen.
Fundraising er en systematisk aktivitet for å skaffe eksterne midler fra private givere, enten for å finansiere forskningsprosjekter eller for eksempel bygg, utstyr eller gaveprofessorater.
Fundraising vil kunne bli synlig i regnskaper som bidragsinntekter eller rene gaver.
Khrono har spurt utvalgte universiteter og høgskoler hva de synes om en slik måte å hente inn mer ressurser til institusjonen på, og det er flere enn Høgskolen i Østfold som nå diskuterer fundraising.
Universitetet i Stavanger (UiS) har satt ned en arbeidsgruppe som jobber strukturert med dette. Det opplyser prorektor for innovasjon og samfunn, Marte Solheim.
— Med stramme budsjetter ønsker vi selvsagt økt finansiering fra næringslivet. UiS har alltid hatt et tett samarbeid med arbeids- og næringslivet, både når det gjelder utdanning og forskning — samarbeid ligger i vårt DNA, sier hun.
Solheim viser blant annet til et stipendfond som er lansert for å støtte utdanninger og forskningsprosjekter som er spesielt viktige for regionen.
NTNU: Vi gjør det allerede
Rektor ved NTNU Tor Grande svarer kort og greit at dette er NTNU i gang med, når Khrono spør om NMBU-prosjektet med fundraising ser interessant ut.
— Ved NTNU har vi blant annet Hjerneforskningsfondet for Kavli-instituttet. Det har som formål å gi direkte økonomisk støtte til hjerneforskningen ved instituttet som ledes av våre nobelprisvinnere May-Britt Moser og Edvard Moser, sier Grande.
8,5 prosent av driftsinntektene til NTNU, nær 1 milliard, kommer fra bidragsinntekter utenom EU, NFR og RFF. Bidragsinntekter fra næringslivet utgjør 1,7 prosent av de nesten 11 milliardene NTNU har i årlige driftsinntekter.
— Er dere fornøyd med størrelsen på egen bidragsfinansiering?
— Vi er fornøyde, men vi har mål om at den skal øke, siden bidrags- og oppdragsaktivitet kommer til å være viktige framover når rammetildeling fra Stortinget reduseres, sier Grande.
Han trekker fram at det er en utfordring med bidragsfinansiering at bidraget ofte bare dekker en del av de reelle kostnadene, for eksempel lønn. Eller at det er en forventning eller et krav om at institusjonen selv bidrar med samme beløp.
— I andre land kan det være snakk om så store beløp totalt at det er nødvendig å diskutere om omfanget av bidragsforskningen beslaglegger for store interne ressurser ved en institusjon, slik at det kan gå utover den akademiske friheten, skriver Grande til Khrono.
— Ønsker dere mer fra næringsliv?
— Om lag femti prosent av forskningsaktiviteten ved NTNU er eksternfinansiert. Med vår hovedprofil er det naturlig at vi har samarbeid med arbeidslivet, og at dette også kan bidra til bidragsforskning. Det er imidlertid viktig at dette ikke skal gå på bekostning av institusjonens integritet. Vi har i 2024 meislet ut retningslinjer for samarbeid med arbeidslivet, for å ivareta autonomi og akademisk frihet, sier Grande.
Han peker på at forskning innen NTNUs hovedprofil krever spesialisert infrastruktur, og kan være veldig dataintensiv.
— Næringslivet kan derfor gi et viktig supplement i finansieringen. I tillegg kan det bidra til at vi utdanner doktorgradsstudenter til arbeidslivet, sier Grande.
Ser man på totaltallene, finner man at driftsinntektene til universiteter og høgskoler totalt utgjorde 55,4 milliarder kroner i 2023. Av disse var 3,8 milliarder bidragsinntekter utenom EU, Forskningsrådet og regionale forskningsfond, noe som er sju prosent av inntektene.
Ser man bare på midler som kommer som bidragsinntekter fra næringslivet, utgjør dette totalt 0,66 prosent av de totale driftsinntektene.
For Universitetet i Agder er heller ikke fundraising noe nytt.
— UiA har jobbet systematisk med ulike former for fundraising gjennom flere år og har dette som en del av vår strategi, sier viserektor for samfunnskontakt og nyskaping, Gøril Hannås.
Hun sier at UiA samarbeider med regionale aktører som ønsker å bidra med gavefinansiering til forskning, innovasjon og utdanninger på områder som er viktige utviklingsområder i og for regionen. Samarbeidspartnerne kan være både næringslivsbedrifter, private givere, ulike kompetansefond og stiftelser — i tillegg til samarbeid med offentlige aktører.
— Eksempler på dette de seneste årene er blant annet havvind, kunstig intelligens og kystsoneøkologi. Dette er satsinger hvor den eksterne finansieringen har vært nødvendig for å realisere prosjektene, sier Hannås, som understreker at UiA er tydelig på at akademisk frihet og at deres institusjonelle autonomi ligger til grunn for alle former for ekstern finansiering.
— Vi opplever at det er stor forståelse for dette blant våre samarbeidspartnere, sier Hannås.
UiO: Vil hente mer fra private
Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, sier at de der arbeider med å hente mer ekstern finansiering fra nye finansieringskilder inkludert fra private.
— Oslo Science City er en måte å tilnærme seg dette. Vi har dessuten de seneste årene fått betydelige private donasjoner for eksempel til det nye Vikingtidsmuseet og til Klimahuset på Tøyen, sier Stølen og legger til:
— Vi arbeider på samme måte for et nytt Veksthus til Oslo. Demokratisatsingen vår har også fått betydelige donasjoner; her er det Sparebankstiftelsen som er giver. Så ja, dette er på agendaen, og vi arbeider videre med dette.
Universitetet i Oslo har rundt 9,5 milliarder i driftsinntekter, der 594,6 millioner eller 6,2 prosent kommer fra bidragsinntekter utenfor EU, Forskningsrådet og regionale forskningsråd. Driftsinntektene av bidragsinntekter gitt av næringslivet utgjør for UiO 0,37 prosent av de totale driftsinntektene.
— Fundraising er ikke vanlig ved norske universiteter, slik også NBMU sier. Det er vanligere å motta mindre gaver til professorater og ulike forskningsformål. USN har hatt flere slike gaveprofessorer, finansiert blant annet av kommuner, næringsliv, stiftelser og lokale banker, sier Pia Cecilie Bing-Jonsson, rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).
214,6 millioner av driftsinntektene til USN kommer fra annen bidragsfinansiering. det er 8 prosent av universitets driftsinntekter. Veldig lite kommer fra næringslivet. I 2023 utgjorde bidragsfinansiering fra næringslivet 0,22 prosent av driftsinntektene eller 5,8 millioner kroner.
Hun legger til at grunnleggende for denne type samarbeid er at den akademiske uavhengigheten er solid ivaretatt. Slike gaver har bidratt til styrking av relevante fag- og forskningsmiljø og til at de dermed har lykkes i å hente inn flere bidragsprosjekter.
— USN vil videreføre vår offensive holdning til denne type samarbeid. Likevel er vårt primære mål å øke eksternfinansiert forskning, spesielt fra EU og Forskningsrådet. På lengre sikt kan det være aktuelt også for USN å utarbeide en strategi for oppbygging av fond — med et klart formål som støtter samfunnsoppdraget, sier Bing-Jonsson.
— Vi understreker nok en gang nødvendigheten av at både faglig integritet og faglig interesse ivaretas på universitetets premisser når vi mottar gaver og andre ytelser. Hvis det bygges opp større verdier som eies og forvaltes av universitetet, må det ha et klart formål og vedtekter for bruk, sier USN-rektoren.
Jobber ikke konkret med det
— Vi jobber ikke konkret ned «fundraising» fra private aktører for å motvirke den økonomiske situasjonen vi står i. Vi har over tid fått betydelige midler fra private, men dette har vært knyttet til universitetssatsingen vår eller andre prosjekter, sier rektor Peer Jacob Svenkerud ved Universitetet i Innlandet.
Han sier videre at universitetet allerede samarbeider tett med arbeids- og næringsliv i en rekke prosjekter og jobber aktivt med å finne fellesprosjekter og samarbeid.
— Økt samarbeid med arbeids- og næringsliv er også en føring i tildelingsbrevet vårt, og vi blir bedt om å følge opp regjeringens strategi for å øke næringslivets investeringer i forskning og utvikling, sier Svenkerud.
Svenkerud påpeker at tallene Khrono har hentet inn (i tabell under) ikke gir et fullt ut dekkende bilde av institusjonens eksterne finansiering, da gaver er holdt utenfor.
Det samme sier Universitetet i Agder, der mange av inntektene fra private kilder er regnskapsført som gaver og dermed ikke er med i DBH-statistikken for bidragsvirksomhet.
UiT Norges arktiske universitet ønsker et styrket partnerskap med det private næringsliv og andre finansieringskilder slik som organisasjoner, fond og filantroper.
— De økonomiske utsiktene innen sektoren aktualiserer dette arbeidet. Samtidig er det viktig å presisere at slikt samarbeid ikke skal være konkurransevridende, ikke utløse eksklusive rettigheter eller på annet vis styre forskningen. Prinsippet «no strings attached» skal gjelde, sier prorektor for forskning og utvikling, Jan-Gunnar Winther.
Han trekker fram satsingen på å utvikle bærekraftige havnæringer som et eksempel. Dette er gjort mulig på grunn av en gave fra Sparebank1 Nord-Norge.
— Grunntanken i denne satsingen er at næringslivet selv skal identifisere/eie problemstillingen som deretter forskes på i ett tett samarbeid mellom akademia og de private bedriftene, sier Winther.
Bidragsfinansiering** for statlige universiteter og høgskoler, sortert etter andel av driftsinntekter som kommer fra næringslivet, 2023-tall
Institusjoner
Bidragsinntekter utenom EU, NFR og RFF
Organisasjoner og stiftelser
Næringsliv
Andre bidragsytere
Driftsinntekter totalt
Bidrag totalt som andel av driftsinntekter
Bidrag fra næringsliv som andel av driftsinntekter totalt
NTNU
927 812
90 021
186 009
91 024
10 965 277
8,46
1,70
Norges Handelshøyskole
28 656
1 103
7 943
1 091
798 049
3,59
1,00
Universitetet i Bergen
497 857
150 584
56 709
70 569
6 047 426
8,23
0,94
NMBU
144 429
7 892
16 057
29 125
2 639 217
5,47
0,61
UiT Norges arktiske universitet
429 625
64 752
28 612
21 344
5 006 248
8,58
0,57
Universitetet i Stavanger
169 012
4 364
13 659
20 996
2 463 768
6,86
0,55
Norges idrettshøgskole
32 930
15 319
1 693
1 100
353 253
9,32
0,48
Universitetet i Oslo
594 631
127 000
34 960
106 566
9 529 689
6,24
0,37
Nord universitet
109 857
4 688
6 588
708
1 919 867
5,72
0,34
Universitetet i Sørøst-Norge
214 564
6 489
5 884
11 243
2 664 845
8,05
0,22
Universitetet i Agder
135 381
25 016
2 979
5 135
2 058 302
6,58
0,14
Arkitekt og designhøgskolen i Oslo
5 200
20
404
-120
284 122
1,83
0,14
Høgskolen i Volda
42 090
89
594
44
445 067
9,46
0,13
OsloMet
176 542
20 342
1 549
14 414
3 582 317
4,93
0,04
Høgskolen i Østfold
33 742
1 942
400
1 923
933 120
3,62
0,04
Høgskulen på Vestlandet
116 336
26 005
1 058
7 568
2 734 859
4,25
0,04
Høgskolen i Molde
6 034
-30
26
193
341 217
1,77
0,01
Universitetet i Innlandet*
143 110
10 233
101
7 879
1 732 026
8,26
0,01
Kunsthøgskolen i Oslo
11 571
83
0
29
413 218
2,80
0,00
Norges musikkhøgskole
10 480
651
0
170
332 031
3,16
0,00
Samisk høgskole
11 952
35
0
6 947
136 439
8,76
0,00
Sum
3 841 810
556 597
365 225
397 947
55 380 357
6,94
0,66
Kilde: DBH, Tilstandsrapporten for høyere utdanning, HK-dir, *Universitetet i Innlandet var høgskolen i 2023. **Hva som klassifiseres om bidrags og oppdragsinntekter fremgår av Rundskriv F-20/07 og F-07/13: Reglement om statlig universitet og høgskolers forpliktende samarbeid og erverv av aksjer. Med bidragsfinansiert aktivitet forstås prosjekter hvor institusjonen henter støtte fra nasjonale og internasjonale finansieringskilder uten at det foreligger krav om motytelse fra institusjonen når avtale om støtte inngås. Noen institusjoner fører private penger som gaver, og disse vises ikke under bidragsinntekter i DBH.
Selskapet Studentmediene i Stavanger har meldt oppbud.
Selskapet drev studentavisen kjent som Smis. Avisen har slitt økonomisk de siste årene, og gikk fra fysisk avis til å være ren nettavis. Konkursboet blir behandlet i Sør-Rogaland tingrett den 24. januar, melder NRK.
Studenter ved Universitetet i Stavanger har startet et nytt selskap, Studentmedia Stavanger, og driver podcasten På blokka.
Av de 94 prosentene har 21 prosent fått seg fast jobb. Fra 2023-kullet er nå 92 prosent i jobb, mot 53 prosent ved årsskifte 2022-2023.
I pressemeldingen vises det til at 46 prosent av de som er ansatt har fast stilling, mens andelen ved utgangen av 2023 «bare» var 2 prosent.
Totalt er det nå 575 midlertidig ansatte politifolk fra de fire siste studentkullene; en nedgang fra 723 ved utgangen av august i fjor.
— Vi ser nå at jobbsituasjonen for nyutdannet politi har blitt langt bedre gjennom 2024. Flere er raskere i jobb, og andelen i fast stilling øker også, uttaler PHS-rektor Nina Skarpenes i pressemeldingen.
Brått avlyste møte, reiseforbod og stillingsstopp. Trumps restriksjonar har alt skapt uro og forvirring for fleire tusen helseforskarar. National Institutes of Health (NIH), dei statlege institutta for helse, med eit budsjett tilsvarande 500 milliardar norske kroner, har eit tid blitt utpeikt som ein av hoggestabbane:
Berre to dagar etter at Donald Trump vart innsett som president i USA, tikka beskjedane inn om ei rekke restriksjonar for den føderale helseforskinga. Ei rekke møte, inkludert ein workshop for unge forskarar og eit panelmøte som skulle vurdere søknader om forskingstilskot, blei stansa på kort varsel, skriv Science. Det er også innført full stans i all reising og stans i alle tilsetjingar.
— Verknaden av presidentordrane og det som blir pålagt er øydeleggande, seier ein tilsett ved NIH til Science.
Torsdag offentliggjorde ERC tildelingen av Proof of Concept-midlene, som har som formål å demonstrere at ideen finansiert av det opprinnelige ERC-tilskuddet har innovasjonspotensial og betydelige økonomiske eller samfunnsmessige fordeler.
Av 377 vurderte søknader er 134 innstilt til finansiering, hvorav to jobber ved norske institusjoner; James Barrett ved NTNU og Kyrre Emblem ved Oslo universitetssykehus (Ous).
Begge de to får 150.000 euro hver, noe som omregnet til norske kroner tislvarer ganske nøyaktig 1,75 millioner kroner etter dagens valutakurs.
— Til sammen var det seks norske søknader i denne runden. De fire andre holdt høy nok kvalitet, men budsjettet strakk ikke til, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
Mandag 27. januar besøker kronprinsesse Mette-Marit Institutt for estetiske fag ved OsloMet.
Under besøket skal kronprinsessen bli vist frem deler av Instituttets historiske samling, og instituttleder Liv Klakegg Dahlin skal ellers fortelle om forskningen sin på tekstilkunstner Sigrun Berg, står det i en pressemelding fra OsloMet.
Oslo-ordfører Anne Lindboe (H) skal også være til stede på OsloMet denne dagen.
Forskningsmiljøet CARE ved UIT Norges Arktiske Universitet vil ha en sentral rolle i dette arbeidet.
De nevnte kommunene søker om 1,6 millioner kroner i revidert statsbudsjett for 2025 og årlig 11,8 millioner fra 2026.
— Målsettingen er å teste ut piloter mot forebyggende arbeid av snøskred som er overførbar til alle kommuner med snøskredproblematikk, skriver kommunene i en pressemelding.
Onsdag markerer Universitetet i Bergen ferdigstillinga av dei nye utgåvene av Bokmålsordboka og Nynorskordboka. Dei siste sju åra har ordbøkene vore gjennom ein stor revisjon og har fått nytt og oppdatert innhald og ei ny nettside.
Ordbøkene har no 160.000 søk i døgnet, skriv UiB i ei pressemelding, og det er komne inn ord som er i bruk i moderne norsk, ord som til dømes «digg», «havvindpark», «natursnø» og «nettroll». Ord som «matboks», som har vore i bruk lenge, har faktisk ikkje kome inn i ordbøkene før no.
Sjølv om revisjonen av Bokmålsordboka og Nynorskordboka no er avslutta, skal UiB framleis jobba med å halda ordbøkene oppdaterte og aktuelle også i framtida.
Under feiringa onsdag er både forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund L. Hoel og Åse Wetås, direktør i Språkrådet, blant dei som skal ha innlegg.
Studenter ved NTNU kan delta i konkurranse for å bygge Norges første 3D-printede bygg.
Bygningen skal være for studenter og vil bli 3D-printet i betong. Statsbygg ønsker å kutte kostnader, redusere klimaavtrykk og endre tankemåter rundt design og bygg.
NTNU-studentene får to uker på seg til å designe forslagene sine. En jury velger vinner i februar, og etter dette blir det anbudsprosess for Statsbygg. Etter planen skal bygget stå ferdig ved Statsarkivet bak Samfundet i løpet av dette året.
– Det ligger i Statsbyggs samfunnsoppdrag å utfordre en etablert byggenæring og bidra til læring, utvikling og forbedring. Studenter bidrar med nye tanker, og vi bruker våre egne byggeprosjekter til å tenke innovativt og høste erfaringer, som vil komme alle i næringen til gode. Sånn kan vi dra lasset sammen og i riktig retning, sier Cathrine Mørch, som er direktør for digitalisering og utvikling i Statsbygg, i en pressemelding.
Mørch og digitaliseringsminister Karianne Tung satte startskuddet for konkurransen mandag.