Debatt ● Tove Holst Skyer
Ministeren må redde ergoterapeututdanningen på Gjøvik
Å legge ned bachelorutdanningen i ergoterapi ved NTNU Gjøvik vil få alvorlige konsekvenser for både Innlandet og resten av Norge.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Norge trenger flere ergoterapeuter — og mangelen på denne viktige fagkompetansen i kommunehelsetjenesten øker. 49 av landets kommuner har ikke tilsatt sin lovpålagte ergoterapeut, og i 2040 vil Norge mangle hele 1100 ergoterapeuter, ifølge SSB-rapporten «Arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2040».
Riksrevisjonens rapport om rehabiliteringstilbudet i helsetjenestene viser at det må gjøres kraftfulle tiltak for å bedre rehabiliteringstilbudet, både i kommuner og spesialisthelsetjenesten i hele landet. Dette vil kreve ytterligere flere ergoterapeuter
Med dette bakteppet er det svært alvorlig at NTNU nå har besluttet å legge ned bachelorstudiet i ergoterapi ved NTNU Gjøvik.
Nedleggelsen vil få alvorlige konsekvenser for både Innlandet og resten av Norge. Kommunene i Innlandet har et kritisk behov for ergoterapeuter for å møte dagens og fremtidens demografiske utfordringer. Ergoterapiutdanningen har allerede etablert et solid fagmiljø, som ikke bare ivaretar regionens behov, men også bidrar til nasjonal kompetanseutvikling.
For å sikre at Innlandet og Norge kan håndtere den økende etterspørselen etter ergoterapeuter og sikre kvaliteten på rehabiliteringstjenester, må utdanningen bevares. Jeg har derfor henvendt meg til forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel, med nok en bønn om at Regjeringen griper inn.
Jeg har derfor henvendt meg til forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel, med nok en bønn om at Regjeringen griper inn.
Tove Holst Skyer
Nedleggelsen skjer på tross av tildelingsbrevet fra KD, til tross for mangel på ergoterapeuter — og selv om bachelor i ergoterapi ved NTNU Gjøvik oppfyller NTNUs krav om studieportefølje.
Vi vet selvfølgelig at utdanningsinstitusjonene er rammefinansierte og selv må prioritere innenfor egne økonomiske rammer. Men i tildelingsbrevet til NTNU for 2024 understrekes det at strammere budsjetter krever at universitetene tar større ansvar for å tilpasse studieporteføljen.
Brevet nevner også at helseutdanninger skal prioriteres, selv om institusjonene må balansere disse prioriteringene. Vi opplever ikke at NTNU har tatt hensyn til disse signalene: NTNU er klar over behovet for ergoterapeuter og erkjenner at nedleggelsen av studietilbudet i Innlandet vil ha store konsekvenser for rekruttering og fagmiljø. Likevel klarer ikke institusjonen å finne midler til å opprettholde utdanningen.
Ergoterapiutdanningen ved NTNU i Gjøvik ble opprettet i 2013 fordi kommunene i Innlandet uttrykte et sterkt behov for helsepersonell med kompetanse innen velferdsteknologi, universell utforming og innovasjon. Ergoterapeutene dekker disse arbeidsområdene og bidrar til å utvikle kunnskapsbaserte, tverrfaglige og bærekraftige helsetjenester i Innlandet. Fylket har store demografiske utfordringer, og ergoterapeuters kompetanse er uunnværlig for å løse samfunnskritiske utfordringer. For eksempel bidra til at eldre kan bo lengst mulig hjemme, hindre frafall fra utdanning og yrkesliv og habilitering/rehabilitering.
Bachelor i ergoterapi ved NTNU Gjøvik har gjennom 11 år opparbeidet et solid kompetansemiljø som ikke bare er viktig for fagmiljøet i Innlandet, men også for utvikling av faget som helhet i Norge. Utdanningskapasiteten i Innlandet vil bli sterkt berørt og utfordringene med rekrutteringen av ergoterapeuter i ledige stillinger vil bli langt større.
Å legge ned bachelorutdanningen i ergoterapi ved NTNU Gjøvik vil få alvorlige konsekvenser for både Innlandet og resten av Norge.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år