Rektorvalg

«Mest sannsynlig» kun Stølen som stiller til valg

Fristen for å stille som kandidat til rektorvalget går ut førstkommende mandag, men det er lite som tyder på at Universitetet i Oslo-rektor Svein Stølen får motstand.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, stiller til gjenvalg. Tre dager før fristen går ut ser det ut til å bli uten motstand.
Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, stiller til gjenvalg. Tre dager før fristen går ut ser det ut til å bli uten motstand.
Publisert

Fristen for å melde seg som kandidat til rektorvalget ved Universitetet i Oslo (UiO) går ut mandag 8. februar kl. 09.00.

Én kandidat har vært klar lenge. Sittende rektor Svein Stølen annonserte i fjor sommer at han ønsker gjenvalg og presenterte sitt team.

En søkekomité ble satt ned for å finne utfordrere til Stølen, og flere profilerte eksterne kandidater ble kontaktet.

Likevel var det først og fremst interne kandidater Knut Heidar, professor emeritus og leder av søkekomitéen, forsøkte å få til å stille. Nå, få dager før fristen går ut, sier han at det er lite sannsynlig at andre vil stille til valg.

— Mest sannsynlig er det bare ett team, men vi har ikke gitt helt opp ennå, skriver Heidar i en SMS.

Kan bli bestemt av styret

Valget skal gå fra 22.-26. mars, og det er planlagt en presentasjon av kandidatene den 19. februar.

Hvis ingen stiller mot Svein Stølen som ny rektor ved Universitetet i Oslo, kan et flertall i universitetsstyret vedta å droppe hele valget.

Det går fram av UiOs valgreglement paragraf 18, punkt 8.

Der står det at dersom det bare er fremmet ett forslag på rektor- og prorektorkandidat, anses disse som valgt dersom mer enn halvparten av universitetsstyrets medlemmer stemmer for dette. Dersom slikt flertall ikke foreligger, startes valgprosessen på ny.

Leder av valgstyret, professor Marit Halvorsen, forklarer at styret vil godkjenne kandidater fredag 12. februar.

— Da vil det være klart om det er en eller flere kandidater. Etter dette kan styret fatte et eventuelt vedtak hvis det bare er en kandidat som er godkjent, sier Halvorsen.

Når universitetsstyret eventuelt vil fatte et slikt vedtak, er foreløpig uvisst.

— Synd at det ikke er noen motkandidater

Tidligere denne uka spurte Uniforum en rekke profilerte ansatte ved UiO om deres oppfatning av manglende kandidater.

– Jeg synes det er synd at det ikke er noen motkandidater til sittende rektor – ikke fordi jeg vil bli kvitt ham, men fordi jeg synes det er en god demokratisk mekanisme å gjøre opp «status» hvert fjerde år, sier biologi-professor Nils Chr. Stenseth til nettavisen.

Andre er ikke så overrasket.

— For oss som mener at valgt rektor er viktig er det synd at det ikke er motkandidater, men på mange måter er det som forventet at det ikke er motkandidater. Stølen og hans team gjør en god jobb, og det er vanskelig å stille mot en sittende rektor uansett. Derimot håper jeg at det blir flere gode team som stiller til start ved neste korsvei. Skjer ikke det så er det et alvorlig varsku, sier professor Dag O. Hessen til Uniforum.

Powered by Labrador CMS