Rektorvalg
Oppfordres til å utfordre Stølen som UiO-rektor
Søkekomitéen ved Universitetet i Oslo har kontaktet rektorkandidater, blant annet rektorer ved andre universitet. — Ikke en tanke man umiddelbart slår fra seg, sier OsloMet-rektor Curt Rice.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er allerede klart at sittende rektor Svein Stølen ønsker gjenvalg.
Men hvem skal stille mot ham?
En søkekomité ved Universitetet i Oslo (UiO) går bredt ut, også eksternt, i sitt forsøk på å finne utfordrere til vårens rektorvalg.
Denne uka har komitéen sendt ut forespørsler til en rekke personer, der de blir spurt om de er motivert til å stille til valg. «Til orientering så bidrar vi også med å 'kople' ulike personer for å få på plass alternative team (rektor, prorektor, viserektorer). Målsettingen er jo at valget faktisk blir et valg», skriver komitéleder Knut Heidar i en e-post Khrono har fått tilgang til.
Blant annet har nåværende OsloMet-rektor Curt Rice blitt kontaktet av komitéen, med spørsmål om han er motivert for å stille til valg.
— Det er hyggelig å bli kontaktet, og UiO er en ekstremt viktig institusjon i dette landet. Å lede det er en stor mulighet. Det er ikke en tanke man umiddelbart slår fra seg, men jeg tror det skal mye til å sitte som rektor ved en institusjon og drive valgkamp på en annen institusjon. Jeg ser ikke umiddelbart hvordan man skal få det til, sier Rice.
Fått e-post
Tidligere rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og nåværende områdedirektør for politikk i NHO, Mari Sundli Tveit, bekrefter at hun også har blitt kontaktet av søkekomitéen.
— Det er en stor ære at søkekomitéen har vurdert meg som aktuell for stillingen som rektor ved UiO, men det er ikke aktuelt for meg å stille til valg nå, skriver Tveit i en SMS til Khrono.
Også avtroppende rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, forteller at han har fått en e-post med tema «letekomite» og avsender komitéleder Knut Heidar.
— Jeg ble kontaktet mandag. Det vil nok bli krevende for meg som valgt rektor i Bergen å eventuelt stille til valg ved Universitetet i Oslo, da må jeg ihvertfall snakke med styret her først, sier Olsen.
— Er det noe du vurderer? Vil du utfordre Svein Stølen?
— Nei, det er ikke noe jeg vurderer eller har tenkt på, sier Olsen, som blant annet var en av søkerne til rektorstillingen ved NTNU da den ble lyst ut i fjor høst. Det er ingen hemmelighet at Olsen ser seg om etter en ny jobb etter at rektorperioden hans er over 31.juli neste år.
«Ganske uaktuelt å søke»
Han mener det ikke er unaturlig at eksterne kandidater blir kontaktet av søkekomiteen. Universitetsstyret ved UiB vedtok nylig hvem som skal sitte i letekomiteen, og i mandatet ligger det at man kan kontakte både eksterne og interne kandidater. UiB har sett til UiO når de har vedtatt hvordan komiteen skal utformes og jobbe, forteller Olsen.
Prorektor for forskning ved UiT Norges arktiske universitet, Kenneth Ruud, bekrefter at han har blitt kontaktet av søkerkomitéen. Han har ikke snakket med komitéen ennå, men sier til Khrono at det på nåværende tidspunkt er «ganske uaktuelt å søke».
— Det er flere grunner til det. Jeg skal søke en annen stilling og det kan svekke den søknaden, sier Ruud.
Han er blant favorittene til å overta stillingen som rektor ved UiT etter Anne Husebekk går av 31. juli neste år.
Tønnessen tror hun fortsetter som dekan
Det har tidligere vært spekulert i at dekan Aud Tønnessen ved Det teologiske fakultet, kunne være en av utfordrerne til Stølen, og med et team med Morten Dæhlen fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet som prorektor i tillegg til Stein Ludvigsen fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet.
Tønnessen bekrefter at hun er blitt kontaktet og at hun har takket ja til et møte med komiteen.
— Jeg tror de fleste som er spurt internt vil gjøre det. Også for å bli lyttet til i forhold til hva som er viktig med rektorjobben, sier Tønnessen som tror at de fleste av dekanene ved UiO er kontaktet.
— Men vurderer du å stille, slik ryktene har sagt?
— Jeg tror jeg kommer til å fortsette som dekan. Jeg er veldig fornøyd med den rollen jeg har nå.
— Kan hende venter du fire år for å slippe å utfordre en sittende rektor?
— Jeg håper virkelig det blir noen som utfordrer dagen rektor, for meg er det et prinsipp. Hvis det skal være valg, så bør det være et reelt valg, sier Tønnessen.
Vært i kontakt med søkekomité
Nevnte Dæhlen er dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet til 1. januar. Han bekrefter at han har snakket med søkekomitéen, men ønsker ikke å si om han er en aktuell kandidat til rektorstillingen.
— På spørsmål om jeg vil være kandidat får du det samme svaret som jeg alltid gir på denne typen spørsmål - det får du/dere vite senest den dagen fristen for å melde seg som kandidat går ut, skriver Dæhlen i en SMS.
Dekan Ragnhild Hennum er fremdeles inne i sitt første år som øverste leder ved Det juridiske fakultet. Hun skriver i en SMS at hun har ingen planer om å stille til valg.
Heller ikke dekan ved Det humanistiske fakultet, Frode Helland, sier det er aktuelt å stille som motkandidat. Han er dekan til 2022.
— Det har ikke vært i mine tanker, for å være ærlig. Jeg er godt fornøyd med å være dekan, sier Helland, som forteller at han ikke har vært i kontakt med søkekomitéen.
Avtroppende dekan ved Det odontologiske fakultet, Pål Barkvoll, forteller at han har ikke vært i kontakt med søkekomitéen så langt.
— Jeg avslutter en 8-årig dekanperiode i høst, og er mest motivert for å gjøre noe annet enn å gå inn i en rektorvalgkamp mot en sittende rektor, skriver Barkvoll i en SMS.
Dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Anne Julie Semb, ønsker ikke å si om hun har vært i kontakt med søkerkomitéen, men avkrefter at hun er aktuell som rektorkandidat.
— Saumfarer UiO
Da Khrono tok en ringerunde til potensielle interne kandidater før sommerferien var det ingen som ønsket å bekrefte sitt kandidatur.
Heller ikke lederen av søkekomitéen, professor emeritus Knut Heidar, kan på nåværende tidspunkt gå i detalj om prosessen. Han forteller at komitéen går bredt ut for å finne motkandidater, både internt og eksternt.
— Vi saumfarer UiO mer enn andre steder, men det betyr ikke at vi unngår andre steder. Vi forsøker å finne eksterne kandidater og, sier Heidar.
Selv om den formelle fristen for å melde inn kandidater først er i februar, jobber komitéen ut fra en tidsfrist før den tid.
— For å gi aktuelle kandidater nok tid til å sette sammen en plattform og planlegge en valgkamp, prøver vi å finne kandidater før jul, sier Heidar.