rektorvalg UiO
Komité skal lete etter motkandidater til Stølen
Styret ved Universitetet i Oslo oppnevner onsdag en søkekomité som skal lete etter motkandidater til sittende rektor Svein Stølen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
«Oppnevning av medlemmer til søkekomité for rektor - og prorektorvalget våren 2021» er eneste sak på det digitale styremøtet ved universitetet i Oslo torsdag ettermiddag.
Saken behandles i lukket møte og sakspapirene er unntatt offentlighet etter Offentlighetslovens paragraf 23, som blant annet sier at det kan gis unntak for innsyn når det er påkrevet av hensyn til forsvarlig gjennomføring av forsvarlig økonomi-, lønns-, eller personalforvaltning.
Søkekomitéen skulle vært oppnevnt på styremøtet 23. juni, men saken ble utsatt.
Komiteen skal aktivt lete etter gode interne og eksterne rektor- og prorektorkandidater. Den kan foreslå kandidater selv, og skal presentere både disse og kandidater som er foreslått av minst 20 stemmeberettigede blant ansatte og studenter på UiO.
Stølen stiller
Sittende rektor Svein Stølen har allerede varslet at han stiller til valg for en ny periode, men vil foreløpig ikke si hvilke prorektorkandidater han stiller sammen med.
— Jeg stiller. Om teamet blir helt det samme vurderes, skrev Stølen i en melding til Khrono tidligere i sommer.
Han har også blitt intervjuet i Uniforum om det samme.
Les også: Stølen ønsker fire nye år, motkandidater i det blå
Ingen kjente motkandidater
Foreløpig har ikke Stølen noen opplagte motkandidater. En av dem det pekes på er dekan ved Det teologiske fakultet, Aud Tønnessen, eventuelt i team sammen med avtroppende dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelig fakultet Morten Dæhlen. Rektor Stølen var forøvrig prodekan under Morten Dæhlen før Stølen ble valgt til rektor.
Tønnessen selv ønsket ikke å si noe om et eventuelt kandidatur da Khrono kontaktet henne tidligere i sommer. Hun viste også til at hun er midt inne i sin andre periode som dekan.
— Men jeg håper det blir et valg. Nå skal det settes ned en letekomite og det blir spennende å se hvem som sitter der. En slik komite kan bidra til at vi får fram flere alternativer, sa hun.
— Mange vil synes det er krevende å stille mot en sittende rektor?
— Ja, det er vanskelig, og særlig når det ikke har skjedd noe spesielt som tilsier at den sittende burde byttes ut, sier hun.
Heller ingen av dekanene ved UiO som Khrono har vært i kontakt med har sagt at de er aktuelle ved rektorvalget.
Hvis ingen stiller mot Svein Stølen kan et flertall i universitetsstyret vedta å droppe hele valget, ifølge valgreglementet.
Bredt sammensatt komité
Ifølge valgreglementet skal søkekomiteen ha bred kompetanse, et stort nettverk og god kjennskap til universitetet. Den skal bestå av to tidligere valgte ledere på nivå 1 eller 2 (rektorer/dekaner) ved UiO. Professor emeriti ved UiO kan også oppnevnes. Videre skal komiteen bestå av to fast vitenskapelig ansatte ved UiO, én midlertidig vitenskapelig ansatt, én teknisk-administrativ ansatt oppnevnt av fagforeningene ved UiO, en student oppnevnt av Studentparlamentet og to eksterne representanter, heter det.
(Saken er oppdatert 20/8. Vi kom i skade for å skrive at styremøtet var onsdag, men det foregår torsdag 20/8 fra kl 15.30.)
Nyeste artikler
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024