«Menn velger menn» holder ikke
Ex.phil. Inkludering av kvinnelige tenkere er en del av mandatet for en pensumkomité som vi nedsatte nå i høst, skriver ex.phil.-leder og instituttleder ved NTNU i dette innlegget om ex.phil.-debatten.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det har i høst pågått en opphetet debatt om manglende kjønnsbalanse i filosofifaget. Debatten satte fart etter 5. september, da Klassekampen omtalte en pensumbok i ex.phil. ved NTNU, Tanke og handling, der kun 8 av 66 omtalte personer er kvinner.
Både NTNUs filosofimiljø og Det humanistiske fakultet tar kjønnsbalanse på alvor.
Kjartan Koch Mikalsen og Erling Skjei
Foreløpig siste innslag kom fredag 29. november, da NRK P2 sendte opptak fra et debattmøte i Litteraturhuset i Trondheim der tema var kvinnelige tenkeres plass i den filosofiske kanon. Dette er en viktig debatt om forhold som vårt fagmiljø tar på alvor gjennom konkrete tiltak. Siden pensumboken vi bruker har vært sentral i diskusjonen, ønsker vi å bidra med noen saksopplysninger.
Det har ved flere anledninger, også i forbindelse med Litteraturhusets debattmøte, blitt påstått at skjev kjønnsbalanse kommer av at menn velger menn fremfor kvinner. Det er mulig at det er hold i denne påstanden, forstått som en påstand om en generell tendens. Den stemmer imidlertid dårlig med våre egne erfaringer fra arbeidet med pensum i ex.phil.
Problemet med den lave kvinneandelen i Tanke og handling ble påpekt av vårt eget mannsdominerte miljø allerede i slutten av januar 2019. Forfatterne gjorde noen forbedringer til endelig versjon av boka, men det er langt mer å gå på. Derfor er også inkludering av kvinnelige tenkere en del av mandatet for en pensumkomité som vi nedsatte nå i høst.
Det er grunn til å anta at den høye temperaturen i en diskusjon knyttet til en lærebok i ex.phil. henger sammen med de mye omtalte ansettelsene av ti menn i nye stillinger ved filosofiseksjonen til NTNU. I denne sammenhengen vil vi påpeke at kvinner var representert i alle komiteer som jobbet med ansettelsene. I enkelte komiteer var kvinner også i flertall. At mannsdominans skyldes at menn velger menn heller enn kvinner, treffer med andre ord heller ikke her.
Til slutt: Når Institutt for filosofi og religionsvitenskap, i samarbeid med Det humanistiske fakultet, i disse dager tar i bruk kallelse av kvinner til nye stillinger, er det uttrykk for at både NTNUs filosofimiljø og Det humanistiske fakultet tar kjønnsbalanse på alvor.
Vi er ikke garantert rekruttering av kvinner ved vanlig åpen utlysning, og tar derfor i bruk radikale virkemidler.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!