Selv om vi spiser kake, betyr ikke det at vi nå er ferdige med å arbeide for gjennomslag når det kommer til studentenes interesser, skriver leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien. Foto: Karsten W. Nielsen

La oss spise kake!

Statsbudsjett. Når Tove Lie skriver at Norsk studentorganisasjon kanskje burde ta et hvileskjær i kakespisingen, viser det at våre gjennomslag ikke betyr like mye som institusjonenes tildelinger, skriver Marte Øien.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentbevegelsen har siden begynnelsen av 2000-tallet kjempet for 11 måneders studiestøtte. Det har vært en lang vei å gå, og Norsk studentorganisasjon (NSO) og studentbevegelsen har stått på for å få gjennomslag. Da nyheten om innføring av den ellevte måneden med studiestøtte kom i 2016, jublet vi.

Når studentene får gjennomslag er det også positivt for institusjonene, men det kan virke som man av og til glemmer at vi er en viktig del av høyere utdanning.

Marte Øien

Likevel visste vi, som studentbevegelse, at kampen ikke var over. Vi var nødt til å fortsette å jobbe for at politikerne holdt sitt løfte om å fullføre opptrappingen med en uke hvert år. Det har de nå gjort - men vår kamp for studentkravet er ikke over. Selv om vi spiser kake, betyr ikke det at vi nå er ferdige med å arbeide for gjennomslag når det kommer til studentenes interesser.

ABE-kuttene som rammer både vår, og hele den offentlige sektor, er selvsagt noe vi merker oss. Ikke bare kommenterte vi kuttet på våre nettsider på statsbudsjettdagen, men i flere år har NSO gjort forsøk på å rekke ut en hånd til resten av universitets- og høgskolesektoren. Vi har blitt fortalt at sektoren har kontroll. Vi har lenge vært på ballen - men her må utdanningsinstitusjonene selv være i førersetet. Vi står gledelig side om side med landets rektorer om de viktige sakene, men vi forventer at det går begge veier. Vi må kunne feire de store seierne og de etterlengtede gjennomslagene samtidig som vi fortsetter å arbeide for viktige endringer.

Selv om årets statsbudsjett på langt nær oppfyller alle NSOs krav, gir det oss to seire som også har betydning for hele vår sektor. Studentøkonomi er viktig for studentene, og burde være minst like viktig for institusjonene og sektoren for øvrig. Når Lie skriver at NSO kanskje burde ta et hvileskjær i kakespisingen, viser det at våre gjennomslag ikke betyr like mye som institusjonenes tildelinger. Det er en bagatellisering av våre viktigste saker. Når studentene får gjennomslag er det også positivt for institusjonene, men det kan virke som man av og til glemmer at vi er en viktig del av høyere utdanning.

Vi skal fortsette å gjøre det vi har gjort i mange generasjoner allerede - vi skal jobbe for studentenes interesser. Og når vi får gjennomslag? Da skal vi spise kake og juble så høyt at de hører oss fra kontorene våre i Holbergs gate til Stortinget.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS