fusk

Mange melder om stor vekst i antall saker med eksamensfusk

Flere universiteter melder om økning i antall saker på fusk. De endelige tallene for våren blir først klare tidlig i høst.

Tidligere år har de fleste fuskesakene oppstått på hjemmeeksamener og ikke på lærestedene. Under vårens koronosituasjon har det vært en sterk vekst i saker med mistanke om fusk på eksamen ved mange universiteter og høgskoler.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marius Stene Fuglum er seniorrådgiver ved OsloMet. Han forteller at de helt konkrete tallene for hvor mange fuskesaker de har hatt totalt på OsloMet denne våren, først vil bli klare i august og september.

— Det tar gjerne tar noen måneder før saker ender i klagenemnda, forklarer Fuglum som sitter i sekretariatet for klagenemnda ved OsloMet.

Han legger til:

— Men når det er sagt er det ut fra henvendelsene jeg har fått fra fakultetene mye som kan tyde på at det vil komme unormalt mange saker til behandling i august og september, sier Fuglum til Khrono.

Stor økning også før korona

Fuglum forteller at klagenemnda ved OsloMet så langt i år har behandlet 57 fuskesaker. I skoleåret høst 18-vår 19 behandlet nemnda totalt 49 saker.

— Så på et halvt år er det altså behandlet flere saker enn hele foregående studieår, men tallene sier ikke noe om hvordan utviklingen har vært under koronatiden, sier Fuglum, og legger til:

— Økningen i antall saker skyldes hovedsakelig to eksamener fra før vi stengte ned, og foreløpig er ingen av sakene som er behandlet fra endrede eksamensformer som følge av korona-tilpassede eksamener.

Har aldri opplevd lignende

– Jeg har aldri opplevd lignende.

Det sier sekretær for klagenemnda ved Universitetet i Agder, Ragnhild Skomedal, til NRK.

Skomedal forteller at de nå har 37 saker som skal til behandling i august, og ifølge NRK mener hun at det trolig er snakk om en mangedobling fra et «normalår».

— Sakene handler om alt fra plagiat og samarbeid, sier Skomedal, som legger til at økning i antall også kan skyldes etablering av bedre rutiner.

Også Universitetet i Tromsø (UiT) opplever mer fusk enn vanlige år.

Ifølge NRK skal de i fjor på samme tid ha hatt 8 saker på gang, nå er tallet 17.

Meldte om samarbeid på NTNU

Ved NTNU mener man faglærer at det pågikk samarbeid under hjemmeeksamen. Brynjulf Owren er professor ved Fakultetet for informasjonsteknologi og elektroteknikk, og sier til Universitetsavisa at det var langt færre enn vanlig som strøk under en flervalgseksamen, og gjentatte enn vanlig som fikk toppkarakter.

— Jeg har dokumentasjon på at det pågikk et samarbeid, sier Owren til UA, men vil ikke si hvilken type dokumentasjon han har.

Universitetsavisa kan også fortelle at de har vært i kontakt med to sivilingeniørstudenter, som innrømmer å ha bidratt til fusk på flervalgseksamener i vår. Studentene er anonyme.

Den ene forteller at han var godt rustet selv, men at at han hadde medstudenter med større problemer som han sendte svar til. Han tror også at svarene deretter ble videresendt til andre.

Den andre personen forklarer følgende til Universitetsavisa:

— Dette semesteret har vært svært utfordrende, med tanke på at vi ikke har fått den samme oppfølgingen vi kunne ha hatt. Samtidig var eksamenen kjempevanskelig, så at flere valgte å jukse synes jeg er forståelig, sier han.

Mer til plagiatkontroll

Også ved Høgskolen på Vestlandet (HVL) har det vært litt mer fusk enn vanlig.

— Vi har avdekket noe mer fusk, men det er ikke snakk om mange saker. Vi tror dette henger sammen med at gjentatte oppgaver enn tidligere er sendt til plagiatkontroll. Det skriver prorektor for utdanning, Bjørg Kristin Selvik, i en e-post til Khrono.

Hun sier at høgskolen ikke har merket en økning i antallet plagiatsaker, men at de har fått inn noen saker som gjelder mistanke om ulovlig samarbeid.

Powered by Labrador CMS