koronatiltak
Mange hadde allerede planlagt for en digital semesterstart
Mange universiteter og høgskoler hadde allerede besluttet digital start, før nye råd kom fra regjeringen lørdag kveld.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kunnskapsdepartementet og regjeringen har måttet tåle kritikk for måten og tidspunktet de valgte for å informere om pålagt digital studiestart og for at studentene fikk råd om å vente med å reise til campus.
En gjennomgang Khrono gjorde rett i forkant av jule- og nyttårshelgen viser at mange universiteter og høgskoler allerede hadde planlagt for digital start de første 14 dagene.
Hadde allerede planlagt mye digitalt
En gjennomgang Khrono gjorde rett i forkant av julehelga viser at de fleste universiteter og høgskoler allerede hadde planlagt for en i hovedsak digital semesterstart.
I hovedstaden er smittetrykket fortsatt stort og ved Universitetet i Oslo (UiO) planlegges det for en hybridløsning lik den universitetet har benyttet sist høsten også neste år. Samtidig følger UiO tett med på nasjonale og lokale smitteråd, opplyste rektor Svein Stølen før jul.
Det var allerede bestemt at ansatte ved UiO skal ha hjemmekontor til og med 7. januar.
Det samme gjelder NTNU. Rektor Anne Borg har begrunnet avgjørelsen med det høye smittetrykket i landet.
«Både kommunene og NTNUs ledelse er opptatt av at studenter og ansatte som kommer tilbake fra juleferie ikke skal ta med seg smitte til campus. Derfor har NTNU-ledelsen bestemt at vi skal ha en forsiktig gjenåpning av campus i januar med mer digital undervisning enn det som er planlagt resten av semesteret», skriver universitetet på sine nettsider.
For å skape forutsigbarhet for studentene er det allerede bestemt at kommende semester vil det ikke avholdes skoleeksamen ved NTNU.
OsloMet: Heldigitalt ut januar
Ved OsloMet blir det fortsatt mest digital undervisning ut januar og ansatte skal jobbe hjemmefra.
Ny informasjon kommer i midten av januar, ifølge OsloMets ansattesider.
«Da vil det bli informert om hvordan undervisningen blir fram til påske, og det vil forhåpentligvis kunne gis signaler for resten av semesteret, inkludert eksamensperioden», heter det.
Regelen om hjemmekontor gjelder for alle ansatte som ikke har kritiske funksjoner i forbindelse med undervisning eller førstelinjetjenester, skriver OsloMet, som viser til Oslo kommunes påbud om å jobbe hjemmefra for alle som kan. Oslo kommune skal ha ny pressekonferanse om tiltakene 7. januar.
Ved Universitetet i Sørøst-Norge blir det kun digital undervisning for alle studenter den første uken i januar, og så noe undervisning på campus fra 11. januar, opplyste USN før jul.
— Men det er altså i det samme omfanget som vi har hatt i høst, cirka halvparten av undervisningen foregår på campus og halvparten digitalt, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Reidun Mangrud i en e-post.
Mer fysiske planer i nord
Både UiT og Nord universitet fortalte før jul at de hadde mer planer om fysisk undervisning etter jul, enn mange av sine søster universiteter lengre sør.
— Ved UiT gjelder hovedregelen om at ansatte skal arbeide på sin vanlige arbeidsplass på campus og at vanlige regler om arbeidstid gjelder. Som lokale smitteverntiltak har vi oppfordret til økt bruk av hjemmekontor, og dette avtales med nærmeste leder, skrev UiT i en epost før jul.
Ved Nord universitet planlegges det for fysisk undervisning på studiestedene i vårsemesteret, men som i høst blir det undervisning i mindre grupper, med mer avstand og med andre nødvendige smitteverntiltak.
Universitetet understreker at dette kan bli endret dersom det skjer en endring i smittesituasjonen nasjonalt, ved det enkelte studiested eller i studentgruppen, het det fra Nord universitet før jul.
Stavanger, Agder og Innlandet starter digitalt
Allerede før jul hadde man både i Stavanger og i Agder planlagt for en stor del digital undervisning de første ukene av januar. De to første ukene av januar vil mesteparten av undervisningen ved Universitetet i Stavanger foregå digitalt, men deretter blir det en kombinasjon av digital undervisning og undervisning på campus, opplyser universitetet på sine nettsider.
Ved Universitetet i Agder videreføres høstens pandemitiltak. Det vil si at mye av undervisningen vil foregå digitalt. Det er også bestemt at det ikke vil bli avholdt skriftlige eksamener på campus.
«Beslutningen er endelig. Det vil altså ikke være mulig å endre tilbake til skriftlig skoleeksamen selv om smittesituasjonen bedret før eksamensperioden i mai 2021», heter det på uia.no.
Høgskolen i Innlandet planlegger for en digital start på 2021. Fram til 31. januar legges det opp til digital undervisning der det er faglig forsvarlig, med et håp om mer utstrakt bruk av fysisk undervisning fra 1. februar.
— Må komme med studenttiltak
Lederen for Norsk studentorganisasjon (NSO), Andreas Trohjell, mener også at rådene fra regjeringen burde kommet tidligere, og vært tydeligere.
I et innlegg publisert på facebook, gjengitt i Khrono, skriver Trohjell blant annet:
«Løsningen er tiltak for studentene. Behandle studenter som resten av samfunnet. Permitterte studenter bør få de rettighetene andre permitterte har. Gi studentene de rammevilkårene de trenger for at studiene kan fullføres, det tjener samfunnet på. Fysisk tilstedeværelse på campus innenfor smittevernreglene og sosiale aktiviteter bør prioriteres. »
Han legger til:
«Det er fortsatt mulighet til ikke å miste denne generasjonen. Jeg håper vi ser tiltak for å ta vare på studentene. Jeg håper universitetene og høgskolene tar ansvar for sine studenter, og jeg håper at vi ikke lar den yngre generasjonen ta regningen for det som bør være et kollektivt ansvar.»
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut