Nye koronatiltak

Rektorer sterkt kritiske til regjeringens informasjon

Flere rektorer er sterkt kritiske til regjeringens melding sent lørdag kveld om at studentene deres ikke er ønsket på campus mandag. — Jeg ser med redsel på hvilken kvalitet vi utdanner studentene til nå, sier Østfold-rektor.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor ved Høgskolen i Østfold, har flere eksamener som skal gjennomføres tidlig i januar på campus. — Dette endrer vi ikke på, sier han.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi har nå fått en ordre fra regjeringen som vi skal følge opp. Men vi ønsker studentene våre og ansatte tilbake til campus og stenger ikke universitetet, sier rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk.

Hun mener regjeringens informasjon som gikk ut via medier og e-post sent lørdag kveld var «veldig spesiell».

— Det er sterkt kritikkverdig, og jeg likte det ikke. Vi forventer mer enn dette. Så langt ut i pandemien forventer vi litt mer av regjeringen enn det vi gjorde i mars i fjor, sier Husebekk til Khrono søndag.

Krisemøter søndag

Universitets- og høgskoleledere landet rundt brukte deler av lørdag natt og hele søndag på krisemøter og planlegging, samt å få informasjon ut til studentene sine om at regjeringen har utsatt oppmøtet på campus til 18.januar.

Regjeringen og Kunnskapsdepartementet overrasket 300.000 studenter og rundt 40.000 ansatte ved universiteter, høgskoler og fagskoler da de kl 22.30 lørdag kveld sendte e-post og pressemelding om at stduentene kunne bli der de har hatt juleferie i 14 dager til. All undervisning vil være heldigital fra til 18.januar, var budskapet. Frykten for økt smitte ved transport var en av begrunnelsene.

— Jeg er veldig overrasket

Rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, var en av dem som også under nedstengingen av universiteter og høgskoler i mars reagerte på elendig kommunikasjon og informasjon fra departementets side til de ansvarlige ved utdanningsinstitusjonene.

Han er heller ikke imponert over hvordan lørdagskveldens budskap fra regjeringen kom ut.

— Jeg må si at jeg er veldig overrasket. Vi måtte kaste oss rundt seint lørdag kveld, med telefonmøte. Kommunikasjonsfolkene hos oss satt til kl 02-03 for å få ut informasjon til studentene i løpet av natta, sier Jelsness-Jørgensen til Khrono søndag, dagen før semesterstart.

Tolker budskapet ulikt

På samme måte som i mars i fjor, registrerer han at landets uh-ledere tolker regjeringens budskap ulikt.

— Det er ulike fortolkninger om hva regjeringens melding betyr. Mange tolker meldingen eksplisitt med at landets campuser er stengt for all fysisk undervisning. Andre vil ta imot sine nye studenter, sier Østfold-rektoren.

Høgskolen i Østfold skal etter planen gjennomføre flere eksamener de første fjorten dagene av semesteret og de har flere nye innvekslingsstudenter fra utlandet som de skal ta imot.

— Vi har konte-eksamener som skal gjennomføres fysisk på campus. Her er det små studentgrupper, vi har to meters avstand og alle smittervernhensyn er tatt. Dette kommer vi ikke til å gjøre endringer på, sier Jelsness-Jørgensen.

Forstår de kompleksiteten?

Han stiller spørsmål ved om landets myndigheter i det hele tatt forstår kompleksiteten ved landets utdanningsinstitusjoner.

— Det virker på meg som om departementet ikke forstår kompleksiteten og størrelsesorden det er snakk om her både når det gjelder antall studenter og ansatte. At Universitets- og høgskolerådets leder og styre er informert et par timer før oss andre hjelper ikke meg som rektor i Østfold, sier han og mener at det er helt på sin plass å gjennomgå informasjonsflyten fra eier til uh-ledere.

Han tror også at beskjeden fra myndighetene kommer for sent og registrerer at det er studentene som rammes hardt atter en gang.

— Mange av studentene har allerede kommet tilbake, det er jo oppstart i morgen, mandag. Vi er alle blitt vant til uforutsigbarheten i pandemien og har forståelse for at det kan være behov for å ta avgjørelser raskt, men denne meldingen kunne med fordel ha gått ut før jul. Det er frustrerende at vi hele tiden havner bakpå, sier rektoren.

Info i etterkant av vedtak

Han reagerer også på at informasjonen til rektorer og landets universitets- og høgskoleledere kommer i etterkant av vedtak og ikke i forkant. Melding via medier og e-post kom lørdag kveld. Pressekonferanse med statsministeren og nye tiltak er varslet til søndag kveld kl 1800, mens landets rektorer er kalt inn til møte med forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim kl. 11.00 mandag 4.januar.

— Og regjeringen har også bedt alle universiteter og høgskoler om å legge godt til rette for fysiske og trygge møteplasser for å ivareta den psykiske helsen til studentene?

— Det er en problematisk dobbeltkommunikasjon de har kommet med gjennom hele pandemien. De har også bedt oss om å opprettholde utvekslingen. Vi har avlyst utveksling, men har internasjonale studenter som innveksling dette semesteret og de er allerede på plass. Jeg synes man hadde stått seg på å være ærlig å si at nå må vi legge politiske ambisjoner om internasjonalisering til side - avlyse alt og komme tilbake når vi har fått vaksinen, sier Jelsness-Jørgensen og legger til:

— Jeg ser med redsel på hvilken kvalitet vi utdanner for nå og er sterkt bekymret. Jeg mener vi må ta en grundig risikovurdering. Det samme kvalitetskravet gjelder eksamen, sier han og er i tvil om man får testet studentenes læring tilstrekkelig uten skoleeksamen.

Avventer pressekonferanse søndag

Anne Husebekk som leder et flecampus-universitet med hovedcampus i Tromsø mener at de har lagt godt til rette for trygge campuser ved universitetet.

— Dette med trengsel i kollektivtrafikken har jo vært en svært forutsigbar situasjon, sier rektor Anne Husebekk i Tromsø

— Vi avventer pressekonferanse søndag kveld, men kommer til å ha campusene våre åpne og regner dem som trygge, selv om vi nok kan vente økte smittetall etter jul- og nyttårshelgen. Jeg håper at de av våre studenter som har kjøpt billett til Tromsø, Harstad, Narvik eller Alta, bruker den, sier Husebekk.

Husebekk er sterkt kritisk til måten rektorene nå blir informert av regjeringen.

— Dette med trengsel i kollektivtrafikken har jo vært en svært forutsigbar situasjon, sier hun.

UiT hadde planlagt semesterstart i januar med flest mulig tilstede på campus, men at forelesningene skulle være digitalt tilgjengelige.

Liten effekt i Volda

Ved Høgskulen i Volda har det også vært hektisk møteaktivitet siden sent lørdag kveld, og kriseledelsen skal treffes søndag kveld.

Rektor Johann Roppen tolker regjeringens tiltak som et påbud og har til hensikt å følge pålegget. I Volda har de hatt minimialt med smitte og har gjennomført campusundervisning stort sett hele høstsemesteret.

— For Volda sin del er jeg usikker på om effekten av regjeringens nye tiltak er veldig stor, og det er nå et himla styr med å kaste om på undervisningen. Det er mye som må improviseres i all hast - og det er ikke bra, sier Roppen.

Johann Roppen i Volda er usikker på effekten av regjeringens tiltak.

Kritikk for campus-undervisning

Enkelte studenter i Volda har gått ut og kritisert høgskoleledelsen for å gjennomføre campus-undervisning under pandemien.

— Smittetrykket i Volda er ikke skremmende, men jeg ser nå at det er transporten hit som bekymrer myndighetene, men der tror jeg effekten ikke er veldig stor. Vi begynner gradvis i løpet av den første uka, det har vært planlagt, sier Roppen.

UiO-rektoren tar imot studenter mandag

Rektor ved Universitetet i Oslo var allerede sent lørdag kveld ute i sosiale medier og presiserte at universitetet ikke var nedstengt.

...Selvom de store studentmassene ikke begynner med fysiske forelesninger før 18 januar, ønskes de nye studentene som begynner ved UiO fra 4. januar velkommen for introduksjon til sine studieprogrammer. Det presiseres at universitetet ikke er stengt. Vi må se på konsekvensene av denne meldingen og kommer med mer informasjon. Og vi skal gjøre alt vi kan for at studentene ikke må ta en uforholdsmessig stor del av «regningen», skrev UiO-rektoren.

Powered by Labrador CMS