horisont europa

Legger nytt press på Brussel for deltakelse i forsknings­program

I august varslet Storbritannia en rettslig prosess. Torsdag var britene på plass i Brussel for å be EU-kommisjonen om å sikre britisk deltakelse i Horisont Europa.

Som utenriksminister varslet Liz Truss rettslig prosess for deltakelse i Horisont Europa.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono): Storbritannia har ikke gitt opp å få på plass en assosieringsavtale for deltakelse i EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa.

Torsdag denne uka la britene nytt press på EU gjennom et møte i en spesialkomite for deltakelse i EU-programmer.

Ifølge Politico skal britiske myndigheter ha gjort det klart at de mener EU ikke respekterer Brexit-avtalen fra desember 2020, der deltakelse i forskningssamarbeidet var skrevet inn, og at tålmodigheten deres er i ferd med å renne ut.

— Vi har gjort vårt ytterste de siste 18 månedene for å få EU til å få på plass britisk tilgang til EUs forskningsprogrammer, sier en representant for den britiske regjeringen, med fingeren rettet mot avtalen som ble inngått etter Brexit.

Vedkommende skal også ha lagt til at «tiden renner for å gi britisk FoU-sektor klarhet» og at britene vil kjøre på med hjemlige alternativer uten snarlig fremskritt.

Truet med å droppe Horisont Europa

Det er ikke første runde med britisk press for deltakelse i Horisont Europa.

Da deltakelse i forskningsprogrammet ble skrevet inn i avtalen fra 2020 manglet bare formaliteter, planen var å få på plass en assosieringsavtale i første halvdel av 2021. Det har ikke skjedd. Grunnen er striden om den såkalte Nord-Irland-protokollen, EU-kommisjonen har avvist en avtale om Horisont Europa før dette er på plass.

Dette til tross for press ikke bare fra britiske myndigheter, men også tunge aktører på forskningsfronten i Europa, som har advart mot å gjøre forskningssamarbeid til gissel i en politisk strid.

Britene har på sin side truet med å droppe Horisont Europa. Allerede ved inngangen til sommeren ble det advart mot at de var i ferd med å droppe EUs forskningsprogram og heller satse på en Plan B. Da hevdet britiske universiteter at det kunne komme allerede tidlig i juni.

Det har fortsatt ikke skjedd, men i starten av august tok den britiske regjeringen et nytt steg i den retningen, da de presenterte innholdet i sin Plan B.

Varslet rettslig prosess

Senere samme måned skrudde de opp presset mot EU da daværende utenriksminister Liz Truss varslet at Storbritannia åpnet en rettslig prosess mot EU for å få på en assosieringsavtale for deltakelse i Horisont Europa.

— EU bryter med avtalen vår og forsøker stadig å politisere et viktig vitenskapelig samarbeid ved å nekte å sluttføre prosessen med tilgang til disse viktige programmene. Vi kan ikke la dette fortsette. Storbritannia har derfor lansert formelle konsultasjoner og vil gjøre alt som trengs for å beskytte forskersamfunnet, sa Truss i en pressemelding den gang.

Så hva skjer etter at Truss har overtatt som statsminister?

— Atmosfæren i Brussel er at lite vil endre seg. Det neste steget er de formelle konsultasjonene. Håpet er evig: Om noe skjer vil det bli i forbindelse med disse konsultasjonene, var dommen fra Thomas Jørgensen i European University Association da det var klart at Truss var ny britisk statsminister.

Rykter om kompromiss

Ifølge Science Business skal det i forkant av torsdagens møte i Brussel ha svirret rykter om at kunne komme et kompromiss om delvis deltakelse i Horisont Europa. Dette skal raskt ha blitt avfeid av en talsperson for kommisjonen:

— Vi forhandler ikke om et slikt kompromiss, skal ha vært den klare beskjeden fra talspersonen.

Samtidig håper sentrale aktører i forskningsmiljøet på et gjennombrudd.

Vivienne Stern, direktør for Universities UK, sier til Science Business at de vil ønske enhver bevegelse velkommen, men advarer mot at tida er i ferd med å renne ut:

— Jeg tror den britiske regjeringen er klar for å implementere sine alternative tiltak. Når det første skjer er det usannsynlig at det er en vei tilbake, så om kommisjonen skal gjøre noe, må de gjøre det nå, sier hun og gjør det klart at de fortsatt ønsker full assosiering, men også ha behov for å få slutt på en «giftig usikkerhet».

Powered by Labrador CMS