Debatt ● margareth hagen
Legeutdanning og stordriftsfordeler for hele landet
Debatten om medisinutdanningen bør handle om hvordan Norge skal bruke fellesressursene til å lage en best mulig legeutdanning som gagner hele landet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Legeutdanningene er noe av det dyreste som foregår i universitetssektoren. Hvis en tar utgangspunkt i 100 studenter per kull i et seksårig løp, så vil studieplasser, studiepoeng og kandidatproduksjon fort beløpe seg til 250 millioner i året. Men dette er bare begynnelsen, for legeutdanningene er omsvøpt av sterke fagmiljøer med klinisk og biomedisinsk forskning – og totalbudsjettet for Det medisinske fakultetet på Universitetet i Bergen ligger på rundt en milliard. Med slike kostnadsnivåer kan det fort bli dyrt å etablere for mange fullt operative medisinske fakulteter rundt omkring i landet, og kvaliteten kan lide. Derfor har vi i dag en legeutdanning, ett fakultet, i hver av de fire helseregionene. Helse Vest er ikke den største helseregionen i landet.
Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger, ser ikke ut til å synes at stordriftsfordeler er viktige. I et svar på et innlegg fra min side i Khrono 24.2.2021 hevder han at de eksisterende fire utdanningene er monopolister som forsvarer egne privilegier overfor mulige nykommere i markedet, slik etablerte universiteter visstnok har oppført seg siden Kongelige Fredrik ble grunnlagt i 1811. Det Mohn ikke svarer på er om det holder med fem legeutdanninger i Norge, eller om vi også burde ha legeutdanning i Bodø, Drammen og Kristiansand. Kanskje mener han at fire legeutdanninger er monopol, mens fem ikke er det, og er akkurat passe?
Mohn impliserer altså at de gamle universitetene i Norge er drevet av en trang til å forsvare monopoler og privilegier. Det er ikke sant. Det vi ønsker er simpelthen å utdanne gode leger for befolkningen i Norge, og vi er redd for at hvis ressursene spres tynt utover så går det ut over kvaliteten i spissede fagmiljøer. Som jeg gjorde rede for i det første innlegget mitt, er UiB sitt alternativ til et selvstendig legestudium i Stavanger noe vi kaller Vestlandslegen. Vi ønsker å samarbeide med UiS om dette. På den måten ønsker vi å bygge på spisskompetansen rundt det medisinske fakultetet vårt samt våre to universitetssykehus i Bergen og Stavanger. I tillegg vil vi understøtte alle de andre sykehusene i helseregionen, samt primærhelsetjenesten fra Eigersund til Stad. Dette er en modell som også støttes av Helse Vest.
Nyeste artikler
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år