Nils Rune Langeland Foto: Ketil Blom Haugstulen/Universitas

Sterke reaksjoner mot Universitetet i Stavanger etter Langeland-saken

Universitetet i Stavanger møter sterke reaksjoner i det som mange mener er for mild reaksjon i den såkalte Langelandsaken. Heidi Helene Sveen tviler på om universitetet har full oversikt i saken.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Stavanger får en rekke negative reaksjoner etter at NRK og VG i går skrev at personalsaken mot professor Nils Rune Langeland er avsluttet, og at professoren beholder jobben, men slipper å undervise det kommende året.

Saken mot Langeland fikk stor omtale i sommer da det ble kjent at flere kvinner hadde mottatt upassende og grove seksuelle meldinger fra professoren.

Les også: Langeland sendte grove meldinger til kvinner

Sak fra 2011

I går fortalte forfatter og frilanser Heidi Helene Sveen om atter en sak og hvordan hun allerede i 2011 mottok grove private meldinger fra professoren. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Fredag kveld har facebookoppdateringen hennes fått over 950 likes/reaksjoner og over 133 delinger. 

Det hadde kanskje vært naturlig at jeg som sendte inn klage hadde fått vite resultatet før pressen fikk vite om avgjørelsen i saken.

Historiestudent

Institusjonen som gir Langeland tyngde i denne saken, Universitetet i Stavanger, har tatt altfor lett på saken.

Magne Lindholm

Vi er mange som er støtt over at rektor og instituttleder uttrykker seg som om det er et helt alminnelig problem ved UiS at vi ikke vet hvordan vi skal forholde oss overfor studentene.

Bjørn Kvalsvik Nicolaysen

Vi er virkelig mange som er sjokkerte! Departementet burde kalle UiS inn på teppet.

Tony Burner

I et intervju i Khrono i august i år bekreftet rektor Marit Boyesen at professor Langeland ikke skulle undervise studenter dette året. I intervjuet understreket hun at saken om Langeland fortsatt var en pågående personalsak. Men nå har Langelands nærmeste leder, instituttleder Odd Magne Bakke ved Institutt for kultur- og språkvitenskap, overfor NRK og VG bekreftet at saken er avsluttet. 

Rektor Marit Boyesen vil ikke karakterisere saken som «avsluttet» og sier til Khrono i dag at saken er «avklart» rundt hvilke tiltak som skal iverksettes. 

Les også: Dagens intervju med rektor Boyesen 

Universitetet har også lagt ut en melding om saken på sine hjemmesider i dag, under tittelen Avklaring i sak om professor-meldinger.

Langelands student reagerer

Flere av kvinnene som i sommer fortalte om de grove meldingene fra professoren reagerer.  Kvinnen som var Langelands student i vårsemesteret i år,  som 4.juli i år sendte inn formell klage på professoren, reagerer også på at hun blir informert om saken via mediene og ikke direkte: 

—  Det hadde kanskje vært naturlig at jeg som sendte inn klage hadde fått vite resultatet før pressen fikk vite om avgjørelsen i saken, men jeg kjenner ikke prosedyrene for slikt, sier studenten i en kommentar til Khrono. 

Hun sier at hun opplevde å bli tatt på alvor da hun sendte inn klagen og at instituttleder også har ringt henne en gang for å høre hvordan det går.

Men hun har ikke fått noen flere henvendelser når det gjelder klagen: 

— Jeg har ikke fått noen flere henvendelser angående klagen min. I mine øyne har han vel ikke akkurat fått noen straff i det hele tatt, hvis eneste konsekvens er at han ikke får undervise dette ene året, sier hun, som heller ikke ser hvordan Universitetet i Stavanger skal kunne sette ham til undervisning i framtiden.

— Studenter googler ofte foreleserne sine før første forelesning, for å se hvem det er osv. Da vil jo alltid denne saken dukke opp i Langelands tilfelle, og det tror jeg ikke at nye studenter vil være komfortable med, sier studenten.

Også leder for Pedagogstudentene i Stavanger, Jørgen Jacobsson, reagerer på at de ikke har fått svar på klagen. 

Sveen og Langeland-gate

Heidi Helene Sveen la torsdag ut en status på sin åpne facebookprofil der hun forteller sin historie om det hun kaller «Langeland-gate» og uønsket seksuell oppmerksomhet fra professoren.

Her forteller hun om hvordan professoren allerede høsten 2011, uten foranledning, henvendte seg direkte til henne på en privat melding med trakasserende innhold. Blant annet spurte han om hun var kåt og «ser for meg fitta di som streng og smal». 

Sveen har ikke gått offentlig ut med denne saken før nå, men hun betrodde seg ifølge oppdateringen til Hilde Sandvik som samme høst skrev anonymt om saken i Bergens Tidendene under tittelen Skamtalen. 

Mildeste reaksjonsmåte

— I dag kan jeg lese at Langelands arbeidsgiver har funnet den mildeste reaksjonsmåten som tenkes kan: Han får undervisningsforbud i ett år. Ett år. Deretter skal han formodentlig begynne å undervise igjen, og antageligvis mer enn før, varsler arbeidsgiveren. Mer kontakt enn før med kvinnelige studenter, er altså resultatet, skriver Sveen på sin facebookside. 

Stipendiat Vibeke Narverud Nyborg ved Høgskolen i Sørøst-Norge skriver også i et innlegg i dag at hun mener at ingen har noe å lære av Universitetet i Stavanger i denne saken. 

Ytterligere en av dem som har kommentert og reagert er førsteamanuensis Magne Lindholm ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Lindholm jobbet selv sammen med Langeland på Senter for profesjonsstudier i 2013-2014. 

Les også: Langeland må slutte på HiOA før tida

I innlegget på facebook roser han Sveen for at hun går ut og forteller om trakasseringen. 

Ros fra Lindholm

— Jeg forstår deg godt når du legger ut dette. Samtidig skjønner jeg også at du har vært varsom med å gå ut før. Men nå kan du stå løpet ut, og du vil garantert komme ut som vinner. Ikke vær redd for Langelands venner. Så lenge du har dokumentasjonen, vil de ikke kunne ramme deg. Din innsats for praktisk, dagsaktuell feminisme står det stor respekt av, skriver Lindholm blant annet, og han reagerer også på at den eneste «straffen» Universitetet i Stavanger gir Langeland er et år fri fra undervisning for å forske. 

Til Khrono sier Lindholm at han fortsatt er prinsipiell motstander av det han kaller gapestokk i sosiale medier og støtter Anki Gerhardsen som har innklaget Khrono, VG og NRK til pressens etikkutvalg for å ha identifisert professoren i omtalen av saken. 

Les også: Khrono, NRK og VG klages inn for brudd på god presseskikk

Tar for lett på saken

— Men institusjonen som gir Langeland tyngde i denne saken, Universitetet i Stavanger, har tatt altfor lett på saken. Det er for svak reaksjon å bare ta fra ham undervisningen, sier Lindholm og viser til Nedkvitne-saken blant annet. 

— Historieprofessor Arnved Nedkvitne fikk sparken fra Universitetet i Oslo for å ha skjelt ut ledelsen. Det er mye mer alvorlig å virke truende mot studenter og kvinner enn å skjelle ut ledelsen, mener Lindholm, som mener Universitetet i Stavanger må vurdere sterkere lut mot Langeland. 

— Mannen har sviktende dømmekraft, sier Lindholm som i facebooktråden viser til at de var flere av kollegene til Langeland på Høgskolen i Oslo og Akershus som både veiledet og skjelte ham ut under hans opphold på HiOA. 

Støtt over rektor

Professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen er nåværende kollega av Langeland. Han er en av de få kritiske røstene ved Universitetet i Stavanger i denne saken. 

Til Khrono sier Nicolaysen: 

— Vi er mange som er støtt over at rektor og instituttleder uttrykker seg som om det er et helt alminnelig problem ved UiS at vi ikke vet hvordan vi skal forholde oss overfor studentene. Jeg kan ikke se at vi behøver særlige tydeliggjøringer eller innskjerpinger, all den tid vi som veiledere alle skriver under kontrakter der flere spørsmål, også dette med seksualiserte henvendelser, er tydelig nevnt. Det hadde vært greitt at samtidig med at en ved UiS opplyste om at denne spesielle saken nå er sluttført, og at det ikke er forventet at vi skal diskutere den mere, så ble det også uttrykkelig slått fast at denne affæren er et absolutt unntak i vårt miljø, der jeg arbeider, sier han, og legger til: 

— Slik det nå er lagt fram fra rektor og instituttleder, kan hele Norge mistenke at vi alle bare lusker omkring og venter på nærmeste anledning til om ikke å kaste oss over studentene, andres eller våre, så å bryte med alminnelig god skikk og bruk, sier han.

Les også: Nicolaysen tar oppgjør med «griseriet» blant mannlige akademikere

Mange sjokkerte

Også flere stemmer fra akademia støtter opp om Sveens innlegg og kritiserer Universitetet i Stavanger. Blant andre universitetslektor ved NTNU Ronny Kjelsberg og professor Tony Burner ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Sistnevnte har engasjert seg i debatten lenge. 

— For oss som har fulgt med nøye, har jo dette «fortsatt og fortsatt» over flere år. Ikke bare seksuelt trakasserende meldinger, men også rasistiske ytringer. Spørsmålet er jo hvorfor ikke arbeidsgiver har sett på dette som 3., 4. eller 5. gangs forseelse, og derfor mye mer alvorlig enn å ikke undervise i ett år (mange professorer drømmer jo om å ikke undervise i ett år, så de får skjerma forskningstid), skriver Bruner i Sveens facebooktråd. 

Burner som også tidligere har sittet i likestillings- og inkluderingsutvalget ved Høgskolen i Buskerud er fortsatt provosert over saken. 

— Vi er virkelig mange som er sjokkerte! Departementet burde kalle UiS inn på teppet, sier han til Khrono. På FB-profilen til Sveen skriver han blant annet: 

— Det vi får vite om reaksjonene fra arbeidsgiver er altså «undervisningsforbud». For de uinnvidde - de som ikke kjenner systemet i sektoren vår - så må vi vanligvis «søke» om å få forskningstid, altså mindre undervisning. Forskningstid er et knapphetsgode og mange er om benet. Hvis denne reaksjonen betyr at Langeland kan forske i ett år med full lønn, eller sitte på rævva hjemme, eller reise jorda rundt, så kan jeg faktisk ikke se hvordan dette er en «straff». Det er, som jeg skriver på egen vegg, faktisk bedre vilkår enn oss professorer som ikke trakasserer må finne oss i. Joda, han har nok fått en saftig advarsel også, men det skulle da bare mangle. Ut fra hans opptreden de siste årene, så preller det vel av som vann på gåsa.

Vil slå negativt tilbake?

Heidi Helene Sveen, som er forfatter og skribent sier til Khrono at hun er glad for all støtten hun har fått etter å ha fortalt om trakasseringen.

— Samtidig så vet jeg at min offentliggjøring vil tirre både de involverte aktørene, samt deres heiagjeng, både de som står dem nær, samt en mer utvida gruppe folk som blir provosert av at kvinner forteller om overgrep. Hvordan dette utvikler seg gjenstår å se, men jeg blir ikke så veldig overrasket hvis det viser seg at dette vil slå negativt tilbake på meg, sier hun.

Vi spør Sveen hvilken reaksjon hun synes skulle være passende at Universitet i Stavanger (UiS) foretok seg overfor professor Langeland.

— For å kunne mene noe om det må jeg vite hva hans arbeidsgiver vet om saken. Har de egentlig full oversikt? Har de i det hele tatt gjort noe for å skaffe seg den oversikten? Har de kunnskap om hvordan håndtere folk med hans type adferd? Jeg har i alle fall ikke hørt noe fra dem, og jeg vet at de kjenner til min eksistens, sier Sveen.

Langeland svarer ikke

Khrono har bedt om kommentar fra Langeland uten å få svar. Til VG torsdag sier han blant annet at han ikke har sendt meldinger til studenter ved UiS, og betegner samtalen mellom ham og den unge studenten ved UiS som «private meldinger mellom to voksne mennesker».

Videre skriver Langeland til VG at han ikke ser på saken med den unge studenten som seksuell trakassering, og at ledelsen ved UiS er klar over dette.

— Jeg har ikke gjort noe galt mot studentene mine i Stavanger, og det er beviselig sant. Jeg ser derfor ingen grunn til at jeg ikke skulle undervise. Jeg kan når som helst møte dem og forklare saken, skrev Langeland i en melding til Khrono i august i år. 

Kjos Fonn fornøyd

Litteraturstudent ved universitetet i Bergen, Muna Jibril (25), var en av kvinnene som mottok meldinger av seksuell karakter fra professoren. Hun reagerer på universitetets avgjørelse. 

— Hvilken sjanse har en student overfor egen professor? Det er ulovlig med seksuell trakassering, men med denne bestemmelsen viser UiS at de hverken tar hendelsene alvorlig eller bryr seg om de kvinnelige studentenes rettssikkerhet. 

Også Maria Kjos Fonn (27), som går på Universitetet i Oslo, var en av de som mottok seksuelle meldinger fra professoren. Hun sier til VG at hun synes UiS har håndtert saken på en god måte, og hun føler seg godt ivaretatt av lærestedet.

— Jeg synes det høres fornuftig ut at han ikke har med studenter å gjøre det neste året. Jeg ser noen reagerer på at han får et år med forskningsfri, og at det kan virke som en form for belønning. Det viktigste er ikke at han straffes, men at det kommer en løsning som beskytter studentene, sier hun til VG.

(For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at Khrono, sammen med NRK og VG, er klaget inn til Pressens faglige utvalg fordi vi i vår omtale av saken tidligere i sommer identifiserte professoren med navn. Saken kommer opp tirsdag 26. september.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS