Debatt ● Christen Krogh og Tanja Storsul

Landet som visste for lite

Forskning er ikke noe vi gjør når vi har råd — forskning gjør vi for å få råd. Hvis ikke, ender vi som landet som visste for lite.

Hva forskning skal bidra til bør ikke bare oppta forskningspolitikere, skriver forfatterne. — Det bør være høyt på agendaen til politikere på alle samfunnsområder — og fra alle partier
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Vi ser et økende politisk engasjement for forskning. Sist ute er Marit Knutsdatter Strand (Sp) som sier forskning er viktigere enn noen gang. Kari Anne Jønnes (H) er bekymret for at Norge sakker akterut. Alfred Bjørlo (V) mener det trengs et taktskift i norsk forskningspolitikk. Dette er viktig og bra! 

Samtidig vil vi utfordre både politikere og egen sektor til å snakke mer om hvorfor vi trenger forskning. Hva er det vi trenger som samfunn?

Hva forskning skal bidra til bør ikke bare oppta forskningspolitikere. Det bør være høyt på agendaen til politikere på alle samfunnsområder — og fra alle partier. Fordi det handler om innovasjon og næringsutvikling, det handler om omstilling og klimahåndtering, og det handler om å sørge for at vi har en velferdsstat som fungerer. 

La oss nevne noen eksempler: 

Kunstig intelligens gir store muligheter, men også betydelige utfordringer. For å håndtere teknologien klokt trenger vi sterke teknologiske forskningsmiljøer, vi trenger kunnskap om hvordan teknologien kan brukes, og om hvordan den påvirker samfunn og kultur. Utviklinga går raskt. Uten betydelig forskningsinnsats vil norske virksomheter bli hengende etter og vi overlater en viktig del av samfunnsutviklingen til store globale selskaper i USA og Kina. 

Helse- og omsorgstjenestene må omstilles for å møte økende behov og en aldrende befolkning. Da trenger vi kunnskap om organisering på tvers av profesjonsgrenser, vi trenger å vite hvordan ny teknologi kan brukes til å få bedre tjenester og livsvilkår, og vi trenger mer kunnskap om helse og sykdom. Sover vi i timen risikerer vi et økende gap mellom befolkningas behov og hva tjenestene kan tilby.

Klimaendringene gir allerede brutale utslag med ekstrem tørke og skogbranner i noen klimasoner, og mer ekstremvær og storm hos oss. Det haster å få på plass tiltak som monner. Det handler om fornybare energikilder, og om hvordan vi kan bruke mindre energi. Og det handler om hvordan vi skal bygge, forberede og organisere oss for et klima som endrer seg drastisk. Igjen er vi avhengig av kunnskap vi får gjennom forskning.

Politikere som er forskningspolitisk ansvarlige i de ulike partiene har en svært viktig oppgave: å overbevise sine partikolleger og velgere om at forskning ikke er noe vi tar oss råd til – fordi vi har god råd.

Christen Krogh og Tanja Storsul

Vi vet at dersom vi ikke investerer i forskning i dag vil vi ikke ha kunnskapen som skal til for å utvikle et næringsliv som står seg i internasjonal konkurranse. 

Uten betydelig forskning vil vi ikke klare å omstille oss til et klimanøytralt samfunn. Og uten ny kunnskap vil vi ikke kunne møte befolkningas behov for helse- og omsorgstjenester. Og dette er bare tre eksempler.

Det er viktig og bra at politikere engasjerer seg i forskning. Politikere som er forskningspolitisk ansvarlige i de ulike partiene har en svært viktig oppgave: å overbevise sine partikolleger og velgere om at forskning ikke er noe vi tar oss råd til — fordi vi har god råd. Det er noe vi gjør fordi vi skal få god råd. Og for å få det samfunnet vi ønsker.

Fordi forskning er helt nødvendig for å få til innovasjon og næringsutvikling, klimaomstilling og klimatilpassing, og utvikling av velferdstjenester. I dette arbeidet oppfordrer vi alle i universitets- og høyskolesektoren og instituttsektoren å hjelpe til. Fordi fallhøyden er stor. Vi ønsker ikke ende opp som landet som visste for lite.

Powered by Labrador CMS