pavebesøk i Belgia

Kvinnen er fruktbarhet og omsorg, sa paven. Reaksjonene er sterke

Rektoren og universitetsansatte ved UCLouvain i Belgia fordømmer pavens beskrivelse av kvinnens plass i samfunnet.

Pave Frans besøker det katolske universitetet UCLouvain i Belgia i anledning 600-årsjubileet til universitetet den 28. september 2024. Her blir han tatt imot i det han går ut av bilen av rektor Fraçoise Smets.
Rektor Françoise Smetsved det belgiske katolske universitetet Louvain ønsker pave Frans velkommen anledning universtietets 600-årsjubileum til universitetet den 28. september 2024. Allerede samme dag sendte hun ut en pressemelding der hun tok avstand fra hans uttalelser om kvinner.
Publisert

Brussel (Khrono.no): Pave Frans er på rundtur i Belgia. I anledning 600-årsjubileet til det katolske universitetet Louvain deltok han i en samtale der han blant annet kommenterte og svarte på spørsmål fra et brev skrevet av 50 studenter. Brevet handlet blant annet om den katolske kirkens syn på kvinnens plass i kirken og i samfunnet. 

«Gjennom kirkens historie har kvinner blitt usynliggjort. Hvilken plass har kvinner i kirken?»

— Kvinnen er fruktbarhet og omsorg

Paven kom med en rekke uttalelser, som har vekket sterke reaksjoner i etterkant fra studenter og universitetsansatte, inkludert rektor, skriver flere belgiske og utenlandske aviser deriblant Le Soir, Sudinfo og The Guardian. Han sa blant annet: 

— Kirken er en kvinne. (...) Det som karakteriserer kvinnen er det feminine. Det er ikke bestemt av ideologi. Kvinnen er fruktbarhet, omsorg og livgivende hengivenhet. (..)Men det er dårlig når er kvinne prøver å være en man. Nei, hun er en kvinne. Dette er viktig og alvorlig.

et folkehav ville ta bilder av paven
Til tross for kontroversielle uttalelser så var det svært mange studenter som ville ta bilder og selfies med paven da han besøkte campus på Université catholique de Louvain

Uttalelsene førte til at universitetet sendte ut en pressemelding kort tid etter, der de fordømmer det de kaller pavens konservative uttalelser om kvinnenes plass i samfunnet.

Rektor: Sterkt uenig

— Vi er enige i det paven sa om miljøutfordringene og sosiale problemer, men vi er sterkt uenige når det kommer til hans uttalelser om kvinnens plass i samfunnet, sier universitetets rektor Françoise Smets.

Pave Frans sitter hvitkledd og snakker til en forsamling med studenter.
- Kvinnen er fruktbarhet, sa pave Frans da han snakket til studentene ved UCLouvain.

— Universitetet uttrykker sin manglende forståelse og fordømmelse av uttalelsen «kvinnen er fruktbarhet, omsorg og livgivende hengivenhet». Dette er et deterministisk syn på kvinnen som gjør at vi må uttrykke vår uenighet, sier Smets videre i pressemeldingen.

Hun understreker at alle skal få utfolde seg uavhengig av sin bakgrunn, kjønn eller legning. Hun oppfordrer kirken til å gjøre det samme uten noen form for diskriminering.

— Jeg er dypt skuffet og sjokkert, sier en student til Sudinfo

— At han reduserer kvinnen til morsrollen og rollen som hustru. Han reduserer kvinnekroppen til et verktøy. For meg er dette ekstremt problematisk. Dette besøket gir en besk ettersmak, sier hun.

Den belgiske avisen Sudinfo skriver om reaksjonene mot pavens uttalelser på X:

— Uklart hva paven mener med uttalelsen

Professor Øivind Varkøy ved Norges musikkhøgskole er en av redaktørene for SEGL, som er et tidsskrift for katolsk humanisme. Han kan forstå at flere reagerer på uttalelsene.

— Paven uttaler seg om mye og det vekker mye applaus og motstand. Jeg forstår hva han prøver å si, men jeg deler ikke måten hans å si det på. Katolikker flest vil ha en skeptisk holdning til det man kan kalle kjønnsideologi. Der er det konservative holdninger blant de fleste katolikker, men når det gjelder likestilling er det mange ulike syn, både liberale og konservative, sier han.

Varkøy synes det er vanskelig å vite helt sikkert hva paven har ment med uttalelsene.

— Hva mener han når han sier at en kvinne ikke skal bli mann? Refererer han til kjønnsskifte eller at en kvinne ikke skal ha en mannlig væremåte, undrer han, og fortsetter:

— Uttalelsen er sagt i en ganske kort tale og går inn i en katolsk diskurs der synet på mann og kvinne og kjønn, ikke nødvendigvis er sammenfallende med den skandinaviske diskursen. I den katolske kirke er det fortsatt slik at kvinner ikke kan bli prester. Diskursen handler ofte om at menn og kvinner har ulike oppgaver, men er likeverdige.

Se opptak av pavens møte med studentene på UCLouvain her (opptaket er laget av universitetet): 

Powered by Labrador CMS