Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Si nei til akademisk husarbeid For å få flere kvinnelige professorer må vi enten slutte med akademisk husarbeid eller få uttelling for det over timeregnskapet vårt for undervisning.
8. mars: Kvinnelige akademikere og identitetskritisk kjønnsforskning Vi inviterer Knut Olav Åmås og Klaus Mohn til å bidra med sine innspill til hvordan vi kan sørge for en faglig forankret forskningsdebatt der kvinner og menn deltar uten ytringsfrykt, skriver Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen.
Italiensk statuestrid om den første kvinnen med doktorgrad En statue av Elena Lucrezia Cornaro Piscopia har utløst debatt i Padova.
Jobber mer og forsker mindre En helt fersk undersøkelse fra Nifu viser at ansatte ved universiteter og høgskoler jobber mer og forsker mindre enn for fem år siden.
Taliban vil skille kvinner og menn i utdanningen Nye læreplaner med mer religion og adskilte klasser for kvinner og menn, kan bli en del av høyere utdanning i Afghanistan, ifølge Taliban.
— Jeg føler ikke at jeg er dårligere egnet til å være professor enn andre Det er systemet, ikke kvinnene, det er noe galt med, sier professor Vigdis Vandvik.
Etterlyser tid til samanhengande forsking Tida går til utvalsarbeid, administrasjon, undervisning. Men forsking? Kvinnelege forskarar må verta flinkare til å seia nei, seier prorektor.
Filosofimiljøet på NTNU med flere radikale grep for å bedre kjønnsbalansen Rekruttering. Det vurderes å brukes såkalte kallelser for å få nok kvinnelige ansatte, når filosofiinstituttet nå lyser ut flere stillinger. Samtidig skal ex.phil.-pensum endres gradvis for å inkludere flere kvinner. NTNU har også tildelt instituttet likestillingsmidler.
Kolstø og Piene ble professorer da kvinneandelen var på to prosent 8.mars. Anne-Brit Kolstø og Ragni Piene var blant de to prosentene av kvinner som var professorer på 80-tallet. I dag er andelen på 30,74 prosent. — Det var en vidunderlig frihet å være professor, sier Kolstø.
Seks utdanningsområder med mindre enn 20 prosent menn Mannskvotering. Profesjonsutdanningen i psykologi er ikke alene om å ha få menn. Seks utdanningsområder tar denne høsten opp færre enn 20 prosent menn .
Rektor Rice: Hva skal husene hete? Navn. OsloMet-rektor Curt Rice inviterer til navnedebatt. Denne gangen er det byggene på campus som skal få navn. Kvinnenavn.
Ny rapport: Europeiske studenter velger fortsatt svært tradisjonelt 8. mars. Studenter over hele Europa velger fortsatt tradisjonelt, viser en helt fersk rapport som ble lagt fram i Berlin denne uka. Jenter tar omsorgsfag, gutter er i dominerende flertall på teknologifag.
For få kvinnelige professorer 8.mars. Mye går i riktig retning. Likevel er bare 31,9 prosent av landets professorer kvinner. Det er for lite, skriver rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Ferske kvinner i vitenskapsakademi Med 15 prosent kvinner er kjønnsbalansen framleis skeiv i Det Norske Videnskabs-Akademi. Men når akademiet har møte i Bergen, er det to av dei ferskare kvinnelege medlemmane som skal ha foredrag.
Fra 8.marstog til nudes Vi hadde lilla vegger på barneværelset og satt i barnevogn i demonstrasjonstog. Rosa og lysblått hørte ikke til vår verden. I dag er vi mødre. Og barneklærne er igjen rosa og lyseblå.
Høgskulen på Vestlandet har best kjønnsbalanse 4 av 10 i ledergruppene ved norske universiteter og høgskoler er kvinner. Ved Høgskolen i Sørøst-Norge er det 2 av 11, mens ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er det akkurat like mange menn som kvinner. — Det var nok litt tilfeldig, sier rektor Berit Rokne.
Rice glipper på kvinnene Likestillingsforkjemper, rektor Curt Rice, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sliter med å oppnå kjønnsbalanse i sin egen ledergruppe. I siste direktørutlysning har han også glemt å oppfordre kvinner spesielt om å søke. Rice beklager glippen.
Hvorfor «bobler» det av kvinner i kjernefysikken? Hva er det med kjerne- og energifysikk? Mens fysikk generelt er et av fagene med relativt få kvinnelige studenter, så bobler det av kvinnelige talenter på dette fagområdet, skriver prodekan Svein Stølen.
«Mange menn får en bedre mentorstøtte enn sine kvinnelige kolleger. De blir gullgutter.» To europeiske professorer mener akademia trenger nye svar på utfordringen med at kvinnene forsvinner før de når toppen i akademia.
Minimal økning av kvinnelige professorer i akademia Først i 2040 kan det være like mange kvinnelige som mannlige professorer i Norge dersom ikke tempoet i rekrutteringen økes. Forskningsrådet synes det går for sakte og har snart brukt 50 millioner kroner i Balanseprogrammet.
Umoderne kjønnsfordeling II Fusjonsbalanse er kan hende et viktigere begrep enn kjønnsbalanse ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN). Men er ikke det en kortsiktig tankegang, spør Khronoredaktør Tove Lie i denne kommentaren.
Likestilling må jobbes med hele tiden Professor Lise Rakner ved SamPol i Bergen sendte gutta på gangen for å få en skikkelig prat med de tause jentene. Her forteller hun hvorfor.
Da jentene på SamPol måtte sitte igjen På en av mine første forelesninger måtte de kvinnelige studentene sitte igjen. Hvorfor? Vi «tiet i forsamlingen», skriver Ingeborg Sivertstøl.
Aldri har flere kvinner tatt doktorgrad Helt ferske tall viser at det var 53 prosent kvinner blant de som tok doktorgrad i 2015. Universitet i Oslo har flest doktorander og aldri har det vært flere med utenlansk statsborgerskap blant doktorandene.
Kvinnelege professorar fagleg marginaliserte og isolerte Overraskande funn om kvinnelege professorar i Bergen. Prorektor Anne Lise Fimereite ved Universitetet i Bergen meiner mykje ikkje handlar om likestilling. Ho etterlyser meir folkeskikk i akademia.
Jeg er ikke ferdig ennå Hvis du er over 40 nå, kan det hende du ikke føler deg helt truffet. No offence. Det er fordi jeg bekymrer meg mest over de på min egen alder. Men du trenger ikke puste lettet ut, for du er ansvarlig du også, skriver HiOA-student Siri Syverud Thorsen i dette innlegget.
Kvinner velger bort høy lønn Selv kvinner som er opptatt av høy lønn, legger vekt på andre ting når de velger jobb.
Kvinner i hundre! Sterke og modige, tålmodige og dyktige kvinner har stått på for at kvinner i Norge skulle få stemmerett og rett til høyere utdanning på lik linje med menn.
Mye gjenstår i likestillingsarbeidet Noen målpasseringer og noen nye utfordringer. Det er kort oppsummert statusen for likestillingsarbeidet ved universitetene, skriver Forskerforum.
To av tre ansatte er kvinner - to av tre professorer er menn Det er dobbelt så mange kvinner som menn i vitenskapelige stillinger ved HiOA. Likevel er over 60 prosent av professorene menn.
Nyeste artikler
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024