Ledelsen ved NLA Høgskolen jobber nå med et nytt verdidokumentet for høgskolen. Foto: NLA Høgskolen/skjermdump

NLA Høgskolen endrer kontroversielt verdidokument

Kristne verdier. Verdidokumentet inneholdt flere punkter om homofili, skilsmisse og abort. Nå skal den kristne, private høgskolen bytte ut dokumentet.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdidokumentet har vært gjenstand for diskusjon etter at en omstridt foredragholder gjestet høgskolen. Mike Davidson kaller seg eks-homofil og praktiserer såkalt konverteringsterapi. I foredraget snakket han om hvordan man kan hjelpe homofile med å bekjempe homofile følelser. Foredraget førte til at to ansatte sa opp sine stillinger.

I etterkant har det kommet frem flere historier om søkere til stillinger ved høgskolen som hevder at de har blitt spurt om sivilstatus i intervju.

Dokumentet har også skapt splid internt blant ansatte.

I Verdidokumentet er det viet stor plass til det som handler om de ansattes seksualliv. NLA Høgskolen gjør det tydelig at «seksuelt samliv utenom det monogame ekteskap mellom kvinne og mann er i strid med Bibelens ord.»

Nå kan dette endres.

— Vi har lenge sagt at vi skal revidere eksisterende verdidokument, og nå har vi satt i gang en prosess på dette. Vi ønsker å ha et dokument som både i språkdrakt og innhold kan være et godt grunnlag for å kunne realisere formålet som NLA har forpliktet seg på, skriver NLA-rektor Erik Waaler i en epost til Fædrelandsvennen.

Fakta

NLA Høgskolen

NLA Høgskolen er en offentlig godkjent privat høgskole.

Høgskolen har et kristent verdigrunnlag og er eid av de kristne organisasjonene:

  • Normisjon
  • Det Norske Misjonsselskap
  • Indremisjonsforbundet
  • Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag
  • Norsk Luthersk Misjonssamband
  • Søndagsskolen Norge
  • og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Eierne har flertall i høgskolens styre.

NLA Høgskolen har omkring 2000 studenter og 200 ansatte fordelt på tre studiesteder med et bredt studietilbud i Bergen, Oslo og Kristiansand.

Rundt 80 prosent av NLA sine inntekter kommer fra staten.

Institusjonen begynte sin virksomhet i 1968, og het da Norsk Lærerakademi. Høgskolen begynte først å undervise i fag som pedagogikk og kristendom i Bergen.

Les Verdidokumentet her.

Bedømmer personlig egnethet

I Verdidokumentet blir det listet opp en rekke punkter som skal danne verdigrunnlaget for høgskolen. Blant annet blir skilsmisse listet opp som «et brudd på Guds vilje». NLA Høgskolen mener likevel det finnes tilfeller der skilsmisse er etisk legitimt, men de ønsker ikke «å bidra til den alminneliggjøring av skilsmisse som skjer i dag».

I dokumentet listes også flere andre ting opp, som at aktiv dødshjelp og abort er galt og at det er uønsket at ansatte driver med tobakk og alkohol.

I tillegg fastslår Verdidokumentet at NLA Høgskolen kan si opp en ansatt dersom vedkommende viser en «moralsk forkastelig livsferd som skader høgskolens omdømme».

Khrono har spurt rektor Erik Waaler om det er slik at personer som lever i et homofilt forhold eller et heterofilt samboerskap ikke får jobb hos dem.

Waaler svarer at i en ansettelsesprosess vurderes både vitenskapelig kompetanse og personlig egnethet, evne til å undervise, med gode samarbeidsevner og som kan identifisere seg med høgskolens verdier.

— Tilsettinger er en helhetsvurdering, og det blir dermed feil å svare ja eller nei på slike spørsmål, sa han.

Les også: Nybø om NLA Høgskolen: Det er ikkje ulovleg aktivitet som skjer

Dette har vi ventet på i mange år, og det er absolutt et skritt i riktig retning

Hilde Kristin Dahlstrøm

— Ikke offentlig ennå

Ifølge Fædrelandsvennene er et utkast allerede presentert for avdelingslederne ved høyskolen. Rektor Erik Waaler opplyser at utkastet ikke er offentlig ennå.

Men ifølge Hilde Kristin Dahlstrøm, avdelingsleder i journalistikk, medier og kommunikasjon ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, ser det nye dokumentet annerledes ut enn dagens versjon. Det skal både være mindre detaljert og formuleringene om samliv er tatt ut.

— Dette har vi ventet på i mange år, og det er absolutt et skritt i riktig retning, sier Dahlstrøm til Fædrelandsvennen.

Til Fædrelandsvennen ønsker ikke Waaler å si noe konkret om innholdet i forslaget.

— Jeg ønsker ikke å kommentere et innhold i et dokument som ennå ikke er ferdig utarbeidet eller sendt på høring i organisasjonen, skriver Waaler til Fædrelandsvennen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS