NLA-rektor angrer på utleie
Reaksjoner. Rektor ved NLA Høgskolen, Erik Waaler, angrer på utleie av lokaler denne uka. Nå skal høgskolen gå gjennom utleiepraksisen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Statsråd Nybø ber oss i BT om å vurdere hva det er lurt å leie ut til. Det er et godt råd, sier rektor på NLA Høgskolen, Erik Waaler til Khrono. Han fortsetter:
— I ettertid ser jeg at vi nok ikke burde leiet ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som en anerkjennelse av reorientering. Vi må derfor gå igjennom utleiepraksisen vår.
Bakgrunn: Sterke reaksjoner mot seminar som vil omvende homofile studenter
— Hvorfor leide dere ut til Frimodig kirke, og hvilke regler har dere generelt for utleie?
— NLA har praksis for å leie ut lokaler til flere ulike eksterne arrangement og organisasjoner, og stiller da bare lokalene til rådighet. NLA har med andre ord ikke ansvar for selve arrangementet eller innholdet i dette, svarer Waaler.
— Hvem får ikke leie hos NLA?
— Reglementet vårt sier bare at ekstern utleie avgjøres i hvert enkelt tilfelle, og at det også her gjelder at det må tilpasses egen bruk av lokalene. Vi driver ikke aktiv utleie utenom arbeidstid fordi vi ikke har bemanning til det, forteller Waaler.
I ettertid ser jeg at vi nok ikke burde leiet ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som en anerkjennelse av reorientering.
Erik Waaler
— Hva tenker du om at det er «opprørstilstander blant ansatte», at flere opplever at det er usikkerhet knyttet til forskningsfrihet og at to ansatte har sagt opp i protest? Tar du selvkritikk?
— Jeg har vært rektor i snart fem år, og jeg har vært tydelig både muntlig og skriftlig på at våre medarbeidere har forskningsfrihet, det skulle bare mangle. Men det koster å stille seg frem i offentligheten, særlig i saker som er omstridt. Da kan friheten oppleves mindre enn den er, sier Waaler og legger til:
— Vi er lei for å miste dyktige medarbeidere, men respekterer deres avgjørelse.
Tar avstand fra konverteringsterapi
— Har NLA et syn på homofili? Hva er eventuelt dette?
— NLA Høgskolen mener at ekteskapet mellom mann og kvinne bør være rammen for seksuelt samliv. Samtidig har vi respekt for alle som velger andre samlivsformer, svarer Waaler.
— Har NLA et syn på konverteringsterapi?
— Vi tar avstand fra konverteringsterapi.
— Tror du det er ett spesielt kristendomssyn som dominerer på NLA?
— NLA Høyskolen har et vidt spekter av medarbeidere fra ulike organisasjoner og kirkesamfunn, men det er nok et flertall med en Luthersk identitet. Våre medarbeidere er dessuten langt over gjennomsnittet aktive i menigheter og kristne organisasjoner, og mange engasjerer seg i diakonale og veldedige organisasjoner, sier Waaler.
— Vil de siste par dagenes hendelser føre til at dere revurderer måten dere gjør ting på i dag?
— Ja, vi vil se på utleiepraksisen vår.
— Vi må tåle at alle ikke alltid mener det samme
— Er det noen spesielle utfordringer knyttet til det å være en kristen høgskole sammenlignet med andre høgskoler?
— Det fins tusenvis av ulike kristne universitet og høyskoler. Mange av dem er eid av kirker eller organisasjoner, slik vi er. Slike høyskoler er høyst ordinære og har mange av de samme utfordringene som sekulære universitet. Problemstillingen med utleie av lokaler er ikke enestående for kristne høyskoler. Statsråden ber oss om å vurder hva det er lurt å leie ut til. Her har vi forbedringspotensial.
Waaler legger så til:
— Jeg ønsker å legge til at jeg er stolt over den dyktige medarbeiderflokken vi har på NLA. De setter studentenes beste først. Jeg er også glad for å ha medarbeidere som gir tydelige tilbakemeldinger og dermed åpner rommet for gode refleksjoner. På universitet og høgskoler er meningsbrytning viktig og vi må etterstrebe åpenhet, likeverd og respekt. Som Kongen sa i talen sin i kveld på gallamiddagen for stortingsrepresentantene på Slottet; så advarer han mot trakassering og en offentlig opphetet debatt. Vi må tåle at alle ikke alltid mener det samme. Ved å ikke tillate dette, vil vi få en innskrenking av ytringsrommet og -friheten.
NLA-studenter: — Vi vil ha et samfunn for alle
Blant studentene ved NLA Høgskolen er det mange som reagerer på de siste dagers hendelser knyttet til skolen.
Studenter på barnehagelærerutdanningen ved NLA Høgskolen skriver på facebook:
«Denne gjengen kommer alltid til å jobbe for å skape gode holdninger hos barn! Vi vil dyrke mangfold og inkludering! Når vi daglig holder på med en fordypning der vi blant annet tar for oss inkludering, mangfold, psykisk helse og mobbing i barnehagen, er det umulig å la NLAs skivebom passere i stillhet! Vi vil ha et samfunn for alle, og ikke minst et #NLAforalle.»
Bakgrunnen for reaksjonene
Tirsdag denne uken ble det arrangert et seminar i NLA Høgskolens lokaler, der tema var «hvordan man kan forlate homoseksuell praksis og følelser».
Mike Davidson fra Storbritannia var hovedtaler. Han kaller seg eks-homofil og driver med såkalt «konverteringsterapi». Det var nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet som sto bak seminaret. NLA Høgskolen er en privat, kristen høgskole.
Det har kommet sterke reaksjoner på at NLA høgskolen tilrettelegger for et slikt arrangement. Tirsdag møtte demonstranter fra Rød ungdom opp på arrangementet.
— Jeg trodde jeg bare skulle demonstrere mot den samme gamle dritten, men dette ble sterkt personlig, sa Sunniva Strønen Rønning til Khrono på gårsdagens møte.
Studenter på NLA Høgskolen skrev i Khrono at de reagerer kraftig og tar sterk avstand fra høgskolens oppførsel og at de synes det er «kritikkverdig at NLA Høgskolen tilbyr institusjonen sin som arrangementssted».
To ansatte sier opp sine stillinger i protest
Onsdag fortalte pedagogikkprofessor ved NLA Høgskolen, Tone Sævi, at hun sier opp sin stilling i protest etter at høgskolen la til rette for det mye omtalte seminaret om homofili. Blant annet ble det diskutert om «hvordan man kan forlate homoseksuell praksis og følelser».
— Dette er veldig alvorlig. Det undergraver hele vår faglige virksomhet. Jeg har samarbeidspartnere både innenlands og utenlands og opplever at min faglige integritet virkelig står på spill i møte med noe sånt, sa hun til Khrono onsdag.
Nå får hun følge av kollega Henrik Berg på vei ut døren. Han er førsteamanuensis i pedagogikk ved høgskolen, og forteller til Bergens Tidende at han «tar sterkt avstand fra et seminar som omhandler konversjonsterapi av homofile».
«Som klinisk psykolog vet jeg at homofili ikke er en sykdom, men en personlig preferanse og et livsstilsvalg. Det å kalle noe for en sykdom kan være en veldig sterk form for symbolsk vold. Da er det viktig at vi viser sterk avstand», skriver han til avisen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!