To ansatte har på få dager sagt opp i protest mot et seminar som ble avholdt i NLA Høgskolens lokaler. FOTO: Ragnhild Bjørge

Nok en NLA-ansatt sier opp jobben i protest

Oppsigelse. — Som klinisk psykolog vet jeg at homofili ikke er en sykdom, men en personlig preferanse og et livsstilsvalg, sier førsteamanuensis Henrik Berg, som sier opp sin stilling ved NLA Høgskolen i Bergen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det stormer på NLA Høgskolen i Bergen.

Onsdag fortalte pedagogikkprofessor ved NLA Høgskolen, Tone Sævi, at hun sier opp sin stilling i protest etter at høgskolen la til rette for det mye omtalte seminaret om homofili. Blant annet ble det diskutert om «hvordan man kan forlate homoseksuell praksis og følelser».

— Dette er veldig alvorlig. Det undergraver hele vår faglige virksomhet. Jeg har samarbeidspartnere både innenlands og utenlands og opplever at min faglige integritet virkelig står på spill i møte med noe sånt, sa hun til Khrono onsdag.

Nå får hun følge av kollega Henrik Berg på vei ut døren. Han er førsteamanuensis i pedagogikk ved høgskolen, og forteller til Bergens Tidende at han «tar sterkt avstand fra et seminar som omhandler konversjonsterapi av homofile».

«Som klinisk psykolog vet jeg at homofili ikke er en sykdom, men en personlig preferanse og et livsstilsvalg. Det å kalle noe for en sykdom kan være en veldig sterk form for symbolsk vold. Da er det viktig at vi viser sterk avstand», skriver han til avisen.

Berg har foreløpig ikke besvart Khronos henvendelser torsdag ettermiddag.

Bakgrunn: Sterke reaksjoner mot seminar som vil omvende homofile studenter

— Skal ha takhøyde

Seminaret utløste en voldsom debatt i forkant av møtet og demonstranter fra Rød ungdom møtte opp på arrangementet.

Mannen i fokus heter Mike Davidson og er fra Storbritannia. Han kaller seg eks-homofil og driver med såkalt «konverteringsterapi». Det var nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet som sto bak seminaret.

— Jeg trodde jeg bare skulle demonstrere mot den samme gamle dritten, men dette ble sterkt personlig, sa Sunniva Strønen Rønning til Khrono på gårsdagens møte.

Studenter på NLA Høgskolen skrev i et leserinnlegg at de reagerer kraftig og tar sterk avstand fra høgskolens oppførsel og at de synes det er «kritikkverdig at NLA Høgskolen tilbyr institusjonen sin som arrangementssted».

«Vi skal ha takhøyde for å diskutere, også kontroversielle tema, men en helt sentral begrunnelse for ytringsfrihet er å prøve ut ulike standpunkt. Jeg kan ikke se at det har vært tilfelle i denne sammenhengen,» skriver han.

Nybø reagerer

Forsknings- og høyereutdanningsminister Iselin Nybø (V) sier til Bergens Tidende at hva en privat høgskole leier ut lokalene sine til, men poengterer at hun mener konversjonsterapi er «rene sprøyt».

– Det er lov å leie ut til hvem man vil, men utdanningsinstitusjoner må ta en vurdering på hva som er lurt. De har et samfunnsansvar, og ikke minst en forskningsmessig integritet å ta hensyn til, sier statsråden til avisen.

Det å kalle noe for en sykdom kan være en veldig sterk form for symbolsk vold. Da er det viktig at vi viser sterk avstand

Henrik Berg

Rektor ved NLA Høgskolen, Erik Waaler, skriver i en e-post til Bergens Tidende at det er aldri ønskelig med oppsigelser av en slik art, men at ledelsen respekterer de ansattes avgjørelser.

Høgskolen skal undersøke hvordan de skal håndtere lignende arrangementer i fremtiden.

« I ettertid ser vi at vi ikke burde leiet ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som anerkjennelse av noe vi ikke vil stille oss bak», skriver han i en e-post til avisen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS