økonomi

HVL: Oppsigelser og sluttpakker forberedes

Høgskulen på Vestlandet har kuttet 70 årsverk, men det er ikke nok. Oppsigelser og sluttpakker forberedes.

Styreleder Arvid Hallén ved Høgskulen på Vestlandet skal i oktober legge fram nye analyser for HVLs økonomiske situasjon.
Publisert Sist oppdatert

Siden 1. november 2023 har Høgskulen på Vestlandet (HVL) kuttet antall årsverk med 70,4. 

Dette har skjedd ved hjelp av ansettelsesstopp i administrasjonen, streng vurdering av faglige ansettelser, redusert bruk av timelærere og ved ikke å forlenge engasjementer og midlertidige stillinger.

Selv om tiltakene har hatt effekt, holder det likevel ikke for å få redusert lønnskostnadene tilstrekkelig, ifølge en redegjørelse styret fikk presentert 12. september.

På styremøtet ble styret orientert om alternative virkemidler som er under utredning, blant annet sluttvederlag og/eller oppsigelser. For tiden arbeides det med en metodikk for slike tiltak, i tilfelle det blir nødvendig, melder HVL på sine nettsider.

Venter på analyser

Gjert Anders Askevold er hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved høgskolen. 

Gjert Anders Askevold, hovedtillitsvalgt Forskerforbundet, savner gode analyser om situasjonen ved HVL.
Gjert Anders Askevold, hovedtillitsvalgt Forskerforbundet, savner gode analyser om situasjonen ved HVL.

— Jeg håper HVL unngår å si opp ansatte, sier han om den økonomiske situasjonen ved høgskolen.

Han peker på at de grepene man har tatt til nå ikke har hatt nok virkning, og han ber ledelsen nå prioritere og vise vei.

— Vi kan ikke fortsette med at vi hele tiden skal jobbe smartere, og disse ostehøvelkuttene. Vi savner gode framtidsanalyser, som handler om nettopp hva HVL skal prioritere framover og hvor vi kan og bør spare, sier Askevold.

— Akkurat nå er det veldig uklart for oss om det er noen få årsverk som må bort, eller om vi snakker mange stillinger, sier han.

Tom Are Trippestad, representant for de vitenskapelige ansatte i høgskolestyret, sier til Khrono at han er bekymret.

— Det har til nå blitt tatt forsiktige grep. Fram mot vårt møte i oktober vil det bli gjort analyser, og dette møtet blir viktig. Det er også etter at statsbudsjettet er kommet og de faktiske konsekvenser av den nye finansieringsmodellen foreligger, sier Trippestad.

Tom Are Trippestad er bekymret, men ser fram til HVLs oktobermøte.

Tre scenarioer

I styrepapirene er det prognoser som viser hvor galt det kan gå hvis ikke flere tiltak blir satt inn.

Oppdaterte prognoser viser at høgskolen ligger an til å få en redusert bevilgning på 62 millioner kroner i 2025 som følge av endring i resultatbaserte inntekter fra avlagte studiepoeng, fullføringsgrad og midlertidige studieplasser som fases ut.

Uansett hvordan opptakstallene utvikler seg de neste årene, vil HVLs inntekter bli redusert, går det fram av orienteringen om økonomisk status.

Tre ulike prognoser blir presentert: Uendret opptakstall i årene framover, fem prosent reduksjon i opptaket og fem prosent økning i opptaket i forhold til i dag.

Verste scenario er fem prosent kutt i opptaket hvert år framover. I 2025 går inntektene i alle scenarioene ned med 62 millioner, basert på studiepoeng avlagt i 2023, som jo er en kjent størrelse. I 2026 viser prognosen et inntektstap på 113 millioner kroner, økende til 251 millioner i 2029.

Hvis opptaket skulle holde seg på dagens nivå framover, ser det noe lysere ut. Inntektstapet blir da 62 millioner kroner i 2025, økende til 106 i 2026 og videre til minus 161 millioner i 2029.

Hvis HVL skulle greie å øke opptakstallet med fem prosent per år, vil inntektene fortsatt gå ned med 62 millioner i 2025, mens i 2026 vil inntektstapet være 99 mill. og i 2029 ned til 62 mill.

Konsekvensene varer lenge

Forklaringen på hvorfor inntektene uansett går ned de nærmeste årene, uavhengig av opptakstallene, er redusert basisbevilgning fordi midlertidige studieplasser trekkes tilbake, samt at den resultatbaserte effekten av lave opptakstall varer lenge, særlig på de femårige utdanningene.

— Det er studentene som allerede i dag studerer ved HVL som vil stå for størstedelen av studiepoengproduksjonen de nærmeste årene. Lave opptakstall de siste årene får konsekvenser i lang tid, oppsummerer HVL.

I og med at tiltakene som er satt i verk ikke er tilstrekkelige til å redusere lønnskostnadene i tilstrekkelig grad, ser HVL på andre tiltak, og da er det to alternativer: Oppsigelser eller sluttvederlag, eventuelt begge deler.

— Vi vil framover arbeide sammen med de hovedtillitsvalgte om utarbeiding av rammer for og vilkår for slike virkemidler. Dette for å forberede oss på at det kan være virkemidler vi bør ta i bruk, heter det.

HVL har også inngått en omstillingsavtale med arbeidstakerorganisasjonene og utarbeidet en omstillingshåndbok.

Ingen umiddelbare planer om oppsigelser

Gunnar Yttri er rektor ved HVL, og skriver i en sms til Khrono at Høgskulen på Vestlandet er inne i krevende økonomiske tider.

HVL-rektor Gunnar Yttri, mener å ha god økonomisk oversikt og kontroll.

— Er du bekymret med tanke på at det kan gå mot oppsigelser på sikt? 

— Det er avgjørende å ta gode grep i hele organisasjonen som både gir effekt og utvikling. Det handler om å være ansvarlig og forutsigbar. I 2024 har vi hatt tiltak knytt til å øke inntektene og redusere lønnskostnader. Det siste gjennom stillingsstopp i administrative stillinger og strenge vurderinger knyttet til ansettelser i faglige stillinger. Det har gitt effekt. Midlertidige stillinger, engasjement og vikariat er avsluttet i alle deler av høgskolen. I tillegg har vi hatt naturlig avgang. Det er behov for ytterligere reduksjon av lønnskostnader. Omfanget av dette er det for tidlig å si noe om nå. Det avhenger også av flere saker og arbeid denne høsten, skriver Yttri i en sms til Khrono. 

Han sier at eventuell bruk av sluttpakker og/eller oppsigelser fra arbeidsgiver har HVL ikke planer om å sette i gang nå. 

— Men: Vi arbeider sammen med de tillitsvalgte med å forberede en metodikk for slike tiltak i tilfelle det blir nødvendig senere.

— Er tallene fram mot 2029 verre enn dere først antok? 

— Vi har relativt sikre prognoser for økonomien vår i årene som kommer. Nytt finansieringssystem iverksettes i 2025, og resultatene våre fra tidligere år og signalene om mindre overføringer fra staten er kjent. Vi er klar over utfordringene.  Samtidig er det slik at HVL som institusjon står stødig. Vi satser og utvikler. Et nytt universitet er i emning. Vi forbereder oss på en tid med vesentlig strammere rammer og har stor oppmerksomhet på økonomisk bærekraft, svarer Yttri.

Endringslogg

24.08.2024, kl. 12.55: Kommentarer fra rektor Gunnar Yttri lagt til.

Powered by Labrador CMS