Debatt ● UiA for Palestina

Hva sier universitetsstyret ved UiA?

Flere tilsatte ved Universitetet i Agder har nå bedt Universitetsstyret behandle kravet om boikott i samme ordlyd som det nasjonale oppropet, skriver fire representanter for gruppen UiA for Palestina.

Ønsker boikott: Kronikkforfatterne tar til orde for at At UiA umiddelbart kutter alt institusjonelt samarbeid med høyere utdanningsinstitusjoner i Israel. På bildet ser man Hebrew University of Jerusalem.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Norske akademikere har engasjert seg i arbeidet for en akademisk boikott av Israel siden det nasjonale oppropet ble opprettet sent i 2023. Per dags dato har ca. 1400 akademikere signert oppropet, og flere institusjoner (USN, OsloMet, Nord universitet, Juridisk fakultet, UiB, og Arkitekthøgskolen i Bergen) har vedtatt å avslutte avtaler med israelske institusjoner. Universitetsstyret ved UiO skal behandle et forslag om å si opp innkjøpsavtaler senere i vår.

Bakgrunnen for disse vedtakene er, som kjent, dokumentasjon på at Israel har drept flere palestinske akademikere og på systematisk vis ødelagt universiteter og utdanningsinfrastruktur i Gaza, at israelske universiteter og høyskoler er delaktige i krigføringen ved at de leverer teknologi, politikk og annen tenkning til krigføringen (Wind 2024) og ved at de støtter opp om studenters og ansattes aktive militærtjeneste, og at den akademiske friheten knebles i hele området der kritikk av krigføringen reises. 

Akademiske institusjoner i Israel er aktive støttespillere i det som ICJ erklærte den 26. februar som et mulig pågående folkemord på palestinere på Gaza. I tiden etter ICJ-kjennelsen har den menneskeskapte tragedien blitt stadig verre etter hvert som virkningen av den israelske blokaden gjør seg gjeldende i mat-, vann- og medisinmangel.

Det er på tide å gjøre mer enn å oppfordre. UiA, som andre institusjoner, må handle.

Forfatterne

Flere tilsatte ved Universitetet i Agder har nå bedt Universitetsstyret behandle kravet om boikott i samme ordlyd som det nasjonale oppropet. Vi krever:

  • At UiA umiddelbart kutter alt institusjonelt samarbeid med høyere utdanningsinstitusjoner i Israel, inkludert formelt forskningssamarbeid og utvekslingsavtaler.

  • At UiA gjennomgår alle innkjøpsrutiner, for å unngå alle innkjøpsavtaler med leverandører som har forbindelser med det israelske militæret eller opererer i de okkuperte palestinske områdene.

  • At UiA støtter opp om den palestinske høyere utdanningssektoren, og særlig universiteter og høgskoler i Gaza.

  • At UiA aktivt støtter utsatte palestinske akademikere.

I en uttalelse datert 16. november 2023, sa styreleder og rektor Sunniva Whittaker følgende,

«Som utdanningsinstitusjon vil vi særlig vektlegge skoler og universiteters rolle i samfunn over hele verden. Norge har forpliktet seg til FN-erklæringen om å sikre skoler i konfliktområder. UiA oppfordrer på det sterkeste at denne erklæringen blir respektert i den pågående situasjonen.»

Dette er en viktig påminnelse om at vi som akademisk institusjon har et ansvar for å si fra. Nå fire måneder senere, når Gaza ligger i ruiner, 33 000 mennesker er drept og det er overhengende fare for hungersnød, er det på tide å gjøre mer enn å oppfordre. UiA, som andre institusjoner, må handle.

Powered by Labrador CMS