opptak

Hun er professor, men har mistet vitnemålet fra gymnaset. Derfor får hun ikke studere

Professor Leikny Øgrim hadde gledet seg til å studere etter at hun ble pensjonist. Men vitnemålet hennes fra 1972 er borte.  

Leikny Øgrim er professor emeritus i digital læring og teknologi ved lærerutdanningen ved OsloMet. Hun har undervist mye i informatikk, og har jobbet ved OsloMet (tidl. Høgskolen i Oslo) siden 1997. Men hun får ikke studieplass på et ettårig nettstudium i biologi ved Universitetet i Agder fordi hun ikke har vitnemålet sitt fra 1972.
Publisert Sist oppdatert

Vet du hvor du har vitnemålet ditt fra videregående?

Leikny Øgrim (70) har en egen skuff for attester, vitnemål, eksamener, ja til og med brevkurs hun tok for mange år siden.

Men akkurat papirene fra examen artium fra Teisen skole i Oslo i 1972, finner hun ikke.

Det gjør ingen andre heller. Skolen ble lagt ned i 1984. Egentlig skulle vitnemålene blitt overført til Hellerud videregående skole, men det har ikke skjedd. 

Byarkivet kan heller ikke finne det, og konstaterer i en e-post til henne at det «må anses som tapt fra skolens side».

Leikny Øgrim gikk av med pensjon som professor ved OsloMet ved nyttår. Hun hadde lyst til å studere mer og søkte på et ettårig nettstudium i biologi ved Universitetet i Agder (UiA).

— Bare fordi jeg syntes det er morsomt og spennende og tenkte at det kunne være litt morsomt å vite litt mer om det. Når barnebarn spør, er det morsomt å ha et svar å komme med, sier hun.

— Ble ganske lei meg 

Men så var det dette vitnemålet fra 1972. Professoren i digtal teknologi og læring har undervist i og studert mye realfag. Hun har 60 studiepoeng i matematikk, 60 i fysikk og 90 i informatikk, og også seks poeng i biologi.

Men at hun ikke kan dokumentere hva slags karakterer hun fikk i norsk, samfunnsfag, historie og engelsk for 52 år siden, gjorde at hun ikke fikk studieplass ved Universitetet i Agder. 

— Det er ikke synd på meg. Jeg har hatt verdens beste jobb, og vi har Seniorsenteret her på OsloMet. Men jeg synes det er litt urimelig. At man skal være så inni hampen firkanta.

Hun hadde gledet seg til å studere igjen.

— Jeg kjente at jeg egentlig ble ganske lei meg.

Derfor fikk hun nei 

I svaret sitt til Leikny Øgrim skrev UiA at hun har generell studiekompetanse på grunn av fagene hun har tatt på universitetet. Derfor kom hun også med i årets opptak.

Men fordi vitnemålet mangler, kan de ikke regne ut hvor mange poeng hun har, og hvor hun stiller i konkurransen med andre studenter.

Så hun deltok i hovedopptaket, men uten poengsum, og endte med ikke å få studieplass.

Øgrim klaget på vedtaket. Hun mente hun burde vurderes på spesielt grunnlag, men fikk ikke medhold.

UiA skrev blant annet at hvis man har generell studiekompetanse, men ikke får tak i sitt rangeringsgrunnlag, «kan dette kan gi grunnlag for en individuell vurdering med stipulert poengsum».

Dokumentasjon på dette må i så fall legges fram før hovedopptaket, noe Øgrim ikke hadde gjort.

— Kan du ikke bare gjøre det til neste år, da? 

— Jo, jeg må jo bare prøve igjen til neste år. Jeg har ikke gitt opp helt, sier hun.

UiA: — Ditt ansvar

Hvis det er en tredjeparts feil, kan det gjøres unntak for fristen. Men skal vi tro UiA, er dette fullt og helt Øgrims ansvar.

«Det er du selv som er ansvarlig for å ta vare på verdifull dokumentasjon, deriblant vitnemål fra videregående skole. Slik vi ser det kan ikke Oslo Byarkiv eller noen andre klandres for å ikke ha tilgang til din dokumentasjon fra videregående skole», skrev universitetet til henne. 

Øgrim synes de kunne vært mer fleksible. 

— Jeg synes det er litt latterlig. At jeg ikke blir tatt opp med det grunnlaget jeg har, med så vanvittig mye realfagskompetanse, med realfagsutdanning som langt overgår artium.

Vitnemålet fra gymnaset har hun ikke trengt å vise fram siden hun ble immatrikulert på Universitetet i Oslo tidlig på 70-tallet.

— Kan ikke være den eneste 

— Jeg blir litt matt av å tenke på det. For jeg kan ikke være den eneste i verden som ikke har eksamenspapirene fra 100 år tilbake, sier hun.

— Det må være plass til rotehuene også. Det er ikke alle er så streite og får til alt, helt etter boka.

Hun ser også humoristisk på det. 

— Jeg har i hvert fall fått en god historie ut av det som jeg forteller til alle som vil høre. Og alle ler og sier: «Eh. — artiumspapirer? Nei, jeg vet ikke om jeg har artiumspapirene mine.»

Slik svarer UiA

 På spørsmål om hvorfor UiA ikke kan finne en annen måte å vurdere kompetansen hennes, svarer utdanningsdirektør Hanne Graver Møvig at de normalt prøver å gjøre det.

I denne saken spurte de Samordna opptak om de kunne bruke hennes høyere utdanning til å poengberegne, men fikk til svar at det kunne de ikke. 

Direktøren sier hun kan forstå at Øgrim opplever dem som rigide og firkantede. 

 — Vi kan forstå at hun tenker slik, men regelverket er likt for alle. Når vi ifølge Samordna opptak ikke kunne ta henne opp på grunnlag av en unntaksregel, har vi i dette tilfellet ikke noe å beregne poeng ut fra, sier hun i en skriftlig kommentar. 

 — Har dere vært borti lignende problemstillinger tidligere?

 — Nesten hvert år har vi søkere som har mistet vitnemålet sitt. Men vi er avhengig  av at søker tar kontakt med oss før hovedopptaket når man blir bedt om mer informasjon for å kunne søke løsninger.

— Kan ikke søke unntak 

Samordna opptak ligger under direktoratet HK-dir. De vil ikke kommentere denne enkeltsaken. 

Men divisjonsdirektør Dag Hovdhaugen forteller at når en søker har generell studiekompetanse på grunnlag av videregående opplæring, er det også den videregående opplæringen som skal ligge til grunn for rangeringen.

De som ikke har fullført videregående, kan søke om unntak fra denne hovedregelen. 

— Hvis en søker på et tidspunkt har fått tilkjent generell studiekompetanse på grunnlag av videregående opplæring, så har ikke søker behov for unntak fra hovedregelen, og vil ikke senere kunne søke til grunnstudier på grunnlag av høyere utdanning, sier han i en skriftlig kommentar. 

De som ikke finner vitnemålet sitt, kan også prøve Riksarkivet. Det skal ha mottatt eksamensbøker for de kullene der skolen eller fylkeskommunen ikke lenger har arkivet selv.

 

Powered by Labrador CMS