En må tørre å satse på de flinkeste studentene, skriver student Martine Jordana Baarholm ved Universitetet i Bergen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Studieskam har ingenting i akademia å gjøre

Elitesatsing. Det virker som om motstanderne av honour-studie er mer opptatt av å få dem som ønsker et slikt studie til å skamme seg, enn å se mulighetene dette gir, skriver kandidat til Blå Liste ved Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi lever i et land hvor alle får muligheten til å ta høyere utdanning innen akkurat det de selv måtte ønske. Denne valgfriheten er meget viktig for at en skal føle råderett over eget liv.

Ingen bør føle studieskam i akademia - verken de med toppkarakterer eller andre.

Martine Jordana Baarholm

Det er derfor både trist og skuffende å se at de studentene som ønsker en litt større utfordring med tyngre og mer tverrfaglig studieløp ikke får nettopp dette. Det handler altså om honours-studiet.

Det å ikke gi flere studenter denne muligheten til å studere noe de selv ønsker er som å smelle en dør i ansiktet deres. Det virker som om motstanderne av honour-studie er mer opptatt av å få dem som ønsker et slikt studie til å skamme seg, enn å se mulighetene dette gir. Mange mener at dette vil gå på bekostning av andre studieretninger, men det er langt fra sannheten. Det er viden kjent at ulike studier får ulike ressurser.

Det er allerede flere studenter som har vært ute og fortalt at de er både glad og takknemlig for at dette har kommet til Oslo. For Gulla Serville Torvund (18), som er en av de som har kommet inn på prestisjestudiet i Oslo, så er dette et drømmestudie der hun kan få forfølge drømmen om en forskningskarriere. Det gir henne muligheten til et mer tverrfaglig studie der hun får gå dypere i både samfunnsfag og realfag. Hvorfor skal vi hindre henne og flere fra muligheten til dette?

Ved å få til et slikt studie ved Universitetet i Bergen vil en ikke bare holde studenter på Vestlandet som ellers ville reist til utlandet, men også kunne gi grobunn for en bredere forskning på tverrfaglige områder. Slik Tiril Flatebø (19) og Tobies Lundal (20) var noen av dem som droppet utenlandsstudier til fordel for nettopp honours-programmet i Oslo.

Det er skremmende å se de som går imot et slikt studie argumentere med at hovedproblemet er at det blir for mye konkurranse. For det er nå slik at det er konkurranse om å komme inn på en rekke allerede eksisterende studier. Desto flere søkere, desto høyere blir inntakskravene.

Det er universitetene selv som ønsker å tilby et slikt studie fordi de ser at det er ønsket. En må tørre å satse på de flinkeste studentene. Jeg synes det er rett og rimelig, på samme måte som å tilrettelegge for dem som trenger litt ekstra tid.

Vi burde heie på universitetene som legger til rette for dette og ikke minst de studentene som velger slike studieprogram, og ikke skylle dem ned med skam. Ingen bør føle studieskam i akademia - verken de med toppkarakterer eller andre. Jeg mener skammen skal holde seg langt unna Akademia, det som skal være en arena for studenter til å utvikle seg og vokse, ikke holde dem tilbake.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS