— Vi synes ikke det skal opprettes parallelle studieprogram til allerede eksisterende programmer, som skal gis ekstra midler for å øke kvaliteten. Det blir helt feil, sa Norsk studentorganisasjon-leder Marte Øien til Khrono denne uken. Liberale studenter er uenig. Foto: Ketil Blom Haugstulen
— Vi synes ikke det skal opprettes parallelle studieprogram til allerede eksisterende programmer, som skal gis ekstra midler for å øke kvaliteten. Det blir helt feil, sa Norsk studentorganisasjon-leder Marte Øien til Khrono denne uken. Liberale studenter er uenig. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Universitetet har rett, studentleder Øien tar feil

Elitesatsing. Liberale studenter-leder Amanda Rygg mener Norsk studentorganisasjon tar feil, og at studier som det nye honours-programmet på Universitetet i Oslo er noe det trengs mer av.

Publisert Oppdatert

Med de nye opptakstallene for høyere utdanning kom også nyheten om at det nye honours-programmet ved Universitetet i Oslo (UiO) har høyest karakterkrav blant alle landets studier.

Jeg vet ikke om NSO har tenkt noe på signaleffekten de sender.

Amanda Rygg

Vanligvis vil man tenke på et splitter nytt studieprogram basert på tverrfaglighet, høyt læringstrykk og høye søkertall som en stor suksess. Men den gang ei. Norsk studentorganisasjon (NSO) gikk hardt ut og kritiserte det nye studieprogrammet. De ville visst ikke ha noen «elitestudier», selv om søkertallene viser at nettopp honours er det studentene ønsker seg aller mest.

Rektor ved UiO, Svein Stølen, har lagt vekt på at programmet gir muligheter til å utprøve nye læringsmetoder og ta vare på de aller største akademiske talentene. I tillegg blir programmet et pedagogisk laboratorium der universitetet forsøker alternative arbeidsformer for å fremme læring. Dette er absolutt noe vi trenger mer av i akademia, og vi trenger noen som går foran. Jeg er stolt av at mitt universitet, nemlig UiO, er de som tar det første steget. Denne eksperimenteringen vil gå absolutt alle studentene til gode, fordi man vil finne læringsformer som fungerer spesielt godt, og overføre disse til de øvrige 28.000 studentene ved UiO.

Dessuten er tverrfaglighet utrolig viktig for å løse fremtidens utfordringer. Dette vil honours-programmet bidra til, og jeg er svært glad for at flere universiteter de nærmeste årene planlegger å innføre honours.

Jeg vet ikke om NSO har tenkt noe på signaleffekten de sender til de nye studentene når de kritiserer selve eksistensen av studieprogrammet studentene nettopp har kommet inn på. Debatten har i alle fall lært meg å sette pris på noe jeg aldri trodde jeg kom til å sette pris på: At NSO ikke skrev kronikker og deltok på TV-debatter for å kritisere studiet jeg som 19-åring skulle begynne på i 2013. Jeg tror studiestart med alt det innebærer er utfordrende nok i seg selv, uten at NSO skal kritisere studieprogrammet ditt i tillegg.

Tusen takk til Svein Stølen og UiO som tar et stort og viktig steg mot å gjøre Universitetet i Oslo til et enda bedre universitet. Og lykke til, til alle dere dyktige studenter som kom inn på honours-programmet. Jeg håper dere går noen fantastiske år i møte!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS