Podkast
Høgestøl hjelper komiker med å bli diktator
Unge mennesker er mer skeptiske til demokrati enn tidligere. Sofie og Sofie vil gjøre noe med det. Med humor.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I en ny podkast fra Universitetet i Oslo skal førsteamanuensis Sofie Høgestøl hjelpe komiker Sofie Frøysaa med å kuppe makta i Norge.
Demokrati er nøkkelordet og komiker Sofie Frøysaa har lyst til å bli diktator.
«Jeg tenker ofte at hvis jeg hadde makten, var diktator i Norge, så kunne jeg fiksa alt som trengs uten noe mer tull», sier Frøysaa innledningsvis i episode én.
For å få til det har hun hentet inn de aller fremste ekspertene i Norge for å «stressteste» det norske demokratiet. Gjennom seks episoder får Frøysaa og hennes mentor Sofie Høgestøl, førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, besøk i studio av blant andre Carl Henrik Knutsen, statsviter ved UiO, TV 2-reporter Kadafi Zaman og jussprofessor Hans Petter Graver.
Tanken bak podkasten er å drive en annerledes type forskningsformidling.
— Dette er et konsept og en fortelling som går utenfor de vanlige rammene, sier Høgestøl.
— Hadde ikke trodd deg
Ønsket er å nå en yngre målgruppe med podkasten, gjerne studenter i starten av 20-årene.
— Å invitere en gruppe eksperter til å snakke om et tema i en times tid kan være spennende det, men vi var nødt til å ta noen fortellergrep for å treffe denne målgruppen, sier Høgestøl.
Blant fortellergrepene er en fast spalte i hver episode der Frøysaa lister opp sine favoritt-diktatorer og quiz.
Høgestøl fattet interesse for konseptet da kommunikasjonsavdelingen ved UiO ringte henne etter stormingen av Kongressen i USA i januar. For henne fremstår hovedtanken bak podkasten, opplæring i demokrati, som stadig viktigere.
— Hadde du fortalt meg i 2005, da jeg begynte å studere, at det skulle bli en demokratisk nedgangstid i verden hadde jeg ikke trodd deg. Vi er tilbake på samme nivå som i 1990 hva gjelder demokrati i verden og studier viser at unge mennesker er mer skeptiske til demokrati enn tidligere. Dette er en av de store tingene som skjer i vår tid, sier Høgestøl.
Ekspert-hjelp
Et spørsmål hun stadig får av sine studenter er hvordan hun ville kuppet makten i Norge. Dette var også et av spørsmålene hun og skaperne av podkasten måtte stille seg i utviklingen av podkasten.
— Vi måtte ta noen veivalg. Hvordan ville et kupp skje i Norge, og vi ble enige om at det måtte være gjennom et selvkupp. Altså at man kommer til makta gjennom et demokratisk valg og sakte, men sikkert avvikler demokratiet.
På veien til å skape et diktatur i Norge får Frøysaa hjelp av Erna Solbergs tidligere rådgiver, Sigbjørn Aanes, til å skape sitt politiske image. Hun får hjelp til å starte sitt nye parti av leder av Unge Sentrum, Simen Bondevik. Og ekstremismeforsker Cathrine Thorleifsson viser hvordan hun kan bruke alternative medier til å få fram sitt budskap.
Statsviter Carl Henrik Knutsen dukker opp flere ganger i programmet og får også det ærefulle oppdraget å bedømme planen Frøysaa og Høgestøl har kokt sammen etter seks episoder.
— Det var litt som å gå opp til eksamen når en av de fremste ekspertene i Europa på demokrati skulle bedømme oss, sier Høgestøl.
Frøysaa som er tidligere student ved Høgskolen i Oslo og Akershus var for noen år siden studentblogger i Khrono.