Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Fikk ikke bli med i rektormøte om fusk På dagens rektormøte var fusk blant studenter tema, men studentene fikk ikke være med i diskusjonen.
Forskerforbundets Guro Lind ønsker seg mer debatt om universitetenes autonomi og samfunnsrolle Hvis målet er uavhengige universiteter som fyller sin kritiske samfunnsrolle, bør vi styrke universitetsdemokratiet.
Det demokratiske tomrommet ved UiT Norges arktiske universitet Mangelen på demokrati på laveste nivå gjør at de ansatte mister en viktig demokratisk treningsarena, mener Turid Moldenæs og Hilde M. Pettersen. De skriver om teknologi og strømming, kapteiner, store linjer og hverdagsgrøt i nord.
Bedre debatt i UiT-styret når kamera er skrudd av — Jeg synes ikke det er en opplest rettighet at alle skal være til stede i styremøtene til enhver tid, sier styreleder Marianne Johnsen, som nå har kuttet strømming av alle fysiske styremøter ved UiT.
Folk med lang utdanning bruker stemmeretten mest Folk med høyere utdanning benytter stemmeretten langt oftere enn dem med lite utdanning.
Etter tjue år med omstridt lov i Danmark: Vil at rektor skal velges av ansatte Danske tillitsvalgte vil at ansatte skal kunne velge og kaste ledere.
Vi trenger mer klart språk Behovet for klarspråk er tydeligere enn noen gang. Men departementet vil bruke pengene til noe annet.
190 har skrive under for bokhandel Det er ikkje så dumt at bokhandelen ligg som eit hjarta i høgskulebygget på Kronstad, seier førsteamanuensis Kristoffer Jul-Larsen.
«Vi har ikke avbyråkratisering, men avdemokratisering» De største fagforeningene ved NMBU er bekymret for demokratiet, medvirkning og medbestemmelse ved universitetet. Styreleder og rektor deler ikke foreningenes bekymring.
Korleis skal Høgskulen i Volda styrast i framtida? Sjølv meiner eg – framleis – at Høgskulen i Volda bør halde fram med ordninga med vald rektor, skriv rektor Johann Roppen.
Fleirtalet ved høgskulen vil framleis ha vald rektor På den eine sida autonomi og kjennskap til fagmiljøa. På den andre sida eit større rekrutteringsgrunnlag. Høgskulestyret i Volda skal seia kva dei meiner om framtidig leiarmodell ved høgskulen.
Høgare utdanning under angrep: Stenger ned åtte universitet i Nicaragua Studentar og akademikarar er blitt fengsla og tvinga i eksil. No stenger president Daniel Ortegas regjering ned åtte private universitet i Nicaragua.
Studentenes fredspris har blitt enda viktigere I 2023 skal den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (Isfit) utdele Studentenes fredspris på vegne av alle norske studenter. I en tid hvor Europa igjen står i krig, blir prisen enda viktigere.
Demokratiet bygger vi hver dag Uten bevissthet om hva en demokratisk kultur er og skal være, øker faren for at den forvitrer.
Dette er også en kamp mot oss, uansett hvilket land vi kommer fra Putin har gått til kamp både mot fornuften og mot demokratiet. Som vitenskapsmenn og -kvinner er dette en kamp også mot oss, skriver Hans Petter Graver.
Rettslige og etiske spørsmål ved forskningssamarbeid med Polen Knusingen av maktfordelingsprinsippet og fremveksten av autoritære krefter i Polen krever i dag vesentlig høyere bevissthet blant norske forskere om de etiske utfordringer knyttet til videre forskningssamarbeid med Polen.
Høgestøl hjelper komiker med å bli diktator Unge mennesker er mer skeptiske til demokrati enn tidligere. Sofie og Sofie vil gjøre noe med det. Med humor.
Vi trenger et felles løft for demokratiet De siste ukene har eksempler på svekkelse i universitetsdemokratiet stått i kø ved flere institusjoner.
Langtidsplanen er et vern for demokratiet Når regjeringen nå skal revidere gjeldende «Langtidsplan for forskning og høyere utdanning» (LTP), mener Universitetet i Oslo at demokrati og ulikhet bør utgjøre en av planens fem langsiktige prioriteringer.
Tilfeldig glipp fra Gloppen? Mener Siri Gloppen svarer unnvikende om prinsipper rundt ressursbruk og rolleblanding.
NTNU ber departementet om råd om språkkrav ved valg Universitetsstyret skal revurdere NTNUs krav om norskkunnskaper for styremedlemmer etter sterk kritikk fra flere jurister.
Mer valgrot ved Universitetet i Bergen Rolleblanding, uryddighet og politisering av institusjoner i forbindelse med dekanvalg ved UiB.
«Illevarslande», «spesielt», «problematisk»: Forskerforbundet fekk pryl i styret Forskerforbundet og leiar Steinar Vagstad blir skulda for å setje universitetsdemokratiet på spel.
Universitetene må ta mer ansvar for demokratiet Et levende studentdemokrati er avgjørende for det norske demokratiets ve og vel, men tar vi godt nok vare på det?
Professor filleristar akademikarar som overlét sakprosa til journalistar — Intellektuelt sjølvmord å skrive sakprosa på norsk, seier sosiolog Aakvaag.
Ikkje alle vil ha studentar inn i leiargruppene Då Klaus Mohn vart rektor ved Universitetet i Stavanger, tok han straks studentleiaren inn i leiargruppa. Rektorane ved UiO og UiB vil ikkje ha studentane der.
Vi skylder alle våre prinsippfaste jusseksperter en stor takk Jussekspertisen fra landets universiteter og høgskoler trengs mer enn noen gang. Det har den siste ukens hastearbeid med en koronalov vist.
Konstruktiv demokratiundervisning ved skolevalg Valg. Unge må lære om valgmanipulasjon og hvordan man sikrer et godt demokrati. Universitetet i Bergen (UiB) hadde et prøveprosjekt på dette i fjor, skriver rektor ved UiB, Dag Rune Olsen.
Gir ros for mer medvirkning på OsloMet Demokrati. OsloMet gjeninnfører fakultetsstyrer fra 1. januar og NIBR-forsker mener at universitetet fortjener en andreplass på en rangering over graden av medvirkning ved universiteter og høgskoler.
Nord-studentleder: Studenter må stille til verv for å kunne innstilles til verv Meninger. Struktur. Studentene flyttet valgmøtet ved Nord universitet to ganger for å få representasjon fra Helgeland. Ingen derfra møtte.
Jeg vil styrke studentdemokratiet Demokrati. Det har aldri vært meningen at studentmentorene skal erstatte studentenes demokratisk valgte representanter, svarer rektor Sunniva Whittaker i Agder.
NRKs «Folkeopplysningen»: Læring ute av kontroll Demokrati. Hovedregelen er at de som deltar i forskning skal samtykke til dette. Det har ikke elevene gjort i dette tilfellet, skriver prosjektleder i Faktisk.no.
Digital valgmanipulering må bli et tema i skolen Demokrati. Det er oppsiktsvekkende at diskusjonene i media ikke handler om hvordan man best kan adressere utfordringer knyttet til valgmanipulering, skriver professor og leder for Senter for Digital Transformasjon ved Universitetet i Agder.
Langt frå det demokratiet vi likar å tenkje at vi har Nord. Tenk deg ein situasjon der kommunen din blir styrt av eit kommunestyre der staten peikar ut sine representantar, inkludert ordføraren, skriv to høgskulelektorar ved Høgskulen på Vestlandet.
Norsk studentorganisasjon vurderer sin struktur. Leder Mikalsen foreslår å legge ned sentralstyret. Demokrati. Leder for Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen, vil ha alle muligheter på bordet når studentene vurderer organisasjonens struktur. Ett forslag er å legge ned sentralstyret.
Styret gjeninnførte fakultetsstyrer ved OsloMet — og ga midlertidig ansatte en egen stemme i styret Demokrati. I dag behandlet styret ved OsloMet forslaget fra rektor Curt Rice, om å innføre fakultetsstyrer. De valgte enstemmig å følge rektors innstilling, som endret seg underveis i møtet. Det ga de ansatte én representant ekstra.
Rice foreslår å innføre «hybride» fakultetsstyrer på OsloMet Demokrati. Rektor Curt Rice kommer kritikken om manglende demokrati ved OsloMet delvis i møte og vil gjeninnføre fakultetsstyrer, men i en hybridmodell.
Ansatte ved OsloMet vil ha fakultetsstyrene tilbake Demokrati. Alle fagforeningene mener at fakultetsstyrene bør gjeninnføres ved OsloMet. Det mener også studentene, mens på fakultetene er meningene delte mellom ansatte og ledelse.
«Vi skal ikkje sova bort universitetsdemokratiet…» Demokrati. Universitetsdemokratiet er i ferd med å forvitres, og de ansatte sover i timen. Beslutningsprosesser på institusjons- og fakultetsnivå på OsloMet er svært lukket. Det gjelder ikke minst på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, skriver Anders Breidlid, Olav Eikeland og Robert W. Kvalvaag.
Demokrati: Er redd vitenskapelige ansatte har sovet for lenge i timen Demokrati. Nær 300 har underskrevet på opprop mot å legge ned demokratisk valgte organ ved UiT Norges arktiske universitet. Initiativtaker er redd protestene i hele landet rundt demokrati og medvirkning kommer for sent. Styredebatten ved UiT kan du følge her fra klokken 09.00.
Tuastad: Valparodi i Stavanger Styreval. 22 kandidatar stiller til val til 5 styreplassar ved Universitetet i Stavanger, med minimalt med valkamp. — Ein parodi av eit val, seier Svein Tuastad. Han er bekymra for universitetsdemokratiet.
Svekket demokratisk legitimitet når styrer omgjøres til råd uten myndighet Universitetsdemokrati. Ved å fjerne formelle organer for medbestemmelse og erstatte dem med råd uten myndighet, bidrar OsloMet til å undergrave egen demokratisk legitimitet på grunnivået i organisasjonen; instituttnivået, skriver seniorrådgiver ved OsloMet, Bjørg Halvorsen.
Tromsø: Skal diskutere forslag om å legge ned valgte instituttstyrer Demokrati. UiT har utredet sin ledelse på institutt og senternivå. En arbeidsgruppe anbefaler at man avvikler ordningen med valgte instituttstyrer. Fagforeningene protesterer, og i dag har universitetsstyret sin første debatt i saken. Følg styremøtet her.
Styrearbeid: Agder på sakstoppen, mens UiT har flest styremøter Demokrati. Antall saker som blir behandlet i styrene på universiteter og høgskoler varierer fra 50 til 150 i året. På NTNU er de interne styremedlemmer bekymret for demokratiet.
Står universitetsdemokratiet for fall? Demokrati. Utviklingen synes å gå i retning av ordninger som «demonterer» medbestemmelse på flere nivå, skriver professor ved UiT, Norges Arktiske Universitet, Nils Oddbjørn Henriksen.
Demokrati gjør seg ikke selv NTNU. NTNU har vokst dramatisk, og mange ulike tradisjoner skal smis sammen. Det kan gjøre det fristende å benytte seg av stadig mer toppstyring. Å vedlikeholde demokrati i praksis er hardt arbeid, skriver samtlige interne medlemmer av styret ved NTNU.
Fakultetsråd har med universitetsdemokrati å gjøre! Demokrati. Vi anser at vi har gode data og reaksjoner tyder på at anbefalingene våre har truffet godt, skriver forskerne bak demokratievalueringen ved OsloMet.
Demokratidebatt: Må se mer på tradisjonen OsloMet står i Demokrati. Historiker Jan Messel mener flere mangler forståelse for den tradisjonen OsloMet står i som profesjonsutdanner. — Det blir helt feil om demokratiet her skal måles som om vi har vært universitet siden tidenes morgen, sier han.
«Rapporten om demokratiunderskot på OsloMet er ein politisk pamflett» Kritikk av rapport. Rapporten om manglande universitetsdemokrati ved OsloMet er ein politisk pamflett og ikkje ei evaluering, skriv senterleiar Oddgeir Osland ved OsloMet. Han er sterkt kritisk til NIBR-rapporten
NIBR-rapport: OsloMet er et av Norges minst demokratiske universiteter Evaluering. Ansattes medbestemmelse og medvirkning ved OsloMet er sterkt svekket de siste årene, går det fram av ny rapport. Forskere anbefaler et bredt demokratiseringsprosjekt, der gjeninnføring av fakultetsstyrer står sentralt.
Utvekslingsstudenter midt i langvarig streik i Colombia Streik. UiO-student Peder Østring havnet midt i en dramatisk studentstreik under utveksling i Colombia. Torsdag markerer norske studenter støtte ved Universitetet i Oslo.
Rektor Roppen eneste kandidat i rektorvalget i Volda Rektorvalg. En egen komité har lett etter motkandidater, uten å lykkes: Sittende rektor står alene igjen som kandidat når Høgskulen i Volda holder rektorvalg om en måneds tid.
Demokratidebatten på OsloMet: Hva vi ønsker oss av fremtidens ledelse Demokrati. Vi ønsker og trenger en ledelse som tar på alvor at demokratiet på OsloMet må fungere, skriver ni forskergruppeledere ved universitetet.
Det kan bli for mye demokrati Demokrati. Jeg opplever at det store forbedringsområdet vårt handler om at det er for lite demokrati i mange beslutninger som angår oss og at det kan være for mye demokrati i den daglige driften, skriver OsloMet-ansatt Andreas Kristoffer Johansen.
UiB-tillitsvalgte frykter for universitetsdemokratiet Demokrati. Tillitsvalgte ved Universitetet i Bergen frykter for universitetsdemokratiet og er skeptiske både til eksterne styreledere og -medlemmer i fakultetsstyrene.
Ønsker å beholde valgte instituttledere på UiB Demokrati. Valgt ledelse er et viktig element i universitetsdemokratiet, mener stipendiatene. De reagerer på at muligheten til å kunne ha valgte instituttledere er foreslått fjernet.
Mortensen: Vil at UHR skal se på felles retningslinjer for studentdemokratiene Deltakelse. Kunsthøgskole-rektor Jørn Mortensen etterlyser standardisering av hva man skal «legge til rette» for studentdemokratiene. Norsk studentorganisasjon har listen klar.
UiB-studentene om nytt valgreglement: Hyklerisk angrep på demokratiske prinsipper Demokrati. Ledelsen ved Universitetet i Bergen vil gi kun professorer muligheten til å stille til rektorvalg. Det er stikk i strid med utviklingen vi burde se på universitetene, sier studentleder Håkon Randgaard Mikalsen.
En villet taushetskultur i akademia Stillhet og uro. Den frie kritikken i akademia er blitt systematisk underminert, med til dels subtile, nesten umerkelige virkemidler. Jeg tror den utviklingen har vært villet og bevisst, skriver professor Peter Fjågesund.
Studentene behandlet valg åpent i Sørøst likevel Demokrati. Ledelsen ved Studentdemokratiet i Sørøst-Norge la opp til å lukke utspørringene av sine etterfølgere på kveldens valgmøte. Parlamentet fulgte ikke ledelsen og holdt møtet åpent.
Moderat Liste må beskyttes mot seg selv Mistillit. Det er enkelt å si at man ønsker å behandle en sår sak på en redelig måte, men som Moderat Liste har vist er det mye vanskeligere å handle etter sine ord, skriver tidligere medlem av Moderat Liste UiT, Kristoffer Wilhelmsen.
Uttrykksvegring og demokratideltakelse Taushet. Hvorfor lærer vi så lite om hvordan man skal delta i debatten, når vi skal bli aktive deltakere i demokratiet, spør bachelorstudent Kristin Aldridge.
Taushet er et demokratisk problem Ytringsrom. Viktige stemmer mangler i det offentlig rom. Det er et demokratisk problem, skriver Lars Rune Halvorsen og Jon Arne Løkke ved Høgskolen i Østfold.
Lav valgdeltakelse etter fusjoner Høgskulen på Vestlandets andre studentvalg endte på samme valgdeltakelse som fjoråret, Innlandet hadde bare 2,5 prosent. Norges idrettshøgskole er desidert best.
Studentvalg til besvær William Sæbø stiller spørsmål ved hva det er studentene egentlig stemmer på i parlamentsvalget ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og tviler på om en del av dem som stiller i parlamentsvalget nå egentlig ønsker verv.
Omgår krav om urnevalg Studentene ved NMBU og Nord universitet har i flere år omgått lovens krav om at valg skal gjennomføres ved urnevalg. Nå lover de opprydding.
Ingeniørstudentene er ikke imot Makerspace på HiOA Du ønsker studentdemokrati, men med en gang noen ytrer meninger som du er uenig i, sjikanerer du vedkommende, skriver Trygve Vang, leder av Oslo Tekniker Samfund, i sitt svar til Christina Ellingsen.
Demokrati og et klassisk tilfelle av racketeering Ingeniørstudent Christina Ellingsen mener at Oslo Tekniker Samfund ikke har tatt sitt ansvar for å vedlikeholde studentenes demokrati alvorlig.
Statssekretærens legitimitet Vil statssekretær Bjørn Haugstad ha eit «vokterråd» til å avgjere om kandidatane er gode nok til å stille til stortingsvalg, spør Erik Døving ved HiOA. Han meiner Haugstad si haldning til rektorvalg i akademia er oppsiktsvekkande.
Får jus-kritikk for inngrep i studentdemokratiet Sørøst-rektor Petter Aasen får kritikk for å kutte støtten til det øverste studentdemokratiet ved høgskolen. — Etisk uakseptabelt og etter alt å dømme ulovlig, mener jusprofessorer. Aasen mener han burde grepet inn før.
Rektor kuttet all støtte Rektor Petter Aasen gjorde kort prosess med et konfliktfylt studentparlament onsdag: Han trakk tilbake all økonomisk og administrativ støtte med umiddelbar virkning.
«Etter 25 år har jeg mistet troen på universitetsdemokratiet vårt» Universitetsdemokratiet i dag er ikke et demokrati. Det er et dysfunksjonelt system som gjør makten skjult, og som legger til rette for korridorpolitikk og ryktebørs, skriver professor Jill Walker Rettberg.
Han skal samle fusjons-studentar på Vestlandet Tidlegare leiar i Norsk studentorganisasjon, Kim Kantardjiev, har fått i oppgåve å samle studentdemokratia på Vestlandet.
Den Demokratiske Folkerepublikken NTNU Jens Folland, tidligere parlamentsleder i Ålesund, mener Studenttinget NTNU glipper muligheten til å bli en nasjonal maktfaktor når 9.500 studenter ekskluderes fra å kunne stille til arbeidsutvalget.
Utviklingen lover ikke godt Engasjement blant de faglige ansatte er en forutsetning for å opprettholde kvalitet ved mange små institusjoner. Utviklingen i dag, både i Molde og andre steder, lover ikke godt, skriver professor Kai A. Olsen ved Høgskolen i Molde.
Kun 4 promille av studentene på HiOA møtte på vårens allmøter Allmøtene der studentene ved HiOA skal velge sine tillitsvalgte er fortsatt dårlig besøkt. — Jeg tror det lave oppmøtet er fordi folk ikke gidder å bry seg, sier Carl Alexander Kessen Sverdrup.
Rice ber styret holde fast ved fakultetsråd Rektor Curt Rice , ved Høgskolen i Oslo og Akershus, vil ikke gjøre om vedtaket om å endre fakultetstyrene til råd som har mindre myndighet. Fagforeningene er kraftig uenige med ham.
Sjekk resultatene fra studentvalget på UiO Til sammen 17,2 prosent av studentene på Universitetet i Oslo valgte å stemme i årets parlamentsvalg, og det er langt flere enn ved fjorårets valg.
«Hvordan bygge demokrati når de formelle rettighetene langt på vei er borte?» Journalistikkprofessor Elisabeth Eide er bekymret for demokratiet ved høgskolen. Her er innlegget hun holdt på oppstartsseminaret til Fakultet for samfunnsfag, der også HiOAs rektorat var tilstede.
Pinseopprør mot statsråd Isaksen Flere framtredende akademikere har brukt pinsehelga til å lage et opprop mot regjeringen og deres forslag om at ansatt, ikke valgt, rektor skal være normalen i akademia.
Demokrati på sotteseng Er det god nok kvalitet på valgprosessen? Høgskolen og alle vi som jobber og studerer på HiOA fortjener de aller beste representantene vi kan få i høgskolestyret. Får vi det nå, spør redaktør Tove Lie i denne kommentaren.
Stiller ultimatum for studenter i Hongkong Myndighetene har mistet tålmodigheten og har gitt studentene frist til å rydde gatene før mandag. Sjansene for nye sammenstøt øker.
Viktig høst for HiOA-demokratiet Denne høsten står HiOA overfor flere viktige kursvalg i kjølvannet av fusjonen i 2011. En aktiv debatt i Khrono kan bli avgjørende for et godt utfall.
Under 100 studenter møtte på allmøtene De siste to ukene har alle fakultetene avholdt allmøter, for å velge studentrepresentanter til råd og utvalg. Flere fakulteter sliter med å få nok studenter i alle verv.
Mediakonferansen «Defending Democracy» på web-TV hos Khrono 300 medieforskere inntok Oslo. Forsvar av demokratiet og ytringsfrihet stod på dagsorden. Khrono sendte deler av konferansen på web-TV.
Får debatt når de vil skape engasjement Saken om de nyvalgte medlemmene av arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved HiOA har allerede engasjert og fått mange kommentarer og innlegg. Les saken og bli med i debatten om heltidsstudenten og eksamensreglene blant annet.
Ytringsfrihet på arbeidsplassen i et dannelses-perspektiv Demokratiets framtid hviler på informerte borgere – og informerte kan en vanskelig bli på en fyllestgjørende måte uten ytringsfrihet i alle lag av samfunnet: Borettslag, arbeidsplass, kommune og land.
Ytringsfrihet og dannelse ved HiOA Utdanner høgskolen studenter som våger å bruke ytringsfriheten i sitt arbeid som journalister eller i barnevernet? Og hvordan står det til med ytringsfriheten på HiOA?
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024