Statsrådsskiftet

Her er den nye statsråden på Slottsplassen

Sigrun Aasland (46) tar over stafettpinnen etter tre Senterparti-statsråder som forsknings- og høyere utdanningsminister.

Sigrun Aasland på slottsplassen.
Her er den ny forsknings- og høyere utdanningsministeren, Sigrun Aasland (nummer to fra høyre), på slottsplassen, sammen med sju andre nye statsråder, deriblant Jens Stoltenberg.
Publisert Sist oppdatert

Sigrun Aasland (Ap) blir den fjerde statsråden for forskning og høyere utdanning på fire år. Hun følger etter Ola Borten Moe, Sandra Borch og Oddmund Hoel. 

Sammen med sju andre nye statsråder ble Aasland presentert på Slottsplassen i formiddag, etter gjennomført statsråd.

Aasland er født og oppvokst i Grimstad, men flyttet til Oslo da hun var 18 år. Veien videre gikk til Universitetet i Bergen, der hun først ble leder av Studentparlamentet før hun ble leder av det som den gang het Norsk Studentunion (NSU) fra 1999 til 2000. 

Det var den gang Mjøs-utvalget hadde lagt fram sin utredning og rapport som i sin tur i 2003 endte som kvalitetsreformen.

— Dette er studentenes reform, sa Sigrun Aasland, til VG den gang etter at Mjøs-utvalget presenterte sin innstilling om høyere utdanning.

Sammen med nye og gamle statsråder ble Sigrun Aasland (nummer to fra høyre) presentert på slottsplassen tirsdag formiddag.

Økonom med variert erfaring

Aasland kommer nå fra jobben som statssekretær i Klima og miljødepartementet. Før det har hun vært i ledelsen av Zero og hun har vært fagsjef i Tankesmien Agenda.

Hun har også bakgrunn fra Econ, Norfund, som daglig leder i analyseselskapet Damvad, og har erfaring fra Verdensbanken.

Aasland er utdannet ved Universitetene i Bergen og Perpignan i Frankrike, og hun har en mastergrad i internasjonal økonomi og konflikthåndtering fra Johns Hopkins University i USA i 2003, skriver Wikipedia og Store norske leksikon.

— Aasland er en strategisk tenker. Her i Tankesmien Agenda jobbet hun med mange store temaer. Grønn næringspolitikk og velferdsrettigheter var noen sentrale temaer, sier tidligere kollega, Hilde Wisløff Nagell til Khrono.

— Aasland var sjefen min den gangen, og de har mye å glede seg til i Kunnskapsdepartementet. Hun er en innmari dyktig, hyggelig og veldig raus sjef, sier Nagell. 

Fornøyde studenter

I Norsk studentorganisasjon (NSO) har de store forventninger til Aasland. De som jobbet sammen med henne den gang hun var leder for Norsk Studentunion, forteller at hun var en kjempedyktig leder. Selv om det den gang ikke var så lett for studentene å nå gjennom til media, fikk Aasland ofte gjennomslag.

Hun satt som leder i sentrale år da kvalitetsreformen ble utformet. Og noen skal ha frampeket at hun om 25 år skulle kjøre rundt i svarte limousiner, slik det nå blir. 

NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak på krisemøtet om høyere utdanning før jul.

I NSO tror de på at Aasland kan være med å løfte denne sektoren, at sektoren har vært heldig med dette valget, og at det er et godt valg av Arbeiderpartiet.

— Dette blir veldig spennende, sier dagens leder av NSO, Kaja Ingdal Hovdenak til Khrono.

— Vi håper Aasland kan løfte de viktige studentsakene, prioriterer studentenes økonomi, og være tydelig på krav til utdanningskvalitet, sier Hovdenak, og legger til:

— Og ikke minst at Arbeiderpartiet nå vil benytte anledning til å fjerne skolepenger som Senterpartiet innførte. Dette har de jo vært imot hele veien, sier Hovdenak. 

Mange tilbakemeldinger fra Sørlandet

I sin tale om de nye statsrådene trakk Jonas Gahr Støre fram at han har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra Sørlandet i dag, to av hans nye statsråder har opphavet i Agder. 

I tillegg til Aasland er det den nye justisministeren Astri Aas-Hansen som kommer fra Lillesand.

— Jeg er veldig fornøyd med at vi nå får Sigrun inn i regjering. Tanken har slått meg tidligere men jeg har vært veldig sikker nå. Sigrun har vist at hun kombinerer politikk og fag i alle de rollene hun har hatt. Det å forstå at evnen til å formidle kunnskap er avgjørende for å løse de store samfunnsoppgavene vi står overfor er svært viktig, sa Støre da han presenterte Aasland på pressekonferanse tirsdag formiddag.

— Særlig er det bakgrunnen på klima og miljøområdet som har vært viktig her. Hun gjorde en svært god jobb som statssekretær i Klima- og miljøverndepartementet inntil i dag. Før det var Sigrun blant annet leder av miljøstiftelsen Zero, en organisasjon som sier den er mer opptatt av hva den er or, enn hva den er imot. Hun har tidligere sittet i universitetsstyret ved Universitetet i Agder og vært leder av norsk studentorganisasjon (den gang det het norsk studentunion. red.anm.). Utrolig viktige kvalifikasjoner for den jobben hun skal inn i nå, sa Støre.

Store forventninger til Aasland 

— Tre Sp-statsråder har gjort forskning og høyere utdanning til en salderingspost. Vi har store forventninger til at Sigrun Gjerløw Aasland gjenreiser Arbeiderpartiet som kunnskapsparti og tar forskning, universitetene og studentene våre på alvor fra dag 1, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne, i en pressemelding.

Randeberg mener over tre år med Sp-statsråder har gjort at kunnskaps-Norge har havnet bakpå. Hun setter nå sin lit til Aasland. 

Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne, har tydelige krav og forventninger til ny statsråd.

— Vi ser frem til å samarbeide med Aasland. Universitetene, de ansatte og studentene er helt avgjørende for Norges fremtidige verdiskaping og omstillingsevne. Nå er virkelig tiden overmoden for å gjøre et skikkelig forskningsløft og løft av kunnskapssektoren i budsjettene, sier Randeberg.

Akademikernes fem tydeligste krav til den nye statsråden er:

  • Hun må legge frem en plan for opptrapping av offentlige FoU-investeringer til 1,25 prosent av BNP over de neste fem årene, 
  • Hun må fremme private investeringer i FoU.
  • Hun må sikre at utdanning skal være for alle
  • Øke og knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden (G) for å sikre at den justeres i tråd med prisstigningen. Studiestøtten må økes til 1,5 G
  • Tilbakeføre stipendandelen for norske studenter i utlandet til nivået fra 2022 for å sikre at flere har råd til å studere utenlands.

Håper på mer internasjonalisering

Steinar A. Sæther, leder for Forskerforbundet, sier i en første kommentar at han forventer en statsråd som har høye ambisjoner for Norge som kunnskapssamfunn og som vil spille på lag med oss i kunnskapssektoren for å lykkes.

Steinar Sæther, leder i Forskerforbundet, håper Arbeiderpartiet både vil se på skolepengene og språkkrav for stipendiater nå når de tar over ministerposten for kunnskapssektoren.

— Fokuset nå må være på kvalitet i forskning og høyere utdanning. Ikke minst forventer vi en statsråd som vil kjempe for økte kunnskapsinvesteringer internt i regjeringen. Landene rundt oss satser på forskning, vi må gjøre det samme, sier Sæther og legger til:

— Jeg håper en ny statsråd kan se på noen omstridte saker med nye øyne. Et eksempel er det rigide språkkravet for utenlandske stipendiater. Arbeiderpartiet er et internasjonalt orientert parti, og Aasland har selv internasjonal erfaring. Jeg oppfordrer henne til å løfte blikket og bidra mer til internasjonalisering og internasjonalt samarbeid. Det gjelder blant annet studieavgift for internasjonale studenter, og det gjelder språkkravet, sier Sæther.

— Ikke helt i mål

Thea Tuset er leder i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF). Tuset trekker fram i en pressemelding at regjeringen har de siste årene økt støtten til fagskolene og antall studieplasser, og det er gledelig at partier på tvers av blokkene nå ser verdien av høyere yrkesfaglig utdanning. 

— Likevel er vi ikke i mål. Utviklingen er på rett vei, men vi har ikke råd til å bremse nå, sier Tuset og legger til: 

— Studentene og sektoren er ikke i tvil: Høyere yrkesfaglig utdanning må kunne tilbys på nivå 6, 7 og 8 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Nå er det opp til regjeringen å levere. Studentene forventer handling – ikke bare ord. Dette er et avgjørende grep for en fremtidsrettet kompetansepolitikk, og vi håper Aasland blir ministeren som tar dette steget, sier Thea Tuset.

Håper at skolepenger reverseres

Øyvind Bryhn Pettersen er president i ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet.

— ANSA forventer en statsråd som prioriterer internasjonalisering og studentmobilitet. Vi er glade for å se at Aasland selv har vært utenlandsstudent, og vet hvilken styrke det er med internasjonal erfaring, sier Pettersen.

Han legger til:

— Vi ser fram til en politikk som tydelig viser en ny retning for høyere utdanning, og der kuttene i stipendandelen av skolepenge- og reisestøtten reverseres. Da vil vi se økt mobilitet - et viktig grep for kunnskapsberedskapen og norsk arbeidsliv.

Powered by Labrador CMS