Dersom vi fjerner effektiviseringskuttene vil det komme andre og enda mer krevende kutt for sektoren, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Siri Øverland Eriksen

Henrik Asheim lover fortsatt budsjettkutt. Og mye selvstyre.

Ny statsråd. Den ferske forsknings- og høyere utdanningsministeren kommer fra Finanskomiteen og kan allerede kunsten å si nei. Men han lover å lytte til sektoren, som nå også innbefatter astrologiskolene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Nei!

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim svarer kontant og uten betenkingstid. Usedvanlig klar tale da Khrono møter han i Kunnskapsdepartementet på slutten av hans første uke som statsråd.

Mye av det autonome skal være der, men samtidig skal vi ha dialog med rektorene - om kvalitet, blant annet,

Henrik Asheim (H)

Spørsmålet var om det nå vil bli slutt på budsjettkuttene som følge av avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen). Kuttene har rammet alle statlige virksomheter med 0,5-0,7 prosent hvert år siden 2015.

— Jeg mente ikke slutt på kutt for alle, men for universitetene og høgskolene, bare. De synes det er nok nå.

— Nei, kommer det igjen. Fortsatt like bestemt. Og han fortsetter:

— Jeg kommer rett fra Finanskomiteen på Stortinget og har ledet den i to år. Det er mange som har gode argumenter for at nettopp de skal slippe effektiviseringskutt. Jeg ser alvoret og jeg forstår kritikken. Men vi kommer ikke til å fjerne effektiviseringskuttene for universiteter og høgskoler. Fakta er at det er handlingsrom i budsjettene. Dersom vi fjerner ABE-kuttene vil det komme andre og enda mer krevende kutt for sektoren, sier Asheim.

Fakta

Henrik Asheim (36)

Født og oppvokst i Bærum.

Forsknings- og høyere utdanningsminister for Høyre fra 24.januar 2020.

Etter videregående jobbet han i skolefritidsordning, barneskole og som personalkonsulent i Adecco og i ett år studerte han retorikk, kommunikasjon og ledelse ved BI.

Leder av Unge Høyre 2008–2012

I stortingsperioden 2013-2017: Medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomite.

15. september til 26. november 2017 vikar som kunnskapsminister da Torbjørn Røe Isaksen (H) hadde pappaperm

Fra januar 2018: Leder av Finanskomiteen på Stortinget, fram til han ble utnevnt til statsråd om konsekvens av at Frp gikk ut av regjeringen.

«Mye av autonomien vil være der»

— Men autonomien da? Det vil vel bli mer selvstyre og mindre detaljstyring av universitetene og høgskolene med deg som statsråd?

— Her er det noen viktige dilemmaer. Mye av det autonome skal være der, men samtidig skal vi ha dialog med rektorene - om kvalitet, blant annet, sier han.

— Du sa i Stortingets spørretime nylig at du som statsråd ikke ville blande deg inn i OsloMets planer om å flytte universitetets virksomhet bort fra Viken og sentralisere alt i Oslo?

— Jeg har fulgt med i debatten rundt Nord universitet og campus på Nesna, blant annet - og merket meg rektorenes tydelig og prinsipielle holdning, som noen ganger kan være tøft og stå i.

— Jeg mener det må være opp til institusjonene selv å bestemme lokalisering, sier den ferske statsråden, selv om det betyr at landets tredje største universitet flytter ut av hans eget hjemfylke Viken.

Arbeiderpartiets Sverre Myrli mente at OsloMet-rektor Curt Rice' ønske om å flytte studenter og ansatte fra Kjeller til Oslo viste at universitets- og høgskolesektoren styres med en «total mangel på forutsigbarhet», og ville at statsråden skulle foreta seg noe i sakens anledning.

— Men om universitetene vil eie eller leie byggene sine, det skal de ikke få lov til å bestemme selv?

— Dette skal vi etterhvert ta stilling til sammen med kommunalministeren, sier Asheim til forslaget om at de fem universitetene som i dag eier bygg ikke skal ha anledning til dette lenger men leie via Statsbygg slik de øvrige fem universitetene og alle høgskolene gjør. Dette er en beslutning som snart kommer.

Nybø finner lykken med te

Vel en uke etter at Erna Solbergs mindretallsregjering med Høyre, Venstre og Krf kom på plass - og Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen har det skjedd mest endringer blant hvem som bekler de enkelte postene og mindre på politikken.

Høyres Henrik Asheim (36) har overtatt ansvaret for høyere utdanning og forskning etter at Iselin Nybø (V) har blitt næringsminister.

Det er mer enn partitilhørighet og to år i alder som skiller de to statsrådene. Der Nybø har juridikum og flere år med høyere utdanning har Asheim «et år på BI».

«Iselin Nybø opplever kjærlighet og små glimt av lykke hver dag, gjerne når hun drikker te», kunne vi lese i en tittel på et intervju med den avtroppende forsknings- og høyere utdanningsministeren i hennes egen regionavis Stavanger Aftenblad lørdag. På spørsmål om hvordan hun var som barn, svarte hun:

— Jeg tror jeg var et ganske vanlig barn. Jeg snakket en hel del. Lærte tidlig å snakke og har snakket siden, sa Nybø (38).

Hennes etterfølger, Henrik Asheim (36) kommer fra det største regjeringspartiet, Høyre, Han har både en annen ballast med seg inn i departementet, en annen bakgrunn og interesser.

Asheim liker øl og skrekkfilm

Till oslostudentenes avis, Universitas, fortalte han i forrige uke at han hadde vært et forferdelig barn.

Ifølge Asheim takket moren hans ham i konfirmasjonstalen for ti veldig hyggelige år. Da var han fjorten.

— Jeg var et forferdelig barn. Trassalder fire år i strekk. Men så begynte jeg i barnehage. Det gjorde meg visst snillere, det å være med andre barn, sier han til studentavisa og legger til:

–⁠ Jeg var snill helt til jeg begynte på ungdomsskolen, da ble jeg litt bølle igjen.

Og der Nybø slapper av med te og tantebarn, liker Asheim å drikke øl og sove lenge. Skal han koble av velger han gjerne skrekkfilmer.

— Folk som blir jaget med motorsag synes jeg kan være en ålreit avkobling, sier han til Universitas.

Her blir statsråd Asheim intervjeut at Khrono etter nøkkeloverrekkelsen i Kunnskapsdepartementet 24.januar. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Prestasjonsangst og ambisjoner

Henrik Asheim er et av de politiske stjerneskuddene det satses på i Høyre og han innrømmer også i et intervju med VG i helgen at politikken ofte går utover det sosiale livet hans.

Han kjenner på prestasjonsangsten for statsrådsjobben selv om han skjuler den godt. På spørsmål fra avisen svarer han at han også kan se for seg en mulighet for en plass i Høyres ledelse etter hvert.

— Det kan godt hende. Jeg holder på med dette fordi jeg synes det er utrolig gøy. Sånn sett er det rart med politikere som sier nei til nye roller og muligheter for å påvirke. Det er likevel en frustrasjon at folk spør hva som er det neste trinnet for meg. Det er ikke sånn dette fungerer. Nå kan jeg si at jeg jobber 20 timer i døgnet. Men tenk hvis jeg får mann og barn, så endrer jo denne situasjonen seg. Så jeg er ikke forberedt på å svare konkret på dette spørsmålet nå, men jeg kan se det for meg, ja, sier han til VG.

Stø kurs?

Men forskjellene mellom avtroppende Nybø og Asheim til tross, det skal fortsatt regjeres på den samme politiske plattformen - utarbeidet på Granavolden den gangen de var i flertallsregjering med Frp.

Kan hende er det derfor vi sliter litt med å finne noen «glad-sak-vri» til Khronos lesere i dette intervjuet, som så langt tilsynelatende lover «stø kurs», for universiteter, høgskoler og forskning, selvfølgelig avhengig av hva regjeringen får til i Stortinget.

For avgåtte Frp føler seg ikke lengre forpliktet på regjeringserklæringen fra Granavolden og regjeringen må kjøre slalåm i Stortinget mellom ulike partier for å få støtte for politikken sin, selv om Siv Jensen og Erna Solberg fortsatt er venner.

Avgjør astrologiskolenes skjebne

Det har også blitt gjort noen justeringer i hvem som skal gjøre hva i Kunnskapsdepartementet, der Venstre-leder Trine Skei Grande har overtatt som kunnskaps- og integreringsminister etter Jan Tore Sanner (H). Asheim overtar ansvaret for kompetansereformen og livslang læring samt fagskolene. Dette lå tidligere hos Sanner.

— Så nå skal du ordne opp med astrologi- og engleskoler? Skal de fortsatt være godkjente som høyere utdanning?

— Her har departementet satt ned en arbeidsgruppe som skal se på dette, og det arbeidet pågår fortsatt, kommer det fra seniorrådgiver Åsmund Eide på sidelinjen.

Reaksjonene var mange og debattene flere da det for snart et år siden ble kjent at Nokut hadde akkreditert en astrologiskole som fagskole. Retningslinjene gitt av Kunnskapsdepartementet hindret dem i å si nei.

Statsråd Asheim er glad for at ansvaret for fagskolene er flyttet opp til forsknings- og høyere utdanningsministeren.

— Fagskolene er yrkesskolenes høyere utdanning, sier han og han ser også fram til å ta ansvar for livslang læring og hele kompetansepolitikken til regjeringen.

Arbeidslivsrelevans er et stikkord. Finansiering et annet. Markussen-utvalget foreslo å ta penger fra basisfinansieringen til universitetene for å finansiere etter- og videreutdanning.

— Under Arendalsuka i fjor sa daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø at hun var uenig i utvalgets forslag til finansiering.

—Her er det ikke funnet gode nok løsninger, mente den avgåtte forsknings- og høyere utdanningsministeren.

— Utdanningssektoren må rigge seg for at det innebærer noen annet å studere framover enn det har gjort tidligere, sier Asheim, men understreker at det ikke kun skal handle om korte arbeidslivsrettede utdanninger.

Direktoratisering og ledelsesmodeller

Vi gjør et siste forsøk på å finne en nyhet eller utspill som kan glede landets universiteter og høgskoler.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ba i et innlegg i Khrono om at Asheim måtte slutte med direktoratiseringen av kunnskapssektoren.

«Vi må få beholde selvråderetten, og ikke plasseres under direktorater som drar oss mot en byråkratiserende detaljtankegang i en tid som mer enn noe krever store disruptive, kreative tanker og løsninger som bidrar til en bærekraftig verden», skrev UiO-rektoren.

— Vil du slutte med «direktoratiseringen»?

— Jeg er opptatt av at universiteter og høgskoler skal ha høy grad av autonomi. Så vil det alltid være noen dilemmaer og dette er det helt naturlig at blir en del av den kommende styringsmeldingen, sier Asheim.

Stølen adresserte også bekymring for styringsmodellen og hva som vil bli overrakt statsråden i forslaget til ny universitets- og høyskolelov som kommer denne måneden.

«Jeg blir ikke overrasket om vi presses ytterligere mot tilsatt ledelse, ekstern styreleder og flertall av eksterne medlemmer i styret», skrev Stølen.

— Vi jobbet med ansatt eller valgt rektor i forrige periode, og her er det sterke og ulike meninger. Jeg synes det vil være vanskelig å overprøve institusjonene i dette spørsmålet, sier Asheim, som ennå ikke vet hvilke forslag Aune-utvalget kommer med.

Statsråd Henrik Asheim kjente ikke igjen bildet av superstjerne Kim Kardashian under konkurransen på Nokuts utdanningsfest sist uke. Men makker og vitenskapelig assistent fra Universitetet i Oslo, Eline Prytz Andersen, berget til slutt lagets ære. Foto: Nokut

Kim Kardashian på fest

Den relativt nyutnevnte statsråden sniktitter på klokka. Det er fredag ettermiddag og han skal snart på fest. «Party-Henke», som studentene kalte han da han var vikar for Torbjørn «Tobben» Røe Isaksen i 2017, kom akkurat tidsnok inn i statsrådsposten til å få med seg regjeringens vinterfest som arrangeres på Akershus festning denne kvelden.

I løpet av den uka han har sittet i statsrådsstolen har han også fått med seg Nokuts utdanningsfest onsdag kveld.

Han måtte delegere det faglige vorspielet hos Nokut til sin statssekretær Aase Marte Johansen Horrigmo , men rakk selve festen selv etter at han hadde gjort opptak med Lindmo i NRK til fredagens sending.

Under Nokut-festen deltok han i Brille-konkurranse fra scenen i regi av TVNorges Einar Tørnquist. Han overrasket de yngre i salen da «unge» Asheim (36) under et spørsmål, ikke kjente igjen modellen og tv-stjernen Kim Kardashian (39) fra et bilde som ble vist på storskjermen.

— Stemmer det at du faktisk ikke visste hvem Kim Kardashian var?

— Jo, jeg vet godt hvem hun er, problemet var at bildet var tatt før diverse Hollywood-kirurger hadde gjort sitt. Tror de fleste hadde slitt med å kjenne henne igjen på det bildet, svarer han.

Asheim lover å lytte

Helt til slutt gir vi statsråden åpen mikrofon - er det noe viktig han vil si til alle ved landets universiteter og høgskoler som leser Khrono?

— Jeg lover å være en lyttende statsråd, og jeg skal kjempe for sektoren, sier han og legger til:

— Selv om jeg har en kort akademisk karriere selv så har jeg sittet i Utdanningskomiteen på Stortinget i fire år og som leder i Finanskomiteen har jeg vært med på tre budsjettkonferanser, sier han og mener han kan spillet.

— Og så har du skaffet deg en statssekretær med doktorgrad?

— Ja, i tillegg til mitt ene år på BI har jeg med meg statssekretær Aase Marte Johnsen Horrigmo som har doktorgrad i statsvitenskap fra UiO og politisk rådgiver Therese Eia Lerøen som har vært leder i Norsk studentorganisasjon, så dette er et dreamteam, smiler han.

Det sitter nå fem tidligere eller nåværende kunnskapsministre og/eller forsknings- og høyere utdanningsministre rundt kongens bord, så kompetansen om kunnskapssektoren burde være på plass i den omrokerte regjeringen.

Både nåværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), nåværende næringsminister Iselin Nybø (V) og nåværende finansminister Jan Tore Sanner har alle hatt sin vakt i Kunnskapsdepartementet i tillegg til dagens to statsråder Trine Skei Grande (V) og Henrik Asheim (H).

Så gjenstår det å se hvor lenge det varer. Henrik Asheim har sagt det slik:

— Denne regjeringen er som iPhone, det kommer en ny utgave hvert år.

— Jeg lover å være en lyttende statsråd, og jeg skal kjempe for sektoren, sier nyutnevnt statsråd for høyere utdanning og forskning, Henrik Asheim (H). Foto: Siri Øverland eriksen

.

Powered by Labrador CMS