asbest
Hans far døde av asbest. Nå er han sterkt kritisk til NTNUs håndtering av stoffet
Tom Eriksen i Asbestforum arbeider med å spre kunnskap om asbest. — Det er flere som har tabbet seg ut i saken om asbest på Gunnerusbiblioteket, hevder han.
— Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, sier Tom Eriksen.
Han er leder av Asbestforum, som er et uavhengig forum for alle faggrupper som jobber med asbest. Det gjelder for eksempel private og offentlige byggherrer, entreprenører og laboratorier, til sammen om lag 120 virksomheter. Asbestforum arbeider for å spre kunnskap om asbest i form av forumsmøter og veiledninger.
Eriksen har fulgt med på Khrono artikler om funn av asbest i Gunnerusbiblioteket, der det er funnet 16 rom med asbest. Gunnerusbiblioteket vil være stengt i flere måneder etter at det ble funnet asbestholdig materiale. Deretter har saken vokst seg stadig større.
— Det er flere som har tabbet seg ut i denne saken. Her har ikke byggherre overholdt sin kartleggingsplikt ved ikke å ha oversikt over hvor det er asbest. I tillegg har det vært underleverandører som ikke har visst om asbest og har manglende kunnskap. Så utfører de arbeidet, og forholder seg til problemstillinga når en eller annen avslører at her er det et problem, sier Eriksen.
Utenfor Asbestforum har Eriksen et eget selskap, der han blant annet arbeider som rådgiver og foreleser på kurs. Han anslår at selskapet har hatt 15.000 mennesker på kurs opp gjennom årene.
Han har selv dyrekjøpte erfaringer med asbest siden hans far døde etter å ha blitt eksponert for asbestfibre.
Farlig asbest i 16 rom
Asbestfunnene i Gunnerusbiblioteket i Trondheim blir stadig mer graverende. NTNU stengte biblioteket 3. september, og det vil først bli åpnet en gang i 2025.
Omfanget av farlig asbest er mye større enn først antatt. I biblioteket er det som nevnt asbestplater i 16 rom, inkludert en lesesal. Platene er eternitt som inneholder hvitasbest. De er porøse og uforseglede. Rambøll, som har kartlagt forekomsten, har konkludert med at det skal bare en liten bevegelse til før det kan skje frigjøring av asbest.
Selskapet anbefaler sterkt at sanering av platene må til, og NTNU har hyret inn Polygon for å utføre dette arbeidet.
21. oktober var det ny befaring for å dokumentere hull etter utskifting av alarm- og adgangskontrollsystemet og andre generelle skader der asbest er kartlagt. Dette gjøres for å kunne si noe om historisk eksponering.
— NTNU burde visst
Tom Eriksen sier at byggherrer har plikt til å kartlegge enhver arbeidsplass for enhver risiko, inkludert asbeststøvforurensning. Det gjelder alle bygg før 1985, altså før bruken av asbest ble forbudt.
— Byggherrer skal kartlegges for risiko for eksponering. NTNU burde visst om alle 16 rom i Gunnerusbiblioteket der det er asbest. Alle på drift og eiendom skal, ifølge arbeidsmiljøloven, ha kunnskap om asbest og vurdere om det er asbest i bygget de har ansvaret for. Arbeidsgiver plikter å gi sine ansatte instruksjon og opplæring i alt arbeid som kan medføre helsefare, i dette tilfellet asbest.
Videre peker Eriksen på forskrifter om utførelse av arbeid. Der heter det at arbeidsgiver plikter å sikre at arbeid og bruk av arbeidsutstyr blir gjennomført på en forsvarlig måte, slik at arbeidstakerne er vernet mot skader på liv eller helse. Dette skal skje før arbeidet starter.
— Det er tydeligvis ikke gjort her. Det å si at man ikke visste, er ikke noen unnskyldning.
— Vi erkjenner svikt
Seksjonssjef Anne Karoline Simonsen ved NTNU Eiendomsavdeling svarer slik spå kritikken.
— Vi tar kritikken fra Tom Eriksen i Asbestforum på alvor og erkjenner, som tidligere uttalt i media, at det har vært svikt i våre rutiner når det gjelder håndtering av asbest i Gunnerusbiblioteket, skriver hun i en e-post.
— Vi har rutiner for risikovurderinger i forkant av inngrep i bygg, men her har det sviktet hos oss. Det gjelder både på manglende risikovurdering i forkant av montering av kortlesere i bygget og i forbindelse med renoveringsarbeid i bygget, der det skjedde en rutinesvikt hos en av våre rammeleverandører.
Simonsen skriver at de som byggherre har et overordnet ansvar for arbeid i byggene sine, så dette ansvaret tar NTNU på seg.
— Vi har god dialog med vår rammeleverandør om denne saken slik at denne rutinesvikten ikke skjer igjen.
— Et kjempeproblem
Eriksen har inntrykk av at NTNU nå i ettertid tar asbestfunnene på alvor. Han peker på at NTNU ikke er de eneste som tramper i klaveret når det gjelder asbesthåndtering.
— Dette er generelt et kjempeproblem. 80 prosent av jobbene jeg tar, er brannslukking. Jeg vil heller være med på planlegging enn å snakke med folk som er bekymret fordi de er eksponert. I dag vet veldig få hva asbest er, og det man ikke vet er ikke noe problem.
Han sier at asbestplater kan bli stående i bygg, men da må de overvåkes jevnlig av personell som har opplæring og kunnskap om risikovurdering.
— Skrur noen inn en skrue i en asbestplate for å feste et bilde, så er det et avvik. Det skal ikke skje. Aktiv bearbeiding av asbest er forbudt.
Opphopning av støv
— Tror du ansatte over tid har blitt eksponert for asbest?
— Sannsynligheten for dette er til stede. Dette er et levende bygg og jeg antar det er gjort endringer på det over tid.
Tom Eriksen sier støvet som produseres ikke går vekk av seg selv. Det skjer akkumulering av støv skjer bak veggplater, i himling og så videre, og mer og mer samles over tid og etter tiltak som er gjort i bygget. Når man da skal utføre et enkelt arbeid i bygges, for eksempel inspisere hulrom, vil man kunne eksponeres for asbeststøv. Dette skal kartlegges og unngås.
Eriksen viser til Rambølls beskrivelse av at det bare skal en bevegelse til for at støvet kommer ut i lufta.
— For eksempel vil det å lukke ei dør, endre trykket i et rom og kunne gi eventuell eksponering. Dette er trolig en fibervariant som er ganske tung, men slik støvforurensning skal ikke forekomme.
Døde av asbest
Da Tom Eriksen i 1986 valgte å gå fra å være tømrer til å jobbe med asbest, ringte hans far som var elektriker og lurte på om han var idiot. Ti år seinere døde faren, 57 år gammel, av asbest.
— En slik sykdom unner jeg ikke min verste fiende. Det gikk fire måneder fra diagnose til vi puttet ham i jorda.
Symptomer etter asbesteksponering kan være lungebetennelse, kraftig hoste og væske i lungene for deretter å utvikle kreft. Mest alvorlig er lungehinnekreft som følge av asbest. Da oppstår hoste, smerter i brystet og sykdomsforløpet er på 6-24 måneder etter at diagnosen er stilt.
Han forteller at elektrikerne er en av de yrkesgruppene som aldri kommer på kurs fordi de mener at de aldri er eksponert for asbest. Mange får avslag på yrkesskadeerstatning fordi Nav ikke mener eksponeringa var sterk nok. Dette er blant annet fordi arbeidsgivere ikke har eksponeringsregister, som er et krav i dag.
— Jeg har hatt kursdeltakere som ikke tok asbest på alvor og i dag er syk eller døde. Vi har også hjulpet folk som har fått avslag på yrkesskadeerstatning og bidratt til omgjøring av vedtak. Det skal ikke være slik at man er avhengig av å kjenne noen. Dette burde være enkelt. Jeg har flere eksempler. Vi er nødt til å få opp kunnskapsnivået og få alle aktører til å arbeide sammen. Først da kan man oppnå en form for kontroll.
Eriksen opplyser at det offisielle tallet på dødsofre i Norge på grunn av asbest, er 250-350 dødsfall i året. Ifølge WHO er det 645 slike tilfeller. Mørketallene er trolig store fordi dødsfall forklares med andre sykdommer. Er du røyker, kan forklaringa være dette, mens du egentlig har underliggende årsaker.
— Fryktelig trist
I første omgang ble det antatt at platene var asbestolux med brunasbest, men NTNU har funnet ut at det er snakk om eternittplater som består av hvitasbest. Eriksen sier at hadde det vært asbestolux, hadde sannsynligheten for å få støvet ut i lufta vært mye høyere.
— Det er fryktelig trist at slike ting skjer. Det å gå på arbeidsplassen og være utrygg, er også forbundet med risiko. Du skal vite at det er trygt å være på jobb. Mange arbeidsgivere har ikke klart å ta innover seg hvor stort ansvar de har for arbeidstakere. Og også studenter og andre besøkende som er innom byggene.
Eriksen undrer seg også over om NTNU har kontroll på bygningsmassen før 1985, og er klar over hvor det er asbest.
— Det er helt klinkende klart. Nå hører jeg at det er biblioteket det er fokus på, og ikke resten av bygningsmassen på NTNU. Problemene vil dukke opp igjen. Det kan jeg love deg.
Seksjonssjef Anne Karoline Simonsen i NTNUs eiendomsavdeling har tidligere sagt til Khrono at universitetet ikke har en helhetlig oversikt over asbest i byggene. Men at de vurderingene som er gjort hittil, har vært at dette gjør NTNU når de skal i gang med prosjekter. Da foretas miljøkartlegginger i henhold til plan- og bygningsloven.
For en del år siden ble gjort kartlegginger i enkelte av NTNUs bygg med tanke på asbest.
— Skal evaluere grundig
Nå sier seksjonssjef Anne Karoline Simonsen at NTNU har satt store ressurser på å få løst denne saken. De får gode tilbakemeldinger på oppfølginga fra NTNU Eiendomsavdelingen, fra brukere, vernelinje og NTNUs arbeidsmiljøutvalg.
— Det er gledelig selv om vi skulle ha vært denne saken foruten. Nå ligger fokuset vårt på å gjøre bygget klart for bruk igjen, og ellers bistå brukerne våre så godt vi kan. Denne saken skal helt klart bli grundig evaluert av oss i Eiendomsavdelingen, slik at vi unngår liknende tilfeller i framtida, skriver Simonsen i e-posten til Khrono.