Arbeidsmiljø
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Gunnerusbiblioteket på NTNU er stengt etter funn av asbest. — Jeg er sjokkert over hvordan NTNU har håndtert asbestplatene, sier professor og overlege Oluf Røe.
— Bibliotekarbeiderne har måttet arbeide samtidig som asbestsaneringen foregikk i de samme lokalene, noe som er meget risikofylt, sier kreftforsker og professor Oluf Dimitri Røe.
Han er i tillegg skeptisk til hvordan ansatte og brukere av Gunnerusbiblioteket kan ha blitt eksponert for asbest i flere tiår.
Khrono har fått bekreftet at to montører fra Certego Trondheim, som på vårparten ble hyret inn for å skifte ut kortskannere, boret i en eller flere asbestplater. Montørene hadde ikke på seg verneutstyr for å beskytte seg mot svært skadelig eksponering av asbest. Samtidig arbeidet bibliotekarer i bygget.
De som blir utsatt for asbest gjennom luftveiene, kan få kreftsykdommene lungehinnekreft (mesoteliom), lungekreft og andre kreftsykdommer. Oluf Røe sier at lungehinnekreft er sjelden, men at den er svært dødelig (se faktaboks).
Stengt etter asbest
Tirsdag 3. september gikk det ut ei melding fra NTNU om at Gunnerusbiblioteket og det tilhørende boktårnet i Trondheim er stengt etter at det ble oppdaget asbestholdige materialer. Åpning er satt til midten av oktober.
Det har pågått to parallelle tiltak i bygget i løpet av det siste halvåret. Det ene er arbeid med utskifting av anlegget for adgangskontroll der det ble boret i asbestplate. Det andre er utskifting av heis. Samtidig ble det utført asbestsanering på samme område.
Det er om lag 10 ansatte på Gunnerusbiblioteket. I tillegg bruker studenter og publikum biblioteket aktivt, og det er lesesaler der.
— Sjokkert
Da arbeidet med å skifte ut heis startet opp i sommer, spurte førstebibliotekar Alexandra Røe Angeletaki om alt ble gjort på en forsvarlig måte. Hun dro så på ferie. Da hun kom tilbake, ble hun svært bekymret for om det var trygt å være på arbeidsplassen. Selv så hun flere områder hun mente inneholdt asbestfibre. Hun ga uttrykk for sin bekymring overfor prosjektlederen, men ifølge Angeletaki fikk hun beskjed om at alt var gjort etter boka.
Siden hun er gift med Oluf Dimitri Røe, en av Norges fremste forskere på kreft som oppstår på grunn av asbestfibre, ba hun ektemann om råd.
— Jeg er sjokkert over hvordan NTNU har håndtert asbestplatene i Gunnerusbibliotekek, sier han.
Den 29. juli var han innom Gunnerusbiblioteket som da var åpent, og ble svært bekymret over det han så. Han fant hull i veggen i en asbestplate rett ved inngangen, der folk går inn og ut. Denne var ikke dekket til. Det var også tatt bort en asbestplate som gikk fra gulv til tak, der det var bygningsavfall og støv som lå igjen.
Naboplata av samme type lå åpent ut i luft, uten å være malt. Det åpne rommet var ikke forseglet.
Samme dag sendte Angeletaki en bekymringsmelding til ledelsen ved biblioteket. Der påpekte hun at arbeidet sannsynligvis ikke var gjort på en god måte og at hun og de andre som jobber der, har arbeidet i et kontaminert miljø.
Hun fryktet at hun allerede hadde vært eksponert for asbest i halvannen måned. Dermed fikk hun innvilget hjemmekontor.
Hun forteller at de andre ansatte fortsatt arbeidet i lokalene, og at det gikk en måned før beslutninga om å stenge biblioteket kom.
— Høy risiko
— Det er en stor sannsynlighet for at fibre var kommet ut i lufta i rommene der folk ferdes, sier ektemannen Oluf Dimitri Røe, som er professor ved NTNU og spesialist i onkologi ved Kreftpoliklinikken på Sykehuset i Levanger.
— Jeg ble sjokkert da jeg så dette. Asbestplatene skal være malt eller tildekket for at de ikke skal avgi fibre. De skal være i ro, og ikke bores i. Det er skiftet nøkkelkortbokser for å komme seg ut og inn, der det var boret i veggen. Det er høy risiko for asbesteksponering, både for de ansatte, besøkende, vaskere, vaktmestere og folk fra vakt- og serviceselskaper, sier kreftforskeren.
— Det er faktisk ingen nedre grense for asbesteksposisjon og kreftrisiko, og derfor er det meget viktig å vite på forhånd hva man borer i.
Ekstra farlig asbest
Kreftforskeren fikk vite at det er brukt Asbestolux-plater i bygget. Det gjorde ham enda mer bekymret. Slike plater inneholder en høy andel av brunasbest. De er om mulig enda verre enn eternitt, understreker han.
— Når platene blir gamle, blir de porøse og avgir fibre. Det skal bare et lite pust fra vinduet, trekk eller at noen går forbi, så kan de komme i lufta slik at folk kan puste dem inn.
Derfor mener professoren og overlegen at det er viktig å få fjernet asbestplatene, særlig når de begynner å bli flere tiår gamle. Også underveis i renoveringa kan det oppstå lekkasjer og uhell som gjør at fibrene kommer ut i rommet, selv om pålagte sikkerhetstiltak er iverksatt.
— Ansatte er bekymret
Lokalt verneombud Inger Langø ved Gunnerusbiblioteket sier at de ansatte har stolt på at retningslinjer ble fulgt i forbindelse med renoveringsprosjektene, men at det viste det seg at det ikke skjedde hundre prosent. Hun sier det burde vært gjort en risikovurdering ved oppgraderingen av alarmsystemet.
— Mange ansatte er bekymret for at de er eksponert for asbest. Jeg er også bekymret. Vi vet at eventuelle konsekvenser kan inntre langt fram i tid.
Verneombudet sier de har visst at det har vært asbestvegger på biblioteket, men at det ikke har vært noe tema blant de ansatte. De har tenkt at de må være litt forsiktige. Nå har asbest blitt et stort tema blant for alle i forbindelse med sommerens renovering.
— I ettertid er det lett å se at det burde vært gjort andre vurderinger tidligere.
Langø sier hun er glad for at testene som er utført i ettertid, viser at de ligger innenfor tillatte grenseverdier.
Hun har inntrykk av at NTNUs eiendomsavdeling og Universitetsbibliotekets ledelse nå håndterer saken seriøst.
— Alexandra Røe Angeletaki skal ha all ære for at hun satte asbest på agendaen for oss. Dessverre var det først når vi så uregelmessighetene i de to prosjektene at bekymringene virkelig begynte å bre seg blant de ansatte.
Assisterende bibliotekdirektør Sølvi Karlsen ved NTNU Universitetsbiblioteket sier at de hele tiden har samarbeidet godt med eiendomsavdelinga og har tillit til deres faglige vurderinger. De har tett kontakt og samarbeider godt med både lokal og sentral vernelinje. Bedriftshelsetjenesten og bedriftslege ble involvert tidlig og bidrar med råd i håndteringa.
— Ansattes helse og oppfølging av ansatte både som gruppe og som enkeltansatte er førsteprioritet for Universitetsbiblioteket som arbeidsgiver, skriver Karlsen i en e-post til Khrono.
Tester innenfor verdier
Ledelsen ved NTNUs eiendomsavdeling opplyser at den vil kartlegge potensielt eksponerte personer i samarbeid med bedriftshelsetjenesten. Sistnevnte har etterspurt en kartlegging for bygge- og prosjektaktiviteter i Gunnerusbiblioteket, noe de jobber med nå.
Ifølge seksjonsleder Anne Karoline Simonsen i eiendomsavdelinga ble asbest vurdert i risikovurderinga av heisprosjektet. Konklusjonen var at det ved bruk av godkjent saneringsfirma i arbeidet, var trygt å holde bygget åpent.
Simonsen skriver i en e-post at det skjedde en rutinesvikt ved forhåndskartlegging av asbest, der det ble boret i en Asbestolux-plate under utskifting av adgangskontrollanlegget.
— På grunn av avvik fra våre rutiner, ble det ikke foretatt gjennomført forhåndskartlegging av asbest før dette arbeidet, dermed ble det heller ikke utført med beskyttelse, sier hun.
Hun skriver at de berørte partene er ivaretatt på individnivå gjennom møter og dialog. De vil bli fulgt opp i det videre arbeidet.
Utskifting av kortskannere ble utført i mars og april. Heisprosjektet pågår fortsatt, men er stanset inntil videre.
Eiendomsavdelingen oppgir at de foreløpige prøvesvarene på asbestverdiene har vært innenfor godkjente verdier. Men de vil holde biblioteket stengt inntil videre for å få oversikt over situasjonen.
Avdelingsleder Vegard Lesund i Certego Trondheim sier de ikke er så veldig bekymret for eksponering av asbest. De to montørene fikk tidlig mistanke om at det var asbestplater, tok kontakt med NTNU og stoppet arbeidet.
Holdt bygget åpent
Ifølge eiendomsavdelinga ble det vurdert hvilke tiltak som skulle iverksettes, blant annet stenging av bygget. En spesialrådgiver med kompetanse på asbest deltok i disse vurderingene. Bedriftshelsetjenesten ble koblet på, i tillegg til hovedverneombudet.
I et tverrfaglig møte fredag 30. august, hvor spørsmålet om stenging var hovedtema, ble det besluttet å holde bygget åpent. Beslutningen ble basert på at boringene til adgangskontrollanlegget var gjort for en tid tilbake, og at det var relativt små borehull som nå var blitt teipet over, og at ventilasjonsanlegget hele tiden hadde vært i drift og skiftet ut lufta. Spesialrådgiveren fortsatte undersøkelsene i bygget påfølgende mandag.
Så ble det stengt
Den 2. september fikk NTNU imidlertid ny informasjon om at spesialrådgiver hadde registrert at ett av de sanerte områdene ikke var blitt forskriftsmessig rengjort etter arbeidene i heis-prosjektet. Spesialrådgiveren vurderte dette som grunnlag for stenging av bygget. Eiendomsavdelinga kalte inn til hastemøte og bygget ble stengt dagen etter.
— Beklageligvis har det i disse tilfellene skjedd svikt i våre rutiner, noe vi følger opp internt og tar på største alvor, sier Anne Karoline Simonsen.
— Hvilken kunnskap har dere i dag om fare for asbesteksponering i Gunnerusbiblioteket?
— Eiendomsavdelinga jobber med å skaffe oversikt over dette ved hjelp av innleid miljørådgiver. Det er satt i gang asbestkartlegging i bygget, som skal benyttes til beslutningsgrunnlag for videre aksjoner, sier hun.
— Det skal være trygt å oppholde seg i våre bygg og vi benytter oss av fageksperter på slike saneringsarbeider, både når det kommer til planlegging og gjennomføring.
Redd for eksponering
Førstebibliotekar Alexandra Røe Angeletaki tenker tilbake til det som skjedde på det gamle kontoret hennes i biblioteket for vel 10 år siden. Da ble det avdekket både mugg og asbest. Hun forteller at noen asbestplater ble fjernet da også, men ingen snakket om at det var mye asbest igjen.
Ektemann og overlege Oluf Dimitri Røe mener asbestplatene burde vært fjernet for lengst siden platene er så gamle.
— Jeg var ikke klar over at det var så mye asbest i veggene på Gunnerusbiblioteket, og hadde jeg visst ville jeg ha bedt om en full sanering for over 20 år siden. At det ikke finnes noen kartlegging over alle asbestkilder i et slikt allment bygg er under enhver kritikk, ja det er farlig. Tenk på de som har boret i veggene uten beskyttelse?
— Underlagt strenge krav
Anne Karoline Simonsen i NTNUs eiendomsavdeling skriver til Khrono at asbestsanering var underlagt strenge krav også i 2011/2012. De har ingen grunn til å anta at disse ikke ble fulgt, heller tvert imot.
Hun opplyser at NTNU bruker innleid, profesjonell spesialkompetanse på asbestsanering med godkjenning fra Arbeidstilsynet for å utføre denne typen arbeid.
— Hvorfor er det ikke for lengst tatt en beslutning om at de gamle asbestplatene må fjernes fordi de blir porøse og farlige over tid?
— Nyere forskning og kunnskap om asbest viser at det skjer mye utvikling også på dette fagfeltet. Vi er med andre ord lydhøre for ny kunnskap om temaet asbest i bygg. Vi forholder oss for øvrig til gjeldende myndighetskrav, svarer Simonsen.
Kl. 10.00: Oppdatert med kommentar fra Certego