Omstilling

Fremtiden ser lysere ut enn fryktet. Et kutt på 100 årsverk er blitt til 60

NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap ser fruktene av egne innsparinger. Den varslede nedbemanningen på opp mot 100 årsverk er nå redusert til 60, og dekanen tror oppsigelser kan unngås.

Portrett av dekan Siri Forsmo i sort overdel stående utenfor et bygg ved noen trær.
Dekan Siri Forsmo sier hun er mer positiv ved utgangen av 2024 enn hva hun var ved inngangen.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år var beskjeden at NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap måtte kutte opp mot 100 årsverk for å få budsjettet i balanse. Nå er dette tallet redusert til 60.

Det skriver universitetet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Det lavere nedbemanningsbehovet er ifølge pressemeldingen en konsekvens av en streng ansettelsespolitikk, redusert drift og færre investeringer siden omstillingen startet.

I tillegg kommer den nye finansieringsmodellen ved universitetet som vil gi fakultetet 12 millioner kroner mer i året, samt et høyt antall disputaser, skriver de.

— Vi er slett ikke i mål, men jeg vil gå ut av 2024 mer optimistisk enn jeg gikk inn i året, sier dekan Siri Forsmo ved fakultetet i pressemeldingen.

Slik det ser ut nå vil fakultetet gå i overskudd igjen allerede i 2026.

For tidlig å sprette champagnen

— Det er vel på sin plass å gratulere med en vellykket omstilling?

— Ja, tiltakene vi har gjort har heldigvis hatt effekt. Men det er fremdeles mange som merker at det er stramt, og det vil det være i god tid fremover, så det er ikke grunn til å sprette champagnen og finne frem ballongene ennå. Omstillingsprosessen fortsetter, men vi ser et lite lys der fremme, sier dekanen til Khrono.

Hun forteller at den planen de nå har fått godkjent, vil føre til at de når målene noe senere enn opprinnelig planlagt. Men til gjengjeld tror hun at de vil klare det ved naturlige avganger.

— Den gjennomgangen vi har gjort, gjør at vi nå tør å si at vi slipper å gå til oppsigelser, sier Forsmo.

Når budsjettene kommer i balanse i 2026, er det nedbetaling av gjeld som står på planen for fakultetet.

— Vi har jo opparbeidet oss et underskudd som vi må betale tilbake. Vi regner med å kunne begynne å bygge opp avsetningene våre igjen i 2027, sier Forsmo.

Fakultetet har tidligere sagt at det må kutte omtrent 100 årsverk for å komme i balanse innen 2027, men manglende oversikt over hvor mange som har gått av siden omstillingen startet, samt hvor mange som kommer til å gå av med pensjon i årene som kommer, har gjort at tallene har vært usikre.

Derfor har fakultetet også i første omgang kun forholdt seg til de 48,8 årsverkene det har vedtatt å kutte gjennom ny studieportefølje.

Kun fem årsverk forsvinner etter søknad om sluttpakke

Men gladnyheten til tross: Fredag ble det kjent at kun åtte ansatte får tilbud om sluttpakke ved fakultetet. Til sammen utgjør de åtte ansatte fem årsverk.

Dermed er det fortsatt over 55 årsverk som må bort, men fakultetet tror nå de vil klare dette uten oppsigelser.

— Målet er at sluttavtalene kan signeres med virkning fra 1. desember. Det betyr at de ansatte som søker, og får innvilget, sluttavtale har pakket ned kontoret, låst døren og forlatt NTNU med en sjekk på 9 til 18 måneders etterlønn i baklommen til den datoen, sa prodekan Magnussen under et fakultetsstyremøte i september.

Eventuelle varsler om oppsigelser ved fakultetet skal etter planen sendes ut fra og med februar.

Det er spesielt to institutter som sliter med økonomien, skriver universitetet i pressemeldingen. Det er Instituttet for helsevitenskap i Gjøvik, samt Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap. Begge disse instituttene følges særskilt opp.

I Gjøvik vil de ansatte som blir overtallige i forbindelse med nedleggingen av ergoterapiutdanningen få tilbud om individuelle sluttavtaler, står det.

Sykepleien hardest rammet

Det er Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie som blir hardest rammet av de vedtatte endringene i studieportefølje. Der skal over 20 årsverk bort, tilsvarende nesten hver femte ansatte.

Universitetslektor Toril Knutshaug Solheim ved instituttet sa til Khrono at stemningen der var trykket da dette ble kjent.

— Vi er oppgitte, og fra vårt ståsted virker planen lite bærekraftig på lang sikt. Jeg opplever ikke at folk er redde for jobbene sine, mer en stor bekymring for utdanningene. Opplevelsen er at vi allerede har tatt en del av omstillingen. Andre må også gjøre sin del.

I tillegg til medisin og helse må også NTNUs lærerutdanning kutte. Der var det 13 ansatte som fikk bevilget sluttpakker, mot et nedbemanningsbehov på 30 årsverk

Endringslogg: Saken er oppdatert 26. november klokken 15:29 med utfyllende informasjon om tidligere vedtatte planer og klokken 15:56 med intervju med Forsmo.

Powered by Labrador CMS