Forskningsformidling
Forsker Grand Prix er tilbake: Anne Kristine og Henrik er klare for finalen
Anne Kristine Aase Ugland og Henrik Brådland ved Universitetet i Agder (UiA) er de første som er klare for årets finale i Forsker Grand Prix.
De to doktorgradsstipendiatene Anne Kristine Aase Ugland og Henrik Brådland trollbandt onsdag kveld 140 publikummere i Kristiansand i den første av seks regionale finaler.
De sendes nå videre til den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix som holdes i Oslo 28. september.
Der skal de konkurrere mot vinnerne fra Bergen, Bodø, Oslo, Stavanger og Tromsø som kåres den nærmeste uken (se faktaboks).
— Utrolig moro
— Det var helt utrolig moro! Det var flott å få en slik tilbakemelding på prosjektet mitt og fremførelsen. Det kom helt uventet på meg, så nå må jeg bare få la det synke inn litt, sier Anne Kristine Aase Ugland på Universitetet i Agders nettside.
Hun er stipendiat ved universitetets forskerutdanningsprogram i psykososial helse og forsker på ungt utenforskap sett med unges egne øyne.
For sin presentasjon ble hun belønnet med tre seksere fra dommerpanelet.
Henrik Brådland er til daglig ansatt i teknologiselskapet Norkart og er nærings-ph.d. ved UiAs Institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi.
Han fikk publikums og dommernes gunst for sin presentasjon av forskningen han holder på med rundt bruk av KI-teknologi for å forenkle plan- og byggesøknader.
Uoffisielt NM i forskningsformidling
Forsker Grand Prix er uoffisielt norgesmesterskap i forskningsformidling og er en del av Forskningsdagene som arrangeres rundt omkring i hele landet i disse dager.
Konkurransen ble arrangert hvert år fra 2010 til 2020, før den ble nedskalert under koronapandemien. Bergen og Agder har imidlertid holdt det gående hvert år, og i år er det igjen stor nasjonal finale.
Deltakerne er godt i gang med doktorgraden sin, men har ennå ikke disputert. De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp med presentasjon, sceneopptreden og stemmebruk.
Til konkurransen har de forberedt to presentasjoner på fire minutter om sitt eget forskningsprosjekt.
Når de tilmålte minuttene er over, gir publikum dem poeng fra 1 til 6. Deretter skal et dommerpanel gi sine tilbakemeldinger og poeng.
Vinneren i den nasjonale finalen blir premiert med 20.000 kroner.