Universitetet i Sørøst-Norge

Fikk beskjed om eksamen dagen før

Studentene på emnet «Natur og kultur» ved Universitetet i Sørøst-Norge fikk vite om hjemmeeksamen under 24 timer før den startet. Nå beklager universitetet.

Universitetet i Sørøst-Norge varslet studenter om eksamensdato dagen før de fikk hjemmeeksamenen utlevert.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert 22.4, kl. 10.41: Studiedirektør ved Universitetet i Sørøst-Norge, Vibeke Bredahl, opplyser til Khrono at studentene som har utfordringer med å gjennomføre eksamen de neste to ukene har fått tilbud om å ta eksamen i uke 32-34.)

Campus over hele landet har vært stengt i over fem uker etter at koronaviruset kom til Norge. Ved utdanningsinstitusjonene har nedstengning betydd at eksamen må gjennomføres hjemmefra.

Endringen betyr flere hjemmeeksamener, som tilfelle er i faget «Natur og kultur» ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). I utgangspunktet skulle studentene vurderes i en muntlig eksamen 5. mai. På grunn av utbruddet av koronaviruset fikk studentene i starten av april beskjed om at vurderingsformen ble endret til hjemmeeksamen. Så ble det stille.

Mandag 20. april ble studentene varslet om at hjemmeeksamen skulle starte dagen etter, med innleveringsfrist 5. mai.

— Min reaksjon var å løpe til sjefen min og spørre om jeg kunne få fri. Det kunne jeg ikke på så kort varsel. Kommunikasjonen har vært elendig, sier Cathrine Møller Carlsen.

Les også: Noen studenter kan måtte ta eksamen i juli

Cathrine Møller Carlsen

— Skikkelig fortvila

Carlsen jobber som lærer ved Kongsberg videregående skole, og studerer master i tverrfaglig kulturstudier på deltid ved USN. Hun er kritisk til manglende informasjon.

— Jeg forstår at man er i en presset situasjon med korona, men de kan umulig ha vedtatt i går at hjemmeeksamen skulle starte i dag. Her har ikke informasjonen kommet ut til oss studentene, sier Carlsen.

Som deltidsstudent og lærer er Carlsen i en spesiell situasjon, men hun mener det korte varselet gjør det vanskelig å prestere godt på eksamen.

— Jeg er skikkelig fortvila. Premissene ligger ikke til rette for å prestere godt når man hadde forventet å kunne lese til eksamen fram til 5. mai, og jeg tror ikke jeg er den eneste som har det slik.

Studentleder: — Ta kontakt

Leder for Studentdemokratiet i Sørøst-Norge, Kim Hellevammen, sier han ikke kjenner til denne saken, men opplever at kommunikasjonen mellom ledelsen ved USN og studentene har vært god.

— Det er beklagelig at studentene ikke har fått den informasjonen de har krav på i dette tilfelle. Det er en svikt, som det er viktig at vi finner ut av hvordan har forekommet, sier Hellevammen.

Han oppfordrer alle studenter som havner i lignende situasjoner om å ta kontakt med tillitsvalgte ved sitt campus.

— På generell basis opplever jeg har kommunikasjonen mellom ledelsen og studentene har fungert godt. Universitetet har egne nettside med informasjon om korona, nettmøter har blitt arrangert og tilbakemeldingene vi har kommet med har blitt håndtert raskt, sier Hellevammen.

Forsøke å unngå kolliderende eksamener

Studiedirektør ved USN, Vibeke Bredahl, beklager til studentene for sen varsling. I en e-post til Khrono skriver hun at USN har ønsket å beholde eksamensdato så langt det lar seg gjøre for å unngå at studentenes eksamener skal kollidere.

— I emnet 2556 Natur og kultur skulle studentene etter emneplanen ha muntlig eksamen, og den var planlagt for 5. mai. Eksamensformen er omgjort til en skriftlig hjemmeeksamen, og ettersom eksamen kom svært raskt etter omleggingen, har studentene på dette masteremnet fått to uker til å arbeide med oppgaven og innleveringsfrist 5. mai, skriver Bredahl.

— Er dette slikt studenter må forvente gitt de ekstraordinære omstendighetene i disse koronatider?

— I utgangspunktet skal studentene, selv i denne uvante situasjonen, forberedes på ny eksamensform, og vurderes på en upartisk og faglig betryggende måte også denne våren.

Skal gi raskt tilbakemelding

Bredahl sier at det er arbeidskrevende når alle eksamener skal legges om til digitale eksamener.

— Selv om vi prioriterer de eksamenene som kommer først i eksamensperioden, og har mål om å gi beskjed til studentene om endring så tidlig som overhodet mulig, så må vi foreta en kvalitetssjekk av endringene som er meldt inn og sørge for god oppfølging av alle endringene.

Studiedirektøren sier at studentene skal forvente at USN gir tilbakemeldinger om eventuelle endringer så raskt alt er avklart og sjekket ut.

— Selv om vi har forsøkt å unngå endringer av eksamensdato, så ser vi at vi har fått noen svært få tilfeller av det. USNs midlertidige forskrift åpner for å endre på eksamensform og vurderingsuttrykk, der det er faglige gode begrunnelser for det, skriver hun.

— Hvordan jobber man med å sikre at kvaliteten på eksamen holder et godt nok nivå?

— Endringer på eksamensform, både i normaltid og i denne situasjonen, kvalitetssikres og godkjennes av faglig ledelse på instituttene.

Powered by Labrador CMS