Debatt ● Sofie Marhaug
Energidebatten trenger ærlige forskere — ikke tonepoliti
At rektor ved NTNU legger seg opp i hva slags ord forskerne bruker, synes jeg er både underlig og urovekkende. Ledere skal nemlig være forsiktig med å sette grenser for ansattes politiske ytringer.

En stor styrke ved norsk, offentlig debatt er at forskere deltar i den. Dette er ikke minst viktig for oss som er beslutningstakere, for eksempel på Stortinget.
Derfor ble jeg uroet da NTNU-rektor, Anne Borg, rykket ut i Dagens Næringsliv for roe ned ordbruken til sine ansatte. Innlegget utga seg ikke for å være et politisk partsinnlegg. I stedet kommer Borg med en advarsel mot NTNU-forskerne Martin Nødland Hjelmeland og Jonas Kristiansen Nølands «diskusjonsform».
Hjelmeland og Kristiansen har nemlig kritisert Rystads Energys rapport, «Kjernekraft i Norge», blant annet for å være et «bestillingsverk», «kjøpt og betalt» av NHO og Fornybar Norge.
Helt uavhengig av hva man mener om kjernekraft, er selvsagt NTNU-forskerne i sin fulle rett til å påtale sammenhengen mellom oppdragsgivere og rapporten som foreligger. At rektor ved NTNU legger seg opp i hva slags ord forskerne bruker for å beskrive denne forbindelsen, synes jeg er både underlig og urovekkende.
Ledere skal nemlig være forsiktig med å sette grenser for ansattes politiske ytringer. At dette skjer innen høyre utdanning er også bekymringsverdig av andre grunner:
1) Demokratiet vårt berikes av at forskere deltar i samfunnsdebatten.
Forsøk på å dempe deres deltakelse har jeg svært lite til overs for. Å irettesette ordbruken, snarere enn å gå inn i den faglige diskusjonen, opplever jeg nettopp som et forsøk på å dempe ansattes deltakelse i det offentlige ordskiftet.
2) Energidebatten er allerede ganske snever.
Vi som jobber politisk med dette feltet har godt av å bli utfordret — ikke minst av forskere. Da har vi også godt av å bli påminnet hva som er «kjøpt og betalt». Eller sagt med andre, mer «sømmelige» ord: hvem som er oppdragsgivere. Det florerer av rapporter og meldinger vi som er politikere må forholde oss til. Å late som at disse er interesseløse, er bare fordummende. Dette er ikke ensbetydende med at vi skal forkaste innholdet i Rystad Energys rapport, men vi har godt av å ta innover oss at det er ulike samfunnsinteresser i spill når rapporter bestilles. Dette trenger altså ikke å diskvalifisere arbeidet i rapporten, men det skjerper oss som er lesere å være klar over disse forbindelsene.
Nyeste artikler
Høyres gamle oppskrift er dårlig nytt for lærerutdanningene
Tidligere studentleder dømt til ti måneder fengsel
Solve Sæbø ny rektor ved NMBU
Samarbeid mellom UiB og amerikansk universitet skrinlagt: — Svært alvorlig
NHO Elektro tar feil om finansieringssystemet for fagskolene
Mest lest
«Ment som en spøk», sa søkeren. Universitetet svarte med utestengelse i ett år
Ble avkrevd 190.000 kroner midt i semesteret. Måtte avbryte studiet
Ragnhild Hennum er ny rektor ved Universitetet i Oslo
Disse to jobber gjerne til de blir 72, hvis Stortinget rekker å bestemme seg
Tidligere studentleder tilstår underslag av 1,1 millioner kroner