Debatt Haukom. Voss, Kvalsvik og Hovdenak

En lav pris for solidaritet

Organisasjoner som SAIH styrker debatter om den akademiske friheten og våre rettigheter som studenter, mener Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

Arbeidsutvalget ved Studentparlamentet UiB: Leder Aksel Haukom, nestleder Andrea Nesvik Voss og AU-medlemene Oscar dos Santos Kvalsvik og Kaja Ingdal Hovdenak.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Hvert semester betaler studenter semesteravgift til studentsamskipnadene, og har valg om å betale 40 kroner til Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond, bedre kjent som SAIH. Semesteravgiften er nødvendig for deg som student for å ha studierett til den institusjonen du studerer ved, og sikrer bedre velferdstilbud gitt av studentsamskipnaden. Men hva med SAIH?

Det korte svaret er at du som student ikke får tilbake de 40 kronene du gir til SAIH gjennom billigere mat i kantinen eller billigere leie i en studentbolig. Og dette er fullstendig meningen. SAIHs virke er ikke å hjelpe norske studenter i nød, men å jobbe konsekvent for at studenter i utlandet kan få samme rettigheter norske studenter tar for gitt - også ytringsfriheten.

Gjennom tiår med solidarisk arbeid har SAIH hjulpet studentorganisasjoner i andre land med å få et legitimt talerør opp mot utdanningsinstitusjoner, regjeringer og folk, og sikret at studenter får lov å stille kritiske spørsmål til sine egne utdanningsløp og samfunn. De hjelper å gi studentaktivister i nød hjelpen de trenger, og jobber for at forskere i utlandet kan forske fritt uten påvirkning av styresmakter.

At vi som studenter får mene det vi vil, er politisk. At den akademiske friheten driver forskningen frem, er politisk. Dette vil gjelde enten du studerer i Bergen, Cambridge eller Beijing. Akademia er politisk, om man ønsker det eller ei.

Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen

Vi er dog uenige i påstanden at SAIH knebler debatter og motsier arbeidet sitt med akademisk ytringsfrihet. SAIH har, som resten av verden, utviklet seg siden deres oppstart i 1961, og tørt å spørre kritiske spørsmål rundt utdanningen - både her i Norge og i utlandet. SAIH har tatt frem viktige diskusjoner om hvordan vi selv driver vårt virke, både gjennom forskningen og utdanningen, gjerne fordi vi har ikke sett hvordan vårt system virker gjennom andres øyne. Vi mener organisasjoner som SAIH styrker debatter om den akademiske friheten og våre rettigheter som studenter, og at vi selvsagt bør fortsette å støtte om dette.

At vi som studenter får mene det vi vil, er politisk. At den akademiske friheten driver forskningen frem, er politisk. Dette vil gjelde enten du studerer i Bergen, Cambridge eller Beijing. Akademia er politisk, om man ønsker det eller ei.

Arbeidsutvalget ved Studentparlamentet UiB:

Leder Aksel Haukom, nestleder Andrea Nesvik Voss og AU-medlemene Oscar dos Santos Kvalsvik og Kaja Ingdal Hovdenak.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play
Powered by Labrador CMS