Debatt ● Jack Chen
Allerede to uker før studiestart møter jeg et politisk akademia
Det er fortsatt sommerferie, og universitetene har allerede signalisert sin støtte til godt kamuflert politisk agenda med SAIH-tierne i semesteravgiften, skriver Jack Chen, som skal begynne å studere filosofi i høst.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
I dag skulle jeg betale semesteravgiften som alle andre elever må gjøre før de får meldt seg opp til sine emner. Som en ny student vil jeg gjøre dette riktig og raskt. Jeg tar en titt på fakturaen og de summene jeg må betale: 600kr til Studentsamskipnaden SiO og 40 kroner til Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond-SAIH.
SAIH? Hva er det? Jeg tar en titt på nettsidene deres, og de beskriver seg selv som en partipolitisk uavhengig organisasjon. Greit, jeg leser videre. Jeg finner ut at SAIH har laget det 50 siders lange dokumentet «En introduksjon til avkolonisering av akademia». Hva sier SAIH om denne?
«(...)Aktivister og akademikere har utarbeidet et pedagogisk verktøy for norske studenter om hvordan man kan jobbe med avkolonisering av akademia.»
Sitatet er hentet fra deres nettside.
«(...)Aktivister og akademikere har utarbeidet et pedagogisk verktøy for norske studenter om hvordan man kan jobbe med avkolonisering av akademia.»
Sitat fra SAIHs dokument En introduksjon til avkolinisering av akademia
Jeg har nettopp kommet ut av videregående, men selv jeg klarer å forstå at dette er politisk. Videre skriver de:
«Verktøyet heter «En introduksjon til avkolonisering av akademia» og består av en del caser fra norsk akademia som belyser maktstrukturer, rasisme og det som kalles «usynlig pensum».
Men heldigvis står det ett sted i fakturaen at beløpet er valgfritt. Herlig! Men hvordan skal man slippe å betale den? Jeg vil jo ikke være den studenten som blir nektet undervisning fordi jeg har betalt feil. Dersom jeg summerer opp beløpet på fakturaen inkluderer også dette prisen for støtten til SAIH.
Så hvem skal jeg kontakte for å få hjelp? Det står ingenting om dette på Studentweb. Jeg ringer opp til en studieveileder på UiO som forteller at jeg bare betaler den delen av fakturaen som ikke inkluderer beløpet til SAIH. Videre spør jeg henne: «Hvorfor ligger det beløpet der egentlig?» «Det vet jeg faktisk ikke», svarer hun. Videre spør jeg romkameraten min hvorfor han betalte beløpet: «Fordi jeg ikke gadd å finne ut hvordan jeg slipper å gjøre det, og det er jo bare 40 kroner».
Men heldigvis står det ett sted i fakturaen at beløpet er valgfritt. Herlig! Men hvordan skal man slippe å betale den?
Jack Chen
40 kroner er ingenting for meg, men det er totalbeløpet og symbolikken bak det som jeg bryr meg om. Fordelt på de 300 000 studentene i Norge (SSB, 2021) så kan 40 kroner bety at SAIH kan få opp til 12 millioner kroner hvert eneste semester. Hvorfor skal SAIH kunne tjene inn så mye fordi de har sneket seg inn i fakturaen vår?
Jeg videre på SAIH sine nettsider… det er faktisk studentforeningene som bestemte å innføre den såkalte «SAIH-tiern» som en del av semesteravgiften. Det var faktisk i 1961 at studentforeningene vedtok dette.
Fordi tidligere har SAIH egentlig stått for akademisk ytringsfrihet og å gi mennesker i utlandet en mulighet til å studere. Men den moderne SAIH ser ut til å være i direkte konflikt med sine originale prinsipper. SAIH mener det ikke skal være rom for kjønnskritisk diskusjon, men samtidig er de for akademisk ytringsfrihet? Vi burde få diskutere ideer; vi bør ha uenigheter. At SAIH vil kneble en debatt har ikke noe med akademisk frihet å gjøre.
Og hvis vi skal ha et valgfritt beløp for SAIH, hvorfor ikke Amnesty, UNICEF eller… Human Rights Service? Alle disse sier jo selv at de kjemper for en god sak?
Jack Chen
Og hvis vi skal ha et valgfritt beløp for SAIH, hvorfor ikke Amnesty, UNICEF eller… Human Rights Service? Alle disse sier jo selv at de kjemper for en god sak? Universitetet og studentforeningene har tatt et standpunkt ved å ha SAIH påklistret i fakturaen. La de heller stå på stand som resten av organisasjonene, og konkurrere om pengene våre der.
SAIH-tiern blir nesten som en betaling til intern statskirke i akademia. SAIH hadde gode læresetninger før om akademisk ytringsfrihet og utdanning til alle. Men SAIH har endret seg helt og forlatt fokuset fra det de jobbet med før. På samme måte som vi må kritisere kirken og dens tradisjonsbaserte posisjon i samfunnet, må vi også legge kritikk på om SAIH-kirken er det samme som det var for 60 år siden når studentparlamentene vedtok dette. Tiden er inne for å ta en debatt om SAIH-tienden eller tieren.
Se SAIHs tilsvar: Det er alltid frivillig å betale SAIH-tierne