Debatt ● sju studentledere
En bønn til partienes landsmøter: Øk studiestøtten!
Det kan ikke være slik at foreldres økonomiske situasjon skal avgjøre hvor sannsynlig din suksess er.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Koronapandemien har synliggjort at studiestøtten må økes. Det siste året har vist oss hvor liten økonomisk sikkerhet man har som student og hvor mye økonomisk usikkerhet kan påvirke både trivsel og helse. Vi roper det nå, forhåpentligvis en gang for alle: dagens studiestøtte er ikke nok til å leve av!
En levelig studiestøtte vil gjøre kampen mer rettferdig for alle. Om man ikke er heldig nok til å få hjelp hjemmefra, må man i dag prioritere mye tid til arbeid. Tid som egentlig skal og bør brukes på å studere. Ønsket om å øke støtten til 1.5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (1.5G) er derfor en av valgets viktigste studentsaker. Å knytte beløpet til grunnbeløpet vil i tillegg gi forutsigbar økning i studiestøtten i årene som kommer. Det kan ikke være slik at foreldres økonomiske situasjon, og dermed også en students mulighet for støtte hjemmefra, skal avgjøre hvor sannsynlig din suksess er.
Dagens studiestøtte er ikke nok til å leve av!
Studentledere
Alle ungdomspartiene har sagt seg enige i kravet om å øke studiestøtten til 1.5G, gjennom UngdomsKravet 2021. Det er flott at man helt fra Rød Ungdom til Fremskrittspartiets Ungdom ser viktigheten av å gi studentene bedre økonomiske vilkår. Nå er det opp til moderpartiene.
Bli varslet om debatt og nyheter
Last ned Khrono-appen og få varsel om den viktigste debatt og de viktigste nyhetssakene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Derfor er det gledelig at de to første landsmøtene som ble avholdt, hos Rødt og Miljøpartiet de grønne (MDG), har gått inn for å øke studiestøtten til minst 1.5G. Dessverre gikk ikke helgens landsmøte hos Arbeiderpartiet inn for en tilsvarende økning.
Vi håper alle de gjenstående partiene som skal avholde landsmøter hører på sitt ungdomsparti og en samlet studentbevegelse. Spesielt hviler det et ekstra ansvar på de to partiene som ser ut til å bli størst sammen med Arbeiderpartiet - Senterpartiet og Høyre.
2020 kan ikke sies å ha vært studentenes år. Det bør de kommende årene bli. Økt studiestøtte vil være et fundament som kan sørge for økonomisk forutsigbare hverdager, noe som igjen vil være med på å skape trivsel, mestring og ikke minst bidra til å øke andelen studenter som gjennomfører studiene.
Innlegget er signert av:
- Idun Kløvstad, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus
- Ragnhild Bjørkum Vassbotn, styreleder i Det Norske Studentersamfund
- Marius Torsvoll, Talsperson og Koordinator Kjellerpubnettverket ved UiO
- Kristoffer M Egset, Leiar hjå Studentunionen Høyskolen Kristiania.
- Runa Kristine Fiske, Leder Studentparlamentet ved UiO
- Shilan Tahir, Leder BI Student Organisation Campus Oslo
- Marie Knutsen Bruntveit, Leiar Studentparlamentet ved OsloMet