oppsigelser

Dro fra Tyskland og fikk fast NTNU-jobb i fjor, nå kan Lilith miste jobben

Lilith G. Rüschenpöhler reiste fra Tyskland for 11 måneder siden fordi hun fikk fast jobb på lærerutdanninga ved NTNU. Med kort ansiennitet er hun redd for at hun blir en av dem som blir sagt opp. 

Portrett av Lilith G. Rüschenpöhler
— Jeg kom hit for å bli, sier Lilith G. Rüschenpöhler. Blir hun oppsagt regner hun med at hun må dra. tilbake til Tyskland.
Publisert Sist oppdatert

— Hvis jeg blir oppsagt, vil jeg først bli veldig sint. Det vil føles litt som at NTNU lovte meg en fast jobb som ikke var fast likevel, sier førsteamanuensis Lilith G. Rüschenpöhler. 

Sammen med ektemannen reiste hun fra Tyskland til Trondheim for å starte i sin nye jobb i november i fjor. Rüschenpöhler arbeider ved naturfagseksjonen på lærerutdanninga, der inntil tre stillinger skal kuttes. Med så kort ansiennitet frykter hun at hun snart må pakke sammen tingene sine og flytte tilbake til hjemlandet. 

Slik Khrono forstår det, er ikke NTNU-ledelsen og fagforeningene enige om hva som skal legges vekt på når det skal avklares hvem som skal miste jobben, men ansiennitet er ett av flere kriterier som er nevnt. 

— Vi trives godt i Trondheim, bortsett fra det som har med den økonomiske situasjonen å gjøre. Mannen min har også funnet en jobb han liker veldig godt, og vi er fornøyde med å bo her. Vi elsket denne sommeren, det er så fint i byen. Det tar tid å finne venner, men sånn er det når vi er nye i en by, sier førsteamanuensen.

Hadde jobb, dro til Norge

Rüschenpöhler er utdannet lærer i kjemi og fransk som fremmedspråk i ungdomsskolen og videregående skole. Før hun kom til Norge, var hun postdoktor ved Ludwigsburg University of Education.

— Jeg hadde lykkes med å få fem års ekstern finansiering og det gjensto tre år. Men vi var interesserte i å dra til et annet land og syntes Norge kunne være spennende for oss, forteller hun. 

En kollega viste 35-åringen en utlysning fra NTNU. 

— Jeg var ikke helt overbevist om at jeg fikk jobben, men da jeg fikk den var jeg veldig heldig og veldig glad, sier Lilith G. Rüschenpöhler. 

I november 2023 var hun på plass på NTNUs lærerutdanning. 

— Da jeg begynte i jobben, var en av de første beskjedene jeg fikk at det kan bli oppsigelser. Da tenkte jeg at her skjer det noe jeg ikke hadde forventet. Hvorfor blir jeg ansatt hvis de ikke har penger? 

— Det var virkelig rart. 

— Virkelig vanskelig

Så gikk det mange måneder, der hun følte seg tryggere. En kollega ved naturfagseksjonen tok sluttpakke og da trodde de at de slapp unna flere oppsigelser. 

— Da de sa at enda flere må sies opp, ble vi virkelig overrasket. Da var det mange som følte seg utrygge. 1 til 3 personer kan miste jobben, ansatte som virkelig vil ha jobben sin og virkelig vil beholde den. 

Beskjeden om oppsigelser har skapt spenninger i naturfagseksjonen, sier førsteamanuensen. 

— Mange er redde nå, og noen ganger føler man en slags konkurransestemning vi ikke vil ha, men ikke kan unngå. Hvis jeg ikke blir oppsagt, så blir en annen kollega det. Det er virkelig vanskelig for oss. Vi prøver å snakke sammen, organisere oss og diskutere hva vi lurer på og hva vi er enige og uenige om. 

— Hvordan har du det på jobb nå?

— Jeg prøver å oppfylle oppgavene mine fordi jeg liker dem, og liker å forske og undervise og gjøre denne jobben. Arbeidet hjelper meg å skyve tankene til side. Samtidig er det noen ganger vanskelig, ikke bare for meg, men for mange av oss. Det er eksistensielt å være økonomisk trygg, nå kan jeg ikke være sikker på at jeg vil være det framover. 

Tøffeste var det på begynnelsen av året. Siden hun har vært kort tid i Norge, får hun ikke arbeidsledighetstrygd. Om en måned har hun vært her i ett år og da er rettighetene på plass. 

Hvorfor blir jeg ansatt hvis de ikke har penger? Det var virkelig rart.

Førsteamanuensis Lilith G. Rüschenpöhler ble fast ansatt ved NTNU november 2023.

— Jeg hadde ikke forventet at jeg kunne komme i denne situasjonen som fast ansatt. Dette har vært et år som har vært mye opp og ned. Mye positivt har skjedd, men jeg har hatt noen vanskelige tanker også. 

— Hva er planen din hvis du er en av dem som blir oppsagt?

— Jeg har fått vitnemålet godkjent, så jeg kan søke jobb som lærer i Norge. Jeg tror ikke jeg får en slik jobb fordi norsken min ikke er bra nok ennå. Får jeg beskjed om at jeg mister jobben, vil jeg kanskje søke etter jobb i Tyskland. 

Når det er sagt, har Lilith Rüschenpöhler i løpet av de 11 månedene lært seg veldig godt norsk. Hele intervjuet med henne foregår på norsk og det er unntaksvis at hun må ty til engelsk for å finne det rette ordet. 

— Bortkastede penger

Også ektemannen har lært seg norsk. Det har vært en investering de har gjort siden de vil bo i Norge. 

— Det viktigste for samfunnet må være å bruke skattepengene på en riktig måte. Utdanninga mi har vært dyr, både for det tyske og norske samfunnet. NTNU har investert i meg og betalt norskkursene for meg og mannen min. De er dyre. De har også betalt for at vi kunne flytte hit, og jeg har ikke hatt hundre prosent ansvar for undervisning i det første seminaret. Alt dette er bortkastede penger hvis jeg blir sagt opp. 

NTNU har investert i henne, men hun har også investert noe for å komme til NTNU, sier hun. 

— Jeg har investert både penger, tid og energi. Jeg er sikker på at jeg kan finne en annen jobb i Tyskland, som lærer eller hva som helst, men jeg vil ikke gjøre hva som helst. Jeg liker jobben på NTNU veldig godt, og liker meg på fagseksjonen, som jeg vil bidra til å utvikle. Jeg kom hit for å bli. 

Så ikke for seg oppsigelser

— Hva hvis du slipper å miste jobben, men at en annen kollega blir oppsagt i stedet?

— Det skaper en situasjon i fagseksjonen som er veldig uheldig. Disse spenningene der kan ødelegge mye godt, som tillit til ledelsen og at vi alle jobber sammen som team. Tap av kunnskap og ferdigheter få konsekvenser over tid. 

På NTNU deler hun arbeidstiden slik at omtrent halvparten av tiden går til forskning og den andre halvparten til undervisning. Hun underviser og forsker på kjemididaktikk, hvordan barn og voksne kan lærer kjemi og undervise kjemi. Hun underviser framtidige lærere fra første trinn på barneskolen og ut videregående. 

— Jeg hadde aldri trodd at dette med oppsigelser kunne skje i Norge, som er et slikt rikt land, sier Lilith G. Rüschenpöhler.

Powered by Labrador CMS