rektorvalg ved NMBU
Det blir minst tre team i rektorvalget i Ås
Ikke bare ett, men minst to team, stiller opp mot sittende rektor når det i mars skal velges ny rektor ved NMBU.

Ås (Khrono): Fristen for å melde sitt team til valg for å bli det nye rektoratet ved NMBU i Ås var opprinnelig 16. februar, men ble utvidet til mandag 17. februar.

Det har tidligere vært kjent at Solve Sæbø med team utfordrer sittende rektor, Siri Fjellheim.
Et tredje team bekreftet
Nå bekrefter styremedlem og professor Vincent Eijsink at han også stiller til valg sammen med Ingunn Burud, professor ved Realtek og Thea Blystad Klem, instituttleder ved Veterinærhøgskolen.
— Vi kom veldig sent på banen, først og fremst fordi jeg måtte tenke lenge på hva jeg burde gjøre. Jeg leder en stor og suksessrik forskningsgruppe, og det vil være vanskelig å eventuelt måtte gå derfra. Mine to teamledere har også mye de må gå fra hvis vi blir valgt. Vi trengte tid for å konkludere med at vi faktisk vil stille, skriver Eijsink i en e-post til Khrono.
Han legger til at han opplever teamet sitt som sterkt, som tenker likt rundt mye av det som angår universitetet. Han legger til at de vil komme tilbake til uka med mer informasjon om planer og program.
Khrono har hørt ubekreftede meldinger om et fjerde team, men det har vi så langt ikke fått bekreftet.
Teamene skal formelt offentliggjøres 24. februar, men kandidatene begynner å få dårlig tid, valget skjer allerede 17.—21. mars.
Sittende rektor stiller
Det som er kjent, er at sittende og i dag ansatt rektor Siri Fjellheim stiller til valg.
I et styremøte i desember argumenterte hun hardt for at det var viktig å beholde ansatt rektor i den vanskelige omstillingsfasen NMBU er i.
Nå har styringsmodellen endret seg, og Fjellheim stiller til valg. Med seg har hun Finn A. Weltzien som prorektor for forskning og innovasjon og Hilde Vinje som prorektor for utdanning.
— Nå er valget tatt, og jeg har veldig respekt for styrets avgjørelse. Idet vedtaket var gjort startet vi og jeg arbeidet med hvordan endre modell på en enklest og best mulig måte. Jeg har også brukt tiden etter vedtaket til å snakke med andre rektorer som sitter i en valgt posisjon og spurt hva de opplever som det beste med den modellen, sier Fjellheim.
— En modell med valgt rektor ved et universitet har mange styrker, og det er også veldig spennende å kanskje få lov til å være med å utforme en slik ny ledelse her ved NMBU.
Team Sæbø
Et team som har sagt de stiller, er ledet av professor Solve Sæbø.
Med seg har han sittende prorektor for utdanning Elin Kubberød som skal fortsette i denne rollen, og Erik Trømborg som prorektor for forskning. Trømborg er i dag leder for seksjon fornybar energi og skogvitenskap og professor i skogøkonomi.
— Hvorfor stiller du og dere til valg?
— Ja, det er et godt spørsmål. Jeg gikk jo av som prorektor for utdanning for tre år siden og sa at nå skal jeg forske. Men så kom vedtaket i styret rett før jul, der man bestemte seg for å bytte styringsmodell for universitetet. En ny styringsmodell innebærer en ny dynamikk, og det gir muligheter for nye måter å lede på. Og så har det ikke manglet oppfordringer heller, så da ble terningen kastet, sier Sæbø til Khrono.
Første ekte valg ved sammenslått universitet
Da Veterinærhøgskolen og daværende Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) ble slått sammen i 2014, ble det også valgt rektor, Mari Sundli Tveit, men den valgte rektoren ble deretter ansatt av styret som fikk en ekstern styreleder, Siri Hatlen.
Det var en løsning som Kunnskapsdepartementet la opp til for å sikre en god fusjon. De faglige ansatte mente dette var en engangsløsning, men fikk ikke gehør i departementet for dette.
Siden den gang har det vært ansatt rektor ved NMBU, inntil styremøtet i desember 2024 da styret med 6 mot 5 stemmer vedtok å endre styringsmodell, tilbake til valgt rektor.