Det er et mål for meg å øke deltakelsen i studentdemokratiet og få flere til å engasjere seg, skriver rektor ved Universitetet i Agder, Sunniva Whittaker. Foto: Jon-Petter Thorsen

Jeg vil styrke studentdemokratiet

Demokrati. Det har aldri vært meningen at studentmentorene skal erstatte studentenes demokratisk valgte representanter, svarer rektor Sunniva Whittaker i Agder.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Setter Universitetet i Agder (UiA) legitimiteten til studentdemokratiet i spill?

Det hevder de tre studentdemokratilederne Andreas Trohjell (UiB), Tord Hauge (NMBU) og Cecilie Bjørnsdotter Raustein (NTNU) i et innlegg på Khrono.no. De reagerer på at jeg har ansatt to studentmentorer for å gi meg råd i min hverdag som rektor ved UiA, og frykter at Studentorganisasjonen i Agder (STA) og deres valgte representanter settes til side til fordel for oppfatningene til to ansatte studenter.

Det er Studentorganisasjonen i Agder som representerer studentene ved UiA, og det er de som skal høres i saker som angår studentene.

Sunniva Whittaker

Jeg kan forsikre Trohjell, Hauge og Bjørnsdotter Raustein om at det ikke er hensikten med ordningen. Studentdemokratiet ved Universitetet i Agder vil være minst like viktig som før.

Jeg lanserte idéen om å ansette studentmentorer under rektorvalgkampen våren 2019. Hverdagen til studenter har endret seg mye siden jeg selv var student. Jo lenger opp man kommer i ledelseshierarkiet, jo fjernere er man fra studenttilværelsen. En rektor har mange dyktige rådgivere i staben, men få av dem lever midt i studenthverdagen. For å kunne gjøre en god jobb som rektor, både for studenter og ansatte, trenger jeg rådgivere rundt meg som forstår hvordan det er å være student i dag.

«Hva skjer om rektor Sunniva Whittakers ansatte studentmentorer er uenige med de demokratiske studentene?» spør Trohjell, Hauge og Bjørnsdotter Raustein.

Svaret på det er enkelt. Det er Studentorganisasjonen i Agder som representerer studentene ved UiA, og det er de som skal høres i saker som angår studentene. Det har aldri vært meningen at studentmentorene skal erstatte studentenes demokratisk valgte representanter. Studentdemokratiet står sterkt ved UiA, og rektorat og øvrig ledelse har et svært godt samarbeid med STA.

Studentmentorene har en annen rolle og andre oppgaver enn de demokratiske valgte studentrepresentantene. Studentrepresentantene er med på å fatte vedtak, blant annet i UiAs lovpålagte organer. Studentmentorene er rådgivere, som kan gi meg innspill i idéfaser, bidra til taler og innlegg og innhente faktagrunnlag om studentenes hverdag. Studentrepresentantene styrer seg selv, og jeg disponerer ikke deres tid. Studentmentorene er ansatte, som jeg kan gi oppgaver.

Ordningen med studentmentorer ble drøftet med STA, og har blitt godt tatt imot av studentene ved UiA. Vi har nå ansatt to mentorer i 20 prosent stillinger, en fra hver av de to campusene i Grimstad og Kristiansand. Studentene ved UiA har høy tilfredshet, men vi kan alltid bli bedre. Jeg tror at våre to nytilsatte studentmentorer vil bidra til at UiA gir et enda bedre tilbud til studentene våre.

Andreas Trohjell, Tord Hauge og Cecilie Bjørnsdotter Raustein utfordrer meg til å styrke studentdemokratiet ved Universitet i Agder. Det er en utfordring jeg setter pris på. Som rektor ønsker jeg et levende studentdemokrati, og vil gjerne bidra til å styrke dette. Det er et mål for meg å øke deltakelsen i studentdemokratiet og få flere til å engasjere seg, og da ønsker jeg at alle gode krefter bidrar.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS