Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø ønsker seg at langt flere skal utveksle til Sør-Afrika i framtiden. Neste uke leder hun en delegasjon på 60 deltakere fra kunnskapssektoren til landet. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ønsker mer utveksling med Sør-Afrika

Delegasjon. Om en ukes tid lander 60 deltakere fra kunnskapssektoren i Pretoria i Sør-Afrika. Iselin Nybø ønsker seg mer og bedre utveksling med Sør-Afrika.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når Iselin Nybø tar med seg en stor delegasjon til Sør-Afrika har hun klare mål for turen:

Fakta

Utveksling mellom Norge og Sør-Afrika

190 nordmenn utvekslet til Sør-Afrika i 2017, mot 180 i 2014. Nivået har ligget mellom 180 og 210 de siste årene.

10 sørafrikanere utvekslet til Norge i 2017, mot 5 i 2014. Nivået har ligget mellom 5 og 15 de siste årene.

Totalt hadde Norge 50 studenter med sørafrikansk statsborgerskap i 2017.

Kilde: NSD/DBH

— Det er to viktige grunner til at vi reiser til Sør-Afrika. Først å skape et samarbeid mellom norske og sørafrikanske institusjoner som blir enda bedre og tettere enn det utstrakte samarbeidet som allerede er på plass. Så ønsker vi at enda flere studenter skal reise ut, og at flere skal reise til Sør-Afrika, sier Nybø.

Tall fra norsk senter for forskningsdata sin database for statistikk om høyere utdanning (NSD/DBH) viser at nivået på antall utvekslingsstudenter som reiser mellom Sør-Afrika og Norge har vært jevnt de siste årene: Rundt 190 nordmenn utveksler til Sør-Afrika, rundt 10-15 sørafrikanere utveksler til Norge.

Vil at utveksling skal øke til 50 posent

— Jeg skulle gjerne sett at tallet på norske utvekslingsstudenter til Sør-Afrika var høyere, det følger jo med i mitt ønske om at 50 prosent skal utveksle totalt, i stedet for dagens snitt på 17 prosent, sier Nybø, og legger til:

— Vi har fremdeles mye å gå på, og jeg skulle ønske enda flere valgte Sør-Afrika. Nesten alle de ledende universitetene på det afrikanske kontinentet ligger i Sør-Afrika, og flere av dem er virkelig høyt rangert globalt, så det er et land som har mye å tilby norske studenter.

I vår ledet Nybø en mye omtalt kunnskapsdelegasjon på mer enn 220 deltakere til Kina, inkludert rektorene for de fleste statlige universiteter og høgskoler.

Både Kina og Sør-Afrika inngår i de såkalte BRIKS-landene sammen med Brasil, Russland og India, land Norge har blinket ut som «særlig interessante samarbeidspartnere».

— Kan ikke sammenlignes

Delegasjonen til Sør-Afrika er langt mindre enn den som reiste til Kina i våres. Den drastisk reduserte størrelsen denne gangen er helt bevisst, forteller statsråden til Khrono:

Vi har vært tydelig på at vi ønsket en mindre delegasjon nå enn den som dro til Kina.

Iselin Nybø

— Vi har vært tydelig på at vi ønsket en mindre delegasjon nå enn den som dro til Kina. Hele det besøket var jo litt spesielt, det var første anledning etter flere år med en fryseperiode for samarbeid, så det var naturlig at den ble stor. Nå er delegasjonen annerledes rettet inn og programmet er innsnevret, hovedsakelig mot forskningssamarbeid vi allerede har med Sør-Afrika og studentmobilitet, sier Nybø, og legger til:

— Disse turene kan egentlig ikke sammenlignes, det er to helt ulike land og dette er reiser med helt ulik misjon, for å si det sånn.

— Ingen skuffelse over at bare fire rektorer deltar?

— Tvert imot. For oss har det vært viktig at institusjonene sender personer som skal få samarbeid til å fungere i hverdagen, og som her får mulighet til å knytte nødvendige kontakter.

Mange prorektorer

Av rektorer er det Berit Rokne ved Høgskulen på Vestlandet, Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen, Peter Tornquist ved Norges musikkhøgskole og Mari Sundli Tveit ved NMBU som er å finne på deltakerlisten.

Fra Universitetet i Oslo deltar blant annet viserektor for forskning og innovasjon, Per Morten Sandset.

Flere vise- og prorektorer fra flere institusjoner har meldt seg på, blant annet prorektor for utdanning ved UiT, Wenche Jakobsen, og prorektor for nyskaping ved NTNU, Toril Nagelhus Hernes.

Fra studentorganisasjonene deltar NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen og ANSA-president Hanna Flood.

Se hele deltakerlisten her.

Stortingsmelding på vei

Nybø har tidligere varslet at Kunnskapsdepartementet er i startgropen på arbeidet med en stortingsmelding om mobilitet, og en del av programmet i Sør-Afrika er viet møter med studenter for å få tilbakemeldinger om erfaringer med utveksling til landet.

— Stortingsmeldingen vi jobber med vil først og fremst handle om nordmenn som skal ut, men også hvordan vi drar utbytte av de som kommer til Norge for å studere. Da må vi for eksempel se på de som kommer fra Sør-Afrika, hvordan de kan settes bedre i kontakt med de norske studentene, avslutter statsråden, som kanskje rekker å lede hele tre delegasjoner på ett år:

Kunnskapsdepartmentet ser også på muligheten for en kunnskapsdelegasjon til India til våren.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS