Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er i startgropa på arbeidet med stortingsmelding om norske studenter i utlandet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Nybø vil vurdere å gjøre utveksling obligatorisk

Utveksling. Ministeren for høyere utdanning tror norske studenter er litt hjemmekjære, og er åpen for tanken om at utveksling i framtiden kan bli regelen for alle studenter, ikke unntaket.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsknings- og høyere utdannningsminister Iselin Nybø (V) konstaterer at det må tiltak til for å nærme seg målet for norsk studentutveksling:

— Vi har et langsiktig mål om at halvparten av alle studenter skal reise ut i løpet av studiet, men ser jo at vi er langt fra det målet i dag, sier Nybø til Khrono.

— Din forgjenger, Torbjørn Røe Isaksen, lanserte tanken om at utveksling kunne bli standarden for studenter, og at man heller måtte søke hvis man ikke ville utveksle?

— Ja, og det er absolutt noe vi må vurdere, svarer Nybø.

Svakt synkende andel på utveksling

Rundt 15 prosent av norske studenter reiste ut i løpet av studietiden per 2015.

I løpet av ett år er andelen av norske studenter som har opphold på mer enn 3 måneder i utlandet på under 3 prosent av total studentmasse, ifølge tall fra Norsk senter for forskningsdata (NSD/DBH), og andelen er svakt synkende.

I løpet av 2010 var 2,65 prosent, eller 5801 studenter, på et utvekslingsopphold. I 2017 utgjorde andelen 2,5 prosent. Tallet var da 6845.

Er det kanskje slik at norske studenter er litt hjemme-kjære?

Iselin Nybø

Hjemmekjære studenter

Nybø viser til den nylige Khrono-artikkelen om at to av tre norske studenter ikke har noen planer om utveksling.

Tall fra studentundersøkelsen Eurostudent viser at de som ikke planlegger utveksling anser økonomien som den største hindringen for utveksling, noe ANSA-leder Hanna Flood mener avslører at informasjonen ut fra norske utdanningsinstitusjoner er for dårlig.

Må endringen skje hos studenter eller hos institusjonene for å nå målet, Nybø?

— Det må nok skje ting begge steder. Eurostudent-tallene tyder på stor forskjell i hvor god informasjon institusjonene klarer å gi, der er det et klart forbedringspotensial. Det virker også som det er stor variasjon i hvor godt studieprogrammene legger til rette for utveksling. Utveksling må snakkes om som noe som er viktig i graden, og bli noe flere studenter ser glede og nytte av, sier Nybø, og legger til:

— Tallene på hva som oppleves som utfordringer er viktige, men vi må nok gå litt i oss selv også. Er det kanskje slik at norske studenter er litt hjemmekjære? Vi har det stort sett trygt og godt, og det kan virke enkelt å bare fortsette med det samme.

Stortingsmelding under oppseiling

Diskusjonen om hva som holder tilbake andelen som utveksler, blir sentral når Kunnskapsdepartementet i løpet av det neste året skal utforme stortingsmelding om nettopp mobilitet, altså utenlandsstudier og norske studenter i utlandet.

Nybø er tydelig på at temaet er viktig.

— Utveksling er viktig av så mange grunner. Internasjonalt samarbeid er en forutsetning for kvalitetsutvikling, og vi vet at arbeidslivet trenger den kompetansen man får ved studieopphold utenlands. Det handler ikke nødvendigvis kun om det faglige, men også den kompetansen man får ved å bo i et annet land, studere på et annet språk og møte andre kulturer, sier Nybø.

Selv kan statsråden vise til ett semester i Paris under jusstudiene.

— Men det må nok settes litt i anførselstegn. Akkurat da var universitetet stengt store deler av semesteret på grunn av streik. Jeg hadde et glimrende opphold og har mange venner fra den tiden, men franskkunnskapene kunne for eksempel vært litt bedre, avslutter Nybø.

Kunnskapsdepartementet venter at stortingsmeldingen kan lanseres rundt årsskiftet 2019-2020.

FAKTA

Mål for utveksling

Norge har via Bologna-prosessen forpliktet seg til et mål om at 20 prosent av studentene skal ha et studieopphold i utlandet.

På lengre sikt er målet 50 prosent av alle studenter, fastsettes det i stortingsmeldingen Kultur for kvalitet i høyere utdanning fra 2017.

Meldingen legger til grunn at 15 prosent av norske studenter reiste til utlandet, per 2015.

Tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lanserte allerede i 2015 en tanke om at utveksling kan bli regelen i stedet for unntaket for norske studenter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS