Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, gikk faddervakt i Oslo natt til lørdag og mener ordningen som er ny av året bør fortsette og utvides. Foto: Mina Ræge

Faddervakter i Oslo sendte flere studenter til legevakta

Faddervakt-debut. Det var få - men for mange - som trengte hjelp. Men de fikk hjelp, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen. Etter å ha deltatt på den første faddervakten i Oslo natt til lørdag, mener han ordningen bør fortsette og utvides.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo debuterer med faddervaktordning denne helgen, og allerede første natt på vakt hjalp de frivillige vaktene flere studenter til legevakta, eller de varslet venner til studenter som kom for å hjelpe dem som hadde fått i seg for mye alkohol eller andre rusmidler denne fredagsnatta.

Oslos første faddervakt gikk veldig bra. Det ble akkurat litt bedre enn vi hadde håpet. Vi fikk snakket med veldig mange studenter i sentrum og vi fikk hjulpet en god del til legevakta.

Trond Morten Nejad-Trondsen

— Oslos første faddervakt gikk veldig bra. Det ble akkurat litt bedre enn vi hadde håpet. Vi fikk snakket med veldig mange studenter i sentrum og vi fikk hjulpet en god del til legevakta, sier direktør i Samskipnaden Helse, Trond Morten Nejad-Trondsen til Khrono dagen derpå.

Han har ikke noen samlet oversikt over hvor mange det gjaldt, men det var «en god del».

Også rektor ved Universitetet i Oslo, som deltok hele natta, synes faddervakt var en positiv opplevelse, selv om han også syntes det var for mange som trengte hjelp.

Den største festhelga i året

Khrono var med faddervaktene på første del av vakten fra en halvtime før midnatt og til 01.00. Det var på den tiden sentrum var i ferd med å fylles med studenter og andre som kom fra ulike «vors» rundt omkring. Og denne helgen er sannsynnligvis den største festhelga i byen dette året.

Totalt er det nærmere 80.000 studenter i Oslo og 18.000-20.000 av dem er nye av året.

Faddervaktordning har vært og er vanlig i flere av de norske studentbyene, men det er første gang i Oslo. Ordningen kom til på kort varsel etter at Oslo legevakt i mai i år sendte bekymringsmelding til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus da legevakta i fjor behandlet 64 tilfeller av rusmiddelforgiftning den første helga under Fadderuka .

Faddervakter forbereder seg til nattens vakt. Foto: Mina Ræge

Noen titalls frivillige hadde meldt seg, og på første vakt var også tre av oslorektorene med; Svein Stølen fra Universitetet i Oslo, Curt Rice fra OsloMet og Inge-Jan Henjesand fra BI.

I tillegg var det flere ansatte og direktører i Studentsamskipnaden, studentpolitikere fra Velferdstinget - og sannelig et par helt ordinære studenter også, men professorer og forelesere glimret med sitt fravær, ble det påpekt.

Vaktene delte ut vann, boller og bananer fra to stasjoner, en i Spikersuppa og en på Youngstorget. Og de ble helt tydelig satt pris på av ungdommer i sentrum som stoppet for en prat, for å stille spørsmål eller for å ta seg en bolle.

Maria: En banan var akkurat hva jeg trengte nå

Mathias, Tiril, Hans Ludvig og Maria fra Høyskolen Kristiania setter pris å møte faddervakter i oslonatta. Foto: Mina Ræge

Ved Youngstorget stoppet en liten gjeng fra Høyskolen Kristiania som nettopp hadde gått av vakt i studentbaren til høyskolen, som stengte ved midnatt. De var på vei videre til fest og bursdagsfeiring på byen.

— En banan var akkurat det jeg trengte nå, sier Maria, som også hadde fire dager og netter bak seg som faddevakt ved Kristiania. De andre i gjengen var også positive.

— Det er utrolig hyggelig å møte faddervakter i byen, å se et vennlig ansikt og gule vester. Man føler seg litt tryggere, sier Tiril.

Samarbeid med Natteravnene

Faddervakten jobbet tett sammen med Natteravnene, og SiO-helsedirektøren, Trond Morten Nejad-Trondsen kan ikke få fullrost ravnene.

— Totalsettingen var veldig positiv. 99 prosent av de vi møtte denne natta var positive, og så er det bare å takke Natteravnene som hadde tre biler ute og som hjalp oss med å få kjørt de som trengte det til legevakt, sier Nejad-Trondsen.

BI-rektor Inge-Jan Henjesand deltok på faddervakt og her er han utenfor den populære uteplassen Lavvo Terrasse som trekker til seg mange studenter fra blant annet BI. Foto: Mina Ræge

— Så da er faddervaktordningen i Oslo også kommet for å bli?

— Det var absolutt et behov for at vi var ute, og det var gode tilbakemeldinger fra alle vi møtte, sier SiO-direktøren.

Ett tilfelle er ett for mye

Khrono tok følge med UiO-rektor Svein Stølen ned til faddervakten og han kunne fortelle at han selv har tre sønner hvor den ene denne kvelden var på jobb på et utested i byen, en annen var fadderkoordinator på UiO og en tredje som var på fest.. Om enn ikke i Oslo,

Stølen har også opp gjennom årene gått flere runder som natteravn, og meldte seg til faddervakt fordi han syntes det var et godt og viktig initiativ fra Velferdstinget og SiO.

— Et tilfelle av rusforgiftning er ett for mye, sier Stølen.

Mens OsloMet-rektor Curt Rice og BI-rektor Ingen-Jan Henjesand ga seg kl 01.00 fullførte UiO-rektor Stølen vakta ut til kl. 04.00. Og i likhet med SiO Helse-direktøren opplevde han det hele som en positiv kveld, selv om flere påvirkede unge måtte tas hånd om og sendes til legevakt.

— Det var fint å være med å dele ut 1000 boller og hauger med bananer. Mange hyggelige samtaler med både gamle og nye studenter. Det er ingen tvil om dette ble satt pris på, sier Stølen til Khrono lørdag.

Stølen: Bør gjentas og utvides

Rektorene Svein Stølen, Inge-Jane Henjesand og Curt Rice på faddervakt i oslonatta. Foto: Mina Ræge

Han mener at Faddervakt er et svært viktig tiltak for å sikre «de ferske» en god start.

— Det er ingen tvil om at dette både bør gjentas og utvides. Jeg stiller gjerne igjen, sier han og legger til:

— Det var utrolig fint å observere studentlivet - og ikke minst fint å få være med å hjelpe de som trengte hjelp når barene stengte i tre-tiden og folk satte kursen hjemover. Jeg telte ikke hvor mange det var med problemer, men jeg synes det gikk roligere for seg enn jeg hadde fryktet. De aller fleste var muntre og glade - men heller ikke mer. Det var få - men for mange -som trengte hjelp. Men de fikk hjelp. Jeg tror at bare tilstedeværelsen er viktig, oppsummerer Svein Stølen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS