Hastetiltak i Oslo etter høye legevakt-tall i fadderuken i fjor
Fadderuke. I fjor var august toppmåned for antall unge med rusmiddelforgiftning i Oslo, og det toppet seg ekstra den helgen det var flest fadderarrangementer for studentene. Den helgen fikk legevakten i Oslo inn 65 personer med rusmiddelforgiftning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I 2018 var august en toppmåned for antall tilfeller av rusmiddelforgiftning på legevakten i Oslo.
Av 80 tilfeller med rusmiddelforgiftning i august måned i fjor, skjedde 65 av tilfellene i den mest intense helgen i studiestart. Det viser «Årsrapport 2018 - Ungdom og rus på Legevakten i Oslo».
Alkohol er det klart mest brukte rusmiddelet ved kontakter på Legevakten.
— Det er en klar sammenheng mellom antall ungdommer under 24 år som må på legevakten og store studentarrangementer. Dette er en bekymringsfull utvikling, sier direktør for Helse og Rådgivning i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), Trond Morten Nejad-Trondsen til Khrono.
Fikk bekymringsmelding fra Legevakten
Trond Morten Nejad-Trondsen, forteller at legevakten i vår kontaktet SiO og uttrykte bekymring for det store antallet studenter som kommer inn med alkoholforgiftning i august.
— Når man kommer på legevakten med rusmiddelforgiftning er man så sterkt påvirket at man trenger observasjon - man er ute av stand til å ta vare på seg selv. Denne utviklingen har gått over flere år, sier han.
Dette er en bekymringsfull utvikling.
Trond Morten Nejad-Trondsen
Njead-Trondsen sier at disse tilfellene ikke nødvendigvis er knyttet til organiserte arrangementer.
— Det er ikke fadderuken eller studentarrangementene i seg selv som gjør at dette skjer, men august er en spesiell periode i studiebyene og mange avslutter semesterstartuken på egenhånd eller sammen med nye medstudenter. Det kan se ut som om det er den uorganiserte festingen der noen studenter drikker mye før de går ut som er utfordrende, sier han.
Rapporten fra Oslo legevakt viser at den største gruppen som ankom legevakten i 2018 var 20 til 22- åringer.
Rapportforfatter Fride Behrentz Færevaag skriver at «flere var studenter som kom til legevakten med alkoholforgiftning etter å ha drukket sprit ofte i helg og i tilknytning til fest».
Lanserer faddervaktordning i Oslo
Som en respons på henvendelsen fra Oslo Legevakt har SiO startet et akutt tiltak med en «faddervaktordning» i samarbeid med Velferdstinget i Oslo og Akershus, Universitetet i Oslo (UiO), OsloMet - Storbyuniversitetet, BI og Høyskolen Kristiania.
I de mest intense dagene i fadderuken, fredag 16. og lørdag 17. august, skal frivillige, i samarbeid med Natteravnene, dele ut vann, litt mat, og slå av en prat med de som ønsker det.
Det skal være en stand på Youngstorget og en i Spikersuppa. Vaktene skal også gå rundt i gatene. Faddervaktene kan kjennes igjen på gule vester med «Faddervakt» på ryggen. Målet er å redusere antallet som havner på legevakten og ha et fokus på trygghet.
Studentleder: — En dårlig start kan ødelegge mye
— Det er viktig å være til stede i byen for dem, bidra til trygghet og sende signaler til de nye studentene om at det er voksenpersoner til stede i byen. Vi vil også være noen studentene kan henvende seg til å få hjelp fra om de trenger det, sier han.
Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Gard Løken Frøvoll, sier til Khrono at de vil se hvordan faddervaktordningen fungerer i år, og eventuelt videreføre den seinere.
— Ideelt sett burde vi gjort mer enn å ha disse vaktene to dager, men det er et prøveprosjekt. Nå handler det om å bremse de aller verste toppene, sier han.
— Studentene trenger en god start på studietiden. En dårlig start kan å ødelegge mye, sier han og fortsetter:
— Det er viktig å påpeke at dette ikke er et substitutt for de gode fadderordningene vi allerede har, men et tillegg, sier han.
Frøvoll sier at de derfor ønsker å nå ut til andre typer personer enn dem som ønsker å være faddere.
Svært omfattende ordning i Trondheim
I Trondheim har man hatt stor suksess med en tilsvarende ordning de siste seks årene - med der er det utstasjonert vakter i 14 dager, ikke to, som er planen i Oslo. Martine Lysebo leder Faddervaktordningen i Trondheim sammen med Eirin Haugsvær Monsen.
I Trondheim står til sammen 280 frivillige på stand i 14 dager på rad mellom 22.00 og 03.00 i fadderuken.
— Frivillighetsånden står sterkt i Trondheim. Faddervaktene bidrar til at nye studenter som kommer hit får en positiv opplevelse, sier Lysebo til Khrono.
— Det er også et sikkerhetstiltak. Det aller viktigste er at vi går rundt i byen og er til stede i området. Vi hjelper også folk hjem hvis de trenger det, sier hun.
Lysebo forteller at dette er et tiltak fra frivilligheten i Trondheim og at de har fått med seg framtredende personer, som rektor og administrerende direktør for Studentsamskipnaden i Trondheim til å stå på stand.
— Hva synes du om at Oslo nå skal begynne med en faddervaktordning?
— Det er veldig positivt. Det er jo synd at de ikke har begynt med det før da. Alt som kan hjelpe er bra, men det er en grunn til at vi har faddervakter i 14 dager, sier hun.
OsloMet positive til å videreføre ordningen
Leder for SiO Foreninger, Mike Furstenberg, sier til Khrono at de ønsker seg flest mulig studenter og ansatte fra lærestedene i Oslo, men per i dag er det bare 10 faddervakter som har meldt seg.
— Vi kommer til å intensivere informasjonspresset fram mot semesterstart og ta kontakt med relevante studentmiljøer som allerede jobber med denne typen problematikk, sier Furstenberg til Khrono.
Studiedirektør ved OsloMet, Marianne Brattland sier til Khrono at OsloMet er positive til å stille opp videre med en faddervaktordning.
— Det er fint å kunne være til stede i studiestartdagene, hvor statistikken dessverre viser at noen har vært uheldig, selv om de fleste jo klarer seg utmerket. Jeg ønsker å rose SiO som har tatt initiativ til at institusjonene samarbeider om dette, sier studiedirektør på OsloMet, Marianne Brattland til Khrono.
— Vi vil gjøre det vi kan for å sørge for at studentene våre er trygge. Det er klart at OsloMet har et ansvar. Derfor har vi hele tiden vært opptatt av å ha alkoholfrie arrangementer og OsloMet har vedtatt en ruspolicy, sier hun.
21.08.19 ble det gjort endringer i denne saken. Opprinnelig sto det at de 65 tilfellene av rusmiddelforgiftning i Oslo gjaldt for aldersgruppen under 24 år, men dette gjelder for hele befolkningen, og er nå rettet opp.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!