Toppdirektør slutter på OsloMet
Jobb. Direktør for organisasjon og virksomhetsstyring på OsloMet, Tore Hansen, slutter ved årsskiftet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert.)
Tore Hansen har vært ansatt i stillingen som direktør for organisasjon og virksomhetsstyring (ORV) siden mars 2017, og han har fungert i samme stilling fra januar 2016. ORV-direktør har det øverste ansvaret for fagområdene HMS, HR, kommunikasjon og økonomi ved universitetet.
Hansen begynner 1. januar 2020 i stillingen som generalsekretær i YS-forbundet Negotia, som organiserer arbeidstakere i privat sektor.
Jeg har hatt en fantastisk tid ved OsloMet, men tiden er kommet for å gjøre noe helt annet, og jeg ser frem til å ta tak i nye oppgaver fra neste år.
Tore Hansen
Går til ren topplederjob
— Du går til en langt mindre organisasjon enn OsloMet, som jo er landets tredje største universitet?
— Det er riktig. Negotia har 37 ansatte og 20.000 medlemmer. På den andre siden, på OsloMet har jeg bare delansvar i ledelsen, den nye jobben er en ren topplederfunksjon med helhetlig ansvar, sier Hansen.
Han legger til at han er på et stadium i sin yrkeskarriere hvor han måtte ta en beslutning, om han ønsket et karrierehopp til eller ikke.
— Jeg søker meg altså ikke bort fra noe, men søker meg heller til noe nytt, sier Hansen.
Har prøvd å si opp før
Tore Hansen begynte i stillingen som kommunikasjonssjef ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) våren 2013. I februar 2016 kom nyheten om at Tore Hansen ville slutte, samtidig med daværende kommunikasjonsdirektør Anne Christel Johnsgaard.
Hansen hadde fått tilbud om å bli daglig leder i Norske kommunerevisorers forbund. Rett før han skulle fratre, trakk han imidlertid tilbake oppsigelsen sommeren 2016.
I samme periode hadde Hansen også tre sjefsjobber ved daværende HiOA: I tillegg til kommunikasjonssjef var han fungerende kommunikasjonsdirektør og fungerende direktør for organisasjon og virksomhetsstyring, i påvente av at Tone Standahl skulle tiltre.
Standahl ble dessverre syk og døde av kreft før hun fikk tiltrådt i stillingen. Dermed ble stillingen lyst ut på ny høsten 2016.
Les også:
- Utsatte ansettelse av ny direktør på HiOA
- Rice senker kompetansekrav og lyser ut toppstilling på nytt
I februar 2017 kom så nyheten om at Hansen ble en av to toppdirektører på daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Stillingen hadde vært lyst ut flere ganger.
Utfordringen var at Tore Hansen ikke hadde masterutdanning, og det var ett av kravene første gang denne direktørstillingen ble utlyst.
Siden den gang har Tore Hansen fulgt masterundervisning på BI betalt av arbeidsgiver, og sier selv at han har levert mange oppgaver, og lært mye. Men ferdig ble han ikke.
— Å bli universitet det største
— Hva er det største og beste du har opplevd gjennom jobben på først HiOA, så OsloMet?
— Det er uten tvil at vi klarte å jobbe oss fram til å bli universitet. Det var et stort felles løft og mye engasjement i hele organisasjonen, tross noen motstemmer, sier Hansen.
Han trekker fram at man måtte jobbe politisk for å få aksept for at det skulle bli flere universiteter i Norge, og ikke minst internt, løfte organisasjonen opp på et kvalitetsnivå som gjorde at man kunne få endret institusjonsstatus.
— Strategien for at man skulle bli universitet og ambisjonene for dette har hele veien vært en viktig motivasjon for at jeg søkte meg til daværende HiOA, og har fortsatt i jobben til nå, sier Hansen.
Han legger samtidig vekt på at man har blitt universitet på ingen måte kan bli en sovepute for universitetet.
— Det er ennå langt igjen til vi er der vi bør være, sier Hansen.
Mange endringer på kort tid
Han mener at for å forstå utfordringene OsloMet har i dag, må man dra med seg institusjonens historikk.
— Bak dagens OsloMet var det en gang 30 forskjellige institusjoner. Man har vært gjennom en stor fusjon mellom høgskolene i Oslo og Akershus, og man har gått fra valgt til ansatt rektor. Dette har vi toppet med å inkorporere fire forskningsinstitutter og endt opp med status som universitet, sier Hansen.
Hansen ser en av de store utfordringene for OsloMet framover handler om å omstille organisasjonen for å skape det handlingsrommet som trengs for det aktivitetsnivået man ønsker og de ambisjoner og nye planer universitetet har.
— Vi har fortsatt en god vei å gå med tanke på å koordinere og samordne de administrative støttefunksjonene våre. Jeg tror ikke vi kan ta oss råd til å ha fem økonomiavdelinger og fem HR-avdelinger, hvis vi samtidig skal satse slik vi gjør, sier han.
Han legger til at han ikke synes de har kommet i mål med organisasjonsprosjektet «Administrasjon for fremtiden».
— Vi har fortsatt dublering av funksjoner, og dette må vi klare å omstille slik at man kan jobbe mer funksjonelt på disse områdene, mener Hansen.
Tunge tak i oppstart med ny ledergruppe
— Hva har vært det tyngste du har vært gjennom på OsloMet?
— Da Curt Rice startet som rektor ved HiOA, var han den første ansatte rektoren. Det å få den nye ledergruppen til å fungere sammen, som en helhet, var utfordrende, trekker Hansen fram.
Han poengterer at dette ikke hadde noe med personer og kjemi å gjøre, men prosessen med omlegging til ny ledelse, samt at store deler av den tidligere toppledelsen sluttet før Rice begynte.
Tore Hansen var den eneste gjenværende i toppledergruppen, både rektor, to prorektorer, høgskoledirektør og assisterende direktør sluttet da Curt Rice startet i sin jobb 1. august 2015.
— Men det har jo vært utrolig mange bra opplevelser og morsomme ting å jobbe med. Jeg vil gjerne trekke fram at det at vi fikk med oss alle de andre i utvidelsen av prosjektet Khrono, absolutt har vært et morsomt prosjekt jeg har jobbet med, sier Hansen.
Stolt av OsloMet
Hansen legger til overfor OsloMet sine hjemmesider:
— Jeg har hatt en fantastisk tid ved OsloMet, men tiden er kommet for å gjøre noe helt annet, og jeg ser frem til å ta tak i nye oppgaver fra neste år, sier Tore Hansen.
— Det har skjedd en stor utvikling fra den høgskolen jeg begynte ved, til det universitetet vi er i dag. Jeg føler meg privilegert som har får fått lov til å være med på denne reisen, er stolt av universitetet, og skal selvfølgelig følge OsloMet videre, sier han.
Curt Rice: — Oppriktig lei meg
Rektor på OsloMet, Curt Rice, er ikke glad for at han mister direktør Tore Hansen, den eneste som har vært med ham hele veien siden han startet som rektor 1. august 2015.
— Jeg tenker sånn: Jeg vil heller omgi meg med attraktive medarbeidere, som av og til blir fristet til å gå videre til andre arbeidsgivere, enn det motsatte, sier Rice til Khrono.
Han forteller at han er oppriktig lei seg for å miste Hansen, og han påpeker at Hansen har spilt en veldig viktig rolle i mange av de viktigste prosjektene HiOA og OsloMet har vært gjennom, og bidratt sterkt i positiv retning på disse prosjektene.
— Skal du lyse ut stillingen nå, og har du noen kandidater i tankene?
— Nei, jeg kommer ikke til å lyse ut stillingen umiddelbart. Jeg vil benytte anledningen til å se en ekstra gang på strukturen vår og bruke litt tid på det. Dermed har jeg ingen kandidater i tankene heller, sier Rice.
Til internsidene til OsloMet sier Rice også:
— Tore Hansen har vært helt sentral i den store organisasjonsutviklingen OsloMet har vært gjennom de siste årene. Han har stor kunnskap, er initiativrik, og har vært en god rådgiver og støttespiller for meg.
Rektor legger vekt på at Hansen har stått støtt i mange viktige og krevende omstillingsprosesser, og ikke minst gjennom arbeidet med å bli akkreditert som universitet.
— Vi kommer tydelig til å merke at han blir borte fra OsloMet, men jeg ønsker Tore lykke til videre i ny jobb og med nye arbeidsoppgaver, sier Rice.
(04.11.2019, kl 12.10 og 12.30: Saken er oppdatert med kommentarer fra rektor Curt Rice og fra Tore Hansen.)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!