Bekymrede og sinte ansatte i administrasjonen ved Høgskolen i Oslo og Akershus møtte tallrike opp på allmøte for å høre om planene for å effektivisere arbeidsplassene deres.

Massiv misnøye med effektiviseringsplan

Bekymrede ansatte i administrasjonen ved Høgskolen i Oslo og Akershus reagerer kraftig på planen som skal gjøre høgskolen mindre overadministrert.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hersketeknikk, lite motiverende, splittende, feilaktig, endimensjonalt». Dette er ord som ansatte i administrasjonen ved Høgskolen i Oslo og Akershus bruker om direktør Tore Hansens presentasjon av planen «Administrasjon for framtiden» på et allmøte på høgskolen tirsdag.

Oppunder 400 ansatte møtte fram på møtet, som ble holdt i det største auditoriet i helsefagbygget i Pilestredet. Møtet er det første av to allmøter om administrasjonskuttene, det neste er på campusen på Kjeller onsdag 15. mars.

Tall-akrobatikk

Styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus vedtok på møtet 9. mars at HiOA skal ha færre administrativt ansatte i forhold til faglige enn i dag, nærmere bestemt at det skal være minst 2,3 faglige per administrativ innen 2019. I dag er tallet 1,79. Konsulentselskapet Rambøll har beregnet at dette kan oppnås ved å kutte 22 prosent i administrative stillinger, tilsvarende 120 millioner kroner eller 158 stillinger, men direktør for organisasjon og virksomhetsstyring, Tore Hansen (bildet under), understreket på allmøtet at kuttene ikke vil bli så store fordi antall faglig ansatte trolig kommer til å øke fram mot 2019.

Jeg oppfatter dette som hersketeknikk mot de som kommer med innspill, og at vi som sitter her egentlig ikke er så verdifulle. 

Claudia Talgo

Nå synes jeg du understøtter skillet her på høgskolen mellom faglig og administrativt ansatte. Hos oss er vi et team som jobber mot felles mål.

Anne Kristiansen

Han skisserte en løsning der antall faglig ansatte kommer til å øke i samme takt som det har gjort siden 2012, i så fall vil det være 270 flere faglig ansatte i 2019 enn i dag. Kombinert med at halvparten av de som slutter av naturlige årsaker ikke blir erstattet, kan dette være nok til å nå målet om 2,3 faglige per administrativt ansatt.

«Hersketeknikk»

Presentasjonen hans falt ikke i god jord hos den frammøtte forsamlingen, der enkelte oppfattet at innspill fra salen ikke ble tatt på alvor.

— Jeg oppfatter dette som hersketeknikk mot de som kommer med innspill, og at vi som sitter her egentlig ikke er så verdifulle. Da har dere ødelagt en prosess før den har startet, sa seksjonssjef i studieadministrasjonen ved Fakultet for helsefag, Claudia Talgo.

— Jeg har vært her i sju år, og ingen av tiltakene som er blitt besluttet i løpet av den tiden er blitt gjennomført. Ingen!

Flere av tilhørerne som fylte det største auditoriet i helsefagbygget i Pilestredet mente at sammenligningene som var gjort var feilaktige. Blant annet pekte seksjonssjef  Knut Sverre Røang ved Fakultet for samfunnsvitenskap på at profesjonshøgskoler trenger større administrasjon enn universiteter, fordi svært mange av studentene skal ut i praksis.

— Vi er den største høgskolen i Norge og er kjempestore på lærer- og sykepleieutdanning. Når du skal ha 500 ut i praksis samtidig, trengs det mye administrasjon, sa han.

Finner det lite motiverende

Administrasjonssjef Anne Kristiansen ved forskningsinstituttet AFI  mente at det er endimensjonalt å bare effektivisere administrasjonen, i stedet for å tenke på helheten.

— Nå synes jeg du understøtter skillet her på høgskolen mellom faglig og administrativt ansatte. Hos oss er vi et team som jobber mot felles mål, og det burde være en tilleggsdimensjon som ville virket mer motiverende, sa hun, men la til at avbyråkratisering selvfølgelig er noe alle er for.

Seniorrådgiver Beate Holing ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier synes det var en lite motiverende presentasjon av tall.

— Her er hovedsaken å kutte og dere samler alle for å si at her skal mange bort. Det vil vært mer effektivt om vi heller kunne dratt i samme retning. Går det ikke an å tenke annerledes - at vi øker antall faglig ansatte, driver mer etterutdanning og forskning generelt. Hos oss drar vi inn millioner på våre oppdrag, og det etterlyser jeg for HiOA generelt også, sa hun.

Smartere jobbing

Også seniorrådgiver Bjørg Halvorsen ved Fakultet for samfunnsvitenskap mente at effektiviseringen bør gjelde flere enn administrasjonen.

— Dette bør få konsekvenser for flere, vi skal jo jobbe sammen for gode løsninger, sa hun.

Seksjonssjef på avdeling for økonomi i fellesadministrasjonen, Idun Thorvaldsen, spurte om meningen er at administrasjonen skal gjøre færre ting framover, eller om det er sånn at de skal jobbe smartere.

— Jeg lurer på hvilke ting det er vi skal gjøre smartere, og hvordan skal vi finne fram til disse tingene, sa hun.

Snakk om oppsigelser

Hovedtillitsvalgt Anders Lyng i Norsk Tjenestemannslag sa at de var uenige i tallene, og at de må gås nøyere gjennom slik at sammenligningene med andre institusjoner blir riktige. Han pekte også på at antall faglig ansatte ved HiOA har økt mye fordi de fire forskningsinstituttene, AFI, NOVA, NIBR og SIFO, er blitt en del av høgskolen.

— Dette har bidratt til vekst i faglig ansatte, men dette vil ikke nødvendigvis fortsette, sa han.

— Det er snakk om desimaler, men disse desimalene er viktige når vi kan risikere å måtte si opp folk, sa Lyng.

Til dette svarte Tore Hansen at han aldri har sagt at det vil bli oppsigelser. På møtet i høgskolens arbeidsmiljøutvalg i februar sa han at han ikke kunne utelukke det.

— Det er for tidlig å svare på om det blir oppsigelser. Jeg kommer ikke til å mene noe om det før vi har startet dialogen med de tillitsvalgte, sa han da.

Løpende mål

Hansen understreket i sin presentasjon at det er viktig for ham å ha et dynamisk mål, selv om dette er vanskeligere.

— Vi kunne satt et statisk mål, at vi skulle kutte 120 millioner, det ville vært det letteste for meg. Men grunnen til at jeg ikke tror det er noen god løsning er at problemstillingene i stor grad går på tvers av organisasjonen, sa han.

— Vi er i endring, og vi vil ha et stort behov for administrative tjenester framover også, og vi vil derfor ha et dynamisk mål, sier han,

Målet om å nå et forholdstall på 2,3 er satt fordi det er gjennomsnittet av sju institusjoner, slik forholdet mellom faglig og administrativt ansatte er på disse i dag. På allmøtet sa Tore Hansen at det er flere veier til målet.

— Vi kan jobbe smartere, og vi må gå inn i hver enkelt tjeneste for å se hvordan dette kan gjøres. Vi kan øke mobiliteten i organisasjonen, drive med kompetanseheving, begrense ansettelser og jobbe med budsjetter og bemanningsplaner. Disse diskusjonene skal vi ha nå, i ledergruppen og med tillitsvalgte og studenter. Vi har ikke svaret nå, men skal ha en plan klar i løpet av våren, sa han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS